SagokalenderDen här varianten av "paketkalender" har vi haft i flera år och den går att återanvända år efter år. Vår sagokalender.

Varje dag öppnas ett rött kuvert, för varje dag finns en julsaga och/eller en julsång. Långa texter på helgerna, lite kortare under vardagarna. Ibland anpassat efter aktivitet som luciasången på luciadagen, pepparsgubbarna den dag vi ska baka osv.

Några få gånger kompletteras med några reflexer, en liten platt chokladbit, en julfilm eller julsaga på cd.

Brevfack, Indiska.

1 advent

Nu väntar vi på julen.

Spännande att tända första ljuset.
Spännande att öppna första luckan i adventkalendern.

Trevligt med miljömärkta ljus i ren stearin.
Trevligt med adventkalender som faktiskt börjar första advent.
Trevligt med nya och övervintrade amaryllis i fönstret.

Bamses adventkalender är en mångårig tradition för mig. Jag gillar att den täcker många datum och att bilden växer för var lucka som tas bort. I fönstren föredrar jag klassiska metalljulstjärnor, även om det finns många fina pappersvarianter.

Adventljusstake, Åhléns. Stearinljus, Coop. Adventkalender, Bamse.

SkattjaktMellanbror har fyllt 7 år och hade kalas med Kina-tema idag.

Populärast blev skattkistan, full med utklädningskläder att fantisera sig bort i.

Skattkista, IKEA. Utklädningskläder i bild, hemmagjorda.

Mästare"Fylla i målarböcker" går att diskutera. Men jag gillar ändå denna. Förenklade kompositioner från de stora mästarnas verk. Korta texter om konstnär och tavla.

Måla med mästarna, målarbok. Designtorget.

Yogaväska


Jag har länge letat en bra yogaväska. Men hade jag inte sett en på Granit för länge sedan? Tidigare i höst kontaktade jag Granit som intygade att så var fallet, men att de tyvärr inte sålde den längre.

Efterfrågan och utbud - gissa vad jag kunde köpa sist jag besökte butiken? Yogaväskan! Och den är precis så bra som jag förväntat. Framför allt gillar jag det kraftiga och neutrala tyget, reglerbart band, ytterficka och invändig ögla för exempelvis nycklar. För övrigt har de massor av andra väskor som jag också gillar.

Bild publicerad med tillstånd från Granit.

LoppisfyndDagens loppisfynd.

En keramisk tavla till Lillasyster rum, 27x15 cm.

Numrerad tavla signerad Ingegärdh Burmeister, Gabrielkeramik.

Använd det du har 8 - pom pom nalleDet sista garnet Järbo raggi räckte precis till åtta pom pom-bollar, som i sin tur bildade en nalle. Ögon från gömmorna. Inte så barnvänlig. Men lite söt.

Se tidigare inlägg om samma garn.

Använd det du har 7 - liten burkGör plötsligt en massa pyssel som jag inte riktigt vet vad jag ska använda till. Men det är roligt ändå :-)

Mycket fin ljusblå trälåda med lock, drygt 5 cm bred. Jag bara limmade fast en träfisk som suttit i en mobil som Storebror haft. Lite nostalgi.

Mord på ljusa dagenKontrast mot Dan Brown tidigare i veckan. Det här är en bok i befriande lugnt tempo med människor på sommarhotell i lika lugn tempo. Av en händelse besöker även Poirot hotellet vilket är bra när ett mord sker på ljusa dagen.

Fina personporträtt
och faktabeskrivningar, känslor får mindre plats. Gästernas packningar och kläder fascinerar. En del saker är verkligen från en annan tid, som att en kvinna självklart lämnar sitt framgångsrika företag mot att sköta om sin man. En skön berättelse som påminner mig om att jag gärna läser fler böcker av Chrisitie. Det finns skäl för att hon kallades deckardrottningen.

Agatha Christie, Mord på ljusa dagen. Läst av samma författare: flera böcker, men många kvar...

Rosenkudde

Inspirerad av utställningen om Märta Måås-Fjetterström (se tidigare inlägg) visar jag här ett exempel på vad min egen väverska skapar, dvs min mamma.

Detta är ett tidigare års julklapp till mig. En kudde vävd i rosengång.

Julpaket - Hoppets stjärnaI år har vi äntligen lyckats göra iordning ett julpaket via Hoppets stjärna. Tidigare år har jag kommit på det för sent.

Förutom överaskningar till barnen och godsaker har vi packat massor av torrvaror som flingor, socker, kakao, kaffe, pasta, mannagryn och mycket mer. Även en del hygienprodukter som tandborstar. Mina söner har tagit det hela väldigt seriöst och hjälpt mig att fundera, handla och packa. För att inte belasta vår egen ekonomi allt för mycket har vi spridit ut inköpen under flera månader.

Än finns chansen att glädja en hel familj, läs mer på Hoppets stjärna.

Använd det du har 6 - julkudde


Det är roligt att skapa av det som redan finns hemma. Avsluta oavslutade projekt.

Denna kudde broderade jag klart till julen 2008, men det är först nu som den har en baksida... Jag var tvungen att knycka en innerkudde från ett annat ställe novemberutmaningen trogen. Jag får ersätta den i december...

Mönster: okänt
Material: broderiduk med röd fleece till baksida

Gåtornas palatsEn bok där handlingen till största del utspelar sig i en enda byggnad, i några få rum. Ändå spännande. En riktigt bra bok även om den inte riktigt når fram till Da Vinci-koden. Det handlar mycket om kodknäckande, kryptogram och fantastiska datorer. Även om jag vanligtvis inte kan mycket om detta lyckas boken få mig att känna mig som en supersmart kodknäckare. Härligt för självförtroendet!

Lite tråkigt var det att boken var delvis förutsägbar och att karaktärerna upprepar sig - smart kvinna och man blir förälskade och hamnar i äventyr osv. Det är också en nackdel att boken är så snabbläst. Underhålling för stunden.

Dan Brown, Gåtornas palats. Böcker läst tidigare av samma författare: Da Vinci-koden, Änglar och demoner och I cirkelns mitt.

Använd det du har 5 - askEn liten målad låda med servettdecoupage
blev bidrag nummer 5 i novemberutmaningen från Beas barnslikheter.

Material: Allt från gömmorna. Omålad trälåda med okänt ursprung. Hobbyfärg i brons, Slöjddetaljer. Servett och lacklim, Panduro.
Övrigt: Undrar vad jag ska ha lådan till? Roligt med en metallfärg som verkligen blir metallglänsande (syns kanske inte på fotot).

HomeRiver på Mönsterarkivet

Gårdagens stickade påse finns nu länkad på Mönsterarkivet. En inspirationssida jag verkligen rekommenderar!

Använd det du har 4 - stickad påseBåde barn och vuxna tog det lugn efter vaccinationen igår. En film senare (Blixen McQueen) var en liten stickad påse snart klar.

Mönster: Nej. Stickad rektangel hopsydd i sidorna till en påse. Tyg som kanal. Virkat snöre.
Material: Restgarner i ull i helt varierande tjocklek. Restbit av basvelour från NeaNobelle.
Övrigt: Påsen är ungefär 30 cm hög och jag är väldigt nöjd med randningen. Frågan är bara vad jag ska använda påsen till...?

Använd det du har 3 - käpphästDenna käpphäst skulle kunna motivera novemberutmaningen bara den.

Äntligen är hästen färdigmålad. Jag har haft dåligt samvete för att jag inte gjort det tidigare. Anledningen är att vi fick den gratis från kyrkis. Tanken var att jag skulle göra klart den direkt. Det var i våras det...

Hästen är målad med akrylfärg eftersom det var det som var lättast att ta fram. Jag valde så enkla former som möjligt för att lämna utrymme för barnens fantasi. Nos och mun går att ana, men inte på fotot.

LördagsgodisEn ny lördagsgodisfavorit. Minibilar från Ahlgrens.

Påsen rymmer bara 20 gram, kostar drygt en femma och är betydligt roligare än en tablettask med hårda godisar.

22 minuter


22 minuter tog det från att vi öppnade dörren på vaccinationscentralen tills att alla utom Lillasyster hade fått sprutan. Rekord?

Vilken tur (eller timing). Förmiddagen och alla tidigare dagar i veckan var det 1-2 timmars kö!

Lillasyster fick inte sprutan, trots okej från Läkemedelsverket. Vårt landsting vill ta fram ytterligare säkerhetsrutiner först. Så det blir till att köa igen för henne och för barnens spruta nummer 2 längre fram. Mellanbror har precis febergräns och jag har en ordentligt ond arm, som till början domnade ända ner till fingrarna, men vi verkar ha klarat oss från några värre biverkningar.

Tillägg: Här finns en film för barn om sprutor. Inte riktigt samma sak, men ändå.

Bild med uppmaning från vaccinationens kampanjsida.

Använd det du har 2 - tunika

Om man är med i Novemberutmaningen tager man vad man haver... Dessa sängkläder blev inte ett spöke utan en tunika. Tack vare Alvinea blev jag inspirerad att sy ett vuxenplagg. Det var länge sedan.

Material: Påslakan, IKEA 365+ rips, lyocell/bomull. Sidenband. Mellandelar till halsband, Panduro. Allt från gömmorna.
Mönster: Tunika, Allt om handarbete nr 7, juli 2009.
Övrigt: Jag följde mönstret utom att jag minska längden betydligt (för jag är kort) och att jag använde sidenband med "pärlor" istället för virkade bollar. Jag hade stort besvär att få fast pärlorna, men då kom jag på hur Metamorphosis beskrev en "sytrådsögla" vid ett helt annat sammanhang, och så var problemet löst! Tunikan blev nästan jättebra. Om jag gör den igen ska jag göra den smalare och kanske en storlek mindre. Mannen tyckte att den blev "konstig", så vi får väl se om jag vågar gå till arbetet i ett lakan...

Oskuld och erfarenhetTracy Chevalier är en av mina favoritförfattare. Trots att hon inte skriver deckare :-)

Historierna är lite för romantiska för mig, men jag gillar ändå att läsa dem. Det jag tycker allra mest om är de trovärdiga och utförliga historieskildringarna. Och framför allt hur hon beskriver olika yrken och handarbeten i detalj som målare, vävare, tryckare, att sy knappar mm.

Oskuld och erfarenhet är en väldigt detaljerad och beskrivande berättelse om hur det skulle kunnat vara i 1700-talets London i skugga av franska revolutionen. En ovanlig vinkling är att boken är berättad ur unga tonåringars synvinkel. Själva berättelsen är egentligen inte så spännande, men den blir det ändå tack vare hur Chevalier skriver.

Tracy Chevalier, Oskuld och erfarenhet.
Tidigare läsa böcker av samma författare:  När änglar faller, Den blå färgen, Damen med enhörningen, Flicka med pärlörhänge.

Använd det du har 1 - mapp

Kastade mig på Bidrag 1 till Novemberutmaningen - Använd det du har!

Det blev ett mycket enkelt och snabbt litet pyssel. Men ack så efterlängtat. Jag har jättelänge tänkt att jag skulle göra en ny, finare mapp till räkningarna. En liten uppmuntran när det ska betalas :-) Att arbeta med papper är ovant för mig som inte är någon scrappare.

Material: Snoddmapp i papp i fint skick men kluddrad på framsidan, tapetrester Carey Lind, silvrigt glitterlim. Allt från gömmorna!
Övrigt: Jag gjorde bara om framsidan och den matchar bra mot resten av mappen som är beigegul.

Använd det du har - utmaningMycket sent hoppar jag in i Novemberutmaningen - använd det du har.

Kortfattat går det ut på att inte köpa nytt utan enbart använda det som finns hemma och att göra ett projekt per vecka.

En utmaning från Beas barnslikheter som jag inte kan låta bli! Eftersom jag ligger lite efter kilar jag genast iväg för att se vad jag kan hitta i skåpen...

VioloncellEn ny gäst i huset. Mellanbror har börjat träna i en stråkgrupp. Han och två till spelar cello, övriga fiol. Det är fantastiskt roligt att det blir som en hel liten orkester på en gång. De minismå barninstrumenten är så söta :-)

Visste du att...
- cello egentligen heter violoncell och i flertal heter det celli
- den som spelar cello kallas cellist
- stödet som fälls ut mot golvet heter stackel
- strängarna på en cello heter Anders, Dagmar, Gustav och Cecilia!

DorisVad gör man när favoritserien bara publiceras i dagstidningen?
Gör ett eget seriealbum förstås!

Nu har Mellanbror en egen pärm med Doris.
Storebror hakade på förstås och klippte ut Hälge istället.

Jag rekommenderar Doris varmt. Den publiceras för barn i DN, men frågan är om den inte roar vuxna lika bra...

Tack lilla e, med familj, för att ni klippt ut serien till Mellanbror!

Doris, Susanne Fredelius.
Hälge, Lars Mortimer.

Gudruns väskorGudrun Sjödén har förstått det här med marknadsföring.

Undrar hur många fler än mig som går till butiken för att köpa en vara för att nästa dag, eller i en annan butik, köpa nästa vara? Bara för att få fler tygkassar...

Svenska språket

Två bra länkar för att veta stavning och historik kring svenska ord:

http://www.svenskaakademien.se/web/Ordlista.aspx
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

SorgmantelEn bok precis som jag förväntar mig av Lindell. Spännande, på gränsen till skräck.

Denna gång var sidoberättelsen mindre omfattande vilket klart gynnade läsupplevelsen. Jämför tidigare inlägg, Drömfångaren. Bäst med Sorgmanteln var den ovanligt oväntade upplösningen på kriminalgåtan!

Passade också på att inviga mitt nya bokmärke. Se andra bokmärken i tidigare inlägg.

Sorgmantel, Unni Lindell. Bokmärke Hung-Ming Chen/Designtorget.
Tidigare läst av samma författare: Ormbäraren, Rödluvan, Drömfångaren och Esmeralda (suverän barnbok), Mystiska Milla och spökskolan: den första sanningen (barnbok)

En brun hårig flicka

En brun hårig flicka stod vid en bar disk och talade med en sjuk gymnast.

Extra knäck till jul.

Svensk general agent för Kinaföretag.

Inte rädd för att visa fram fötterna.

Är du djur och naturintresserad