Löv på vägenHöstlöv är härliga. Att titta på. Att känna. Och framför allt att gå omkring i och leka med!

Tiden går

De här bilderna fotade jag utifrån Rolex produktbilder.

Som förberedelse granskades klocktillverkarens hemsida, teori lästes kring produktfoto, utrustning och rekvesita förbereddes och jag hämtade Rolex-kataloger på Drottninggatan.

Den farliga lekenPrecis som förväntat var den här boken! Snabbläst spännande deckare.

Det enda som drog ner betyget lite var att den mycket handlade om anorexia och allt hemskt med det. Inget fel med det, men det kändes så demonstrerande utöver själva händelseförloppet.

Mari Jungstedt, Den farliga leken.
Tidigare lästa böcker av samma författare: Den du inte ser, I denna stilla natt, Den inre kretsen, Den döende dandyn, I denna ljuva sommartid, Den mörka ängeln, Den dubbla tystnaden.

Premiär på Fotografiska


© Martin Bogren.


© Martin Bogren.


Inledningen till Robert Mapplethorpes utställning.
© Fotografiska.


Del av Robert Mapplethorpes utställning.
© Fotografiska.


© Ajitto, 1981 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.


© Patti Smith, 1975 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

Äntligen har jag varit på Fotografiska! Som jag har väntat på rätt tillfälle sedan de öppnade i fjol!

Det var en märklig upplevelse att komma till Fotografiska alldeles upprymd av Boken med stort B som jag läste ut precis innan jag gick in till utställningarna. Boken var en beskrivning av Patti Smiths liv med Robert Mapplethorpe. En perfekt uppladdning inför besöket alltså eftersom det precis var en utställning med Mapplethorpes bilder.

Nästa märkliga upplevelse var att gå på en utställning med sällskap och dessutom med en person jag inte direkt känner. Jag är van att gå ensam! Hur gör man när man är två? Går man tillsammans? Pratar man eller är man tyst? Det var ovant, men löste sig snart och visade sig vara väldigt trevligt. Det var intressant att få en liten lektion i  allmänbildning av mitt sällskap och det är alltid spännande att se att man uppfattar och uppskattar olika saker.

Det var fyra utställningar som pågick vid mitt besök på Fotografiska. Northen Women in Chanel/Peter Farago och Ingela Klemetz-Farago lämnade inget bestående intryck. Det var egentligen enbart bilden Therese & Linn där två kalla, vita modeller ligger ner på snön som jag fastnade för. Övrigt gav nästan mer i recensionerna jag läst innan. Sminkningen var visserligen genomgående spännande.

Störst intryck gav Martin Bogrens och Robert Mapplethorpes bilder. Bogrens Lowlands visar ett brett spektrum av bilder från fotografens hemtrakter i Skåne. Bilderna vinner på att de kunde ha varit tagna lite var stans i Sverige plus att de är tidlösa. Man får intrycket av att de lika gärna kunde ha varit från 1970-talet.

Största vinsten med att se Mapplethorpes fotografier är just att ha sett dem... Men visst var det många bilder som var häftiga; speciellt de svartvita personporträtten, exempelvis av Patti Smith (se sista bilden), och olika parafraser. Mest känsla var det att se de äldsta polaroidbilderna, även om några av dem var väl på gränsen till pornografiska. En del bilder föreställde statyer eller nakna människor i statyliknande poser. De bilderna kändes väl arrangerade och andades 1980-tal (se näst nedersta bilden).

Liu Bolins utställning The invisible man visade kinesiska gigantiska bilder där fotografen själv var inmålad i bilderna som en kameleont. Ibland var det nästan klurigt att få syn på honom. Rolig idé, men inget jag fastnade för. Några av fotona hade jag föredragit utan avbildad fotograf.

Min absoluta favoritbild från mitt första besök på Fotografiska är den översta bilden i detta blogginlägg. Underbar!

Robert Mapplethorpe. 17 juni - 3 oktober 2011.
Martin Bogren - Lowlands. 2 september - 16 oktober 2011.
Liu Bolin - The invisible man. 2 juli - 18 september 2011.
Bilder publicerade med tillstånd från Fotografiska. Stort tack för det!

Dans på klubbJag och Mellanbror var på Klubb 3 med folkmusik här om dagen.

Först var det workshop där besökarna fick träna att dansa polska. Jag och Mellanbror dansade också. Därefter blev det musik och dans för den som ville, eller tillfälle att bara sitta och lyssna och titta. Härlig stämning!

Lilla skruttMellanbror har gjort illa sig. Igen!

Maximal otur på uppvärmning på idrotten slutade i hjärnskakning och en dag på akuten. Det var riktigt illa på dagen, men fram mot middagstid fick vi lämna sjukhuset för vila i hemmet. Tack och lov för professionell personal både på skola och sjukhus!

Nya magasin
Två nya tidningar - Pure (från Lantliv) och Visage. Tyvärr föll ingen mig i smaken.

