Premiär på Fotografiska


© Martin Bogren.


© Martin Bogren.


Inledningen till Robert Mapplethorpes utställning.
© Fotografiska.


Del av Robert Mapplethorpes utställning.
© Fotografiska.


© Ajitto, 1981 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.


© Patti Smith, 1975 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

Äntligen har jag varit på Fotografiska! Som jag har väntat på rätt tillfälle sedan de öppnade i fjol!

Det var en märklig upplevelse att komma till Fotografiska alldeles upprymd av Boken med stort B som jag läste ut precis innan jag gick in till utställningarna. Boken var en beskrivning av Patti Smiths liv med Robert Mapplethorpe. En perfekt uppladdning inför besöket alltså eftersom det precis var en utställning med Mapplethorpes bilder.

Nästa märkliga upplevelse var att gå på en utställning med sällskap och dessutom med en person jag inte direkt känner. Jag är van att gå ensam! Hur gör man när man är två? Går man tillsammans? Pratar man eller är man tyst? Det var ovant, men löste sig snart och visade sig vara väldigt trevligt. Det var intressant att få en liten lektion i  allmänbildning av mitt sällskap och det är alltid spännande att se att man uppfattar och uppskattar olika saker.

Det var fyra utställningar som pågick vid mitt besök på Fotografiska. Northen Women in Chanel/Peter Farago och Ingela Klemetz-Farago lämnade inget bestående intryck. Det var egentligen enbart bilden Therese & Linn där två kalla, vita modeller ligger ner på snön som jag fastnade för. Övrigt gav nästan mer i recensionerna jag läst innan. Sminkningen var visserligen genomgående spännande.

Störst intryck gav Martin Bogrens och Robert Mapplethorpes bilder. Bogrens Lowlands visar ett brett spektrum av bilder från fotografens hemtrakter i Skåne. Bilderna vinner på att de kunde ha varit tagna lite var stans i Sverige plus att de är tidlösa. Man får intrycket av att de lika gärna kunde ha varit från 1970-talet.

Största vinsten med att se Mapplethorpes fotografier är just att ha sett dem... Men visst var det många bilder som var häftiga; speciellt de svartvita personporträtten, exempelvis av Patti Smith (se sista bilden), och olika parafraser. Mest känsla var det att se de äldsta polaroidbilderna, även om några av dem var väl på gränsen till pornografiska. En del bilder föreställde statyer eller nakna människor i statyliknande poser. De bilderna kändes väl arrangerade och andades 1980-tal (se näst nedersta bilden).

Liu Bolins utställning The invisible man visade kinesiska gigantiska bilder där fotografen själv var inmålad i bilderna som en kameleont. Ibland var det nästan klurigt att få syn på honom. Rolig idé, men inget jag fastnade för. Några av fotona hade jag föredragit utan avbildad fotograf.

Min absoluta favoritbild från mitt första besök på Fotografiska är den översta bilden i detta blogginlägg. Underbar!

Robert Mapplethorpe. 17 juni - 3 oktober 2011.
Martin Bogren - Lowlands. 2 september - 16 oktober 2011.
Liu Bolin - The invisible man. 2 juli - 18 september 2011.
Bilder publicerade med tillstånd från Fotografiska. Stort tack för det!


Kommentarer
Tant Grön

Fotografiska har jag också velat besöka men det har inte blivit av ännu. Det ligger ju rätt så långt bort från Piteå tyvärr. Men nån gång! :)

2011-09-26 @ 21:24:50
URL: http://tantgroen.blogspot.com
Therese

Fantastiska bilder. Det är något visst med svartvita fotografier.

2011-10-19 @ 12:28:03
URL: http://therese.se/blog
Johan

Det var en mycket trevlig utställning. Jag håller med om att det är svårt att veta om man ska prata eller vara tyst när man går omkring i en stor sal full av bilder på penisar. Som jag sa tycker jag att Mapplethorpe är en liten aning tråkig i sitt uberstela bildspråk men hans porträtt är ju fina och boken du nämner är obetalbar. Min favoritbild av de ovanstående är den näst översta, jag gillade dock mest den med vägskälet från samma utställning, om du minns.

2012-01-15 @ 20:55:44
URL: http://godsvinet.radium.se/
Ellinor

Haha, ja Johan, det berodde ju så klart på motiven med :) Och ja, jag vet precis vilken bild du gillade mest!

2012-01-15 @ 21:06:58
URL: http://www.homeriver.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0