Visage
innehåller som förväntat saker om ansiktet; make up, hår osv. Tyvärr handlar halva tidningen om plastikkirurgi. Det var en bra artikel om Emma Wiklund, i övrigt var det inget som gav mig något. En del make up var snygg, men beskrivningarna av hur man gör dem var inte till mycket hjälp.

Lantliv brukar jag köpa ibland, lika mycket för inredningsartiklarna som för de fina moderepotagen. Modebilderna brukar vara underbara med riktigt fina kläder. Sådana artiklar och bilder förväntade jag mig av Pure, men där hade jag tyvärr helt fel. Tidningen gav mig inte alls den förväntade känslan. Men det var en riktigt fin artikel om Lisa Miskovsky Sommer vilken faktiskt gav mig en ny syn på henne!

Jag har skickat vidare tidningarna till Lilla e. Undrar vad hon tycker om dem.

Mobilbilder.

Gamla murar i Gamla stan

First Hotel Reisen har rykte om sig att vara ett riktigt fint hotell. Visst var det en speciell atmosfär med tjocka murar mot trånga gränder. I övrigt kan jag inte påstå att hotellet var så mycket extra.

+ Otroligt serviceinriktad personal. Inga problem att få extra önskemål uppfyllda.
+ Mineralvatten fritt på rummet.
+ Fräscht vitt badrum med högt i tak och badkar mot fönster i muren.
+  Skön säng med flera sköna kuddar i olika storlekar.
+ Bra frukostutbud (men inget direkt extra).
- Badkar. Men ingen flytande duschtvål.
- Läget. En promenad krävs för att ta sig till tunnelbanan.
- Äggröran blev aldrig klar under tiden jag åt frukost, och då var jag inte ens där precis vid öppning.
- Prylar på frukostborden så att det var svårt att få plats för tidningen.
- Utsliten heltäckningsmatta i delar av korridoren så att betonggolvet syndes.
- Jag har inget behov av minibar och godishylla på rummet.
- Gränsfall litet rum.

Mobilbilder.
Läs om flera andra hotell i Stockholm i tidigare inlägg.

Just kids - en rekordbok!


Jag kan inte förstå eller formulera vad som gör Just kids så bra. Klart är att det är en rekordbok. Jag läste ut den på rekordfart - halva boken på flyget, en hel del på tunnelbanan och avslutningen stående utanför Fotografiska samma dag. Vidare är boken rekordbra! Det är en av de absolut bästa böcker jag har läst! Det finns inget sätt att förklara det, men jag blev helt förtrollad och exalterad av boken. Jag hade hög puls till och med dagen efter boken var slut och jag ser fram emot att läsa den igen.

Boken utspelar sig i USA från 1960-talet fram till 1990-talet och är självbiografisk om Patti Smiths liv med Robert Mapplethorpe och hur de utan pengar och mot alla odds jobbar sig fram emot sina konstnärliga erkännande. ”Ingen ser världen som du och jag” kan sammanfatta hur Smith och Mapplethorpe ser på livet tillsammans. Deras bohemiska liv som är helt annorlunda än min vardag ger en extra spänning och dimension, men trots det glimtar små partier som faktiskt ger igenkänning.

Jag har gett boken vidare till vännen M och väntar med spänning på vad han kommer att tycka om boken. Det lär vara svårt att bli så påverkad som jag blev, men om man bara får lite av den känslan vore det värt mycket.

Just kids, Patti Smith.
Av en händelse visar Fotografiska bilder av Robert Mapplethorpe just nu, t.o.m. 2 oktober - min recension om det kommer...

(Mobilbild utanför Fotografiska.)

Bakom kulisserna på ett konditoriJag fick chansen att fota bakom kulisserna på ett konditori. Uppgiften var att göra ett yrkesporträtt. Det var svårt då det inte fanns några fönster och belysningen bestod av lysrör.

Oavsett det bildmässiga reslutatet var det SÅ roligt att fota det här. Modellen var avslappnad och hjälpte mig på alla vis. Och så var det intressant att se hur arbetet går till. Vad härligt att kunna göra fina bakelser och tårtor!

VinstlådaJag blev inbjuden på en VIP-kväll med företaget Forever som säljer AloeVera-produkter. Jag har skrivit om dem tidigare här. Vi kunder fick gott fika, ansiktsbehandling, massage och demonstration om de olika produkterna.

Dessutom var det utlottning. Gissa vem som kammade hem den enda stora vinsten...?! Verkligen roligt att få testa produkterna mer. Särskilt glad blev jag för tvålen och läppceratet. Men några saker blir nog gåvor vidare. Och AloeVeran som man ska dricka är jag däremot skeptiskt till. Men nu när jag har vunnit ska jag nog ge produkterna chansen till att testas ändå.

Mobilfoto

Färger i min omgivning

Bara man har ögonen öppna finns det färger av alla det slag helt nära. Färger att bli glad av. Att inspireras av.
Sommaren flyger sin vägKanske är de här fåglarna redan på väg till varmare länder.

Jag tänker inte följa med. Istället planterar jag ljung, köper ny läsårskalender, packar barnens skolväskor och tar fram tjocktröjor och grövre skor.

Hos mammaMor och barn.

En av bild till fotokursen på temat "Arketyper".

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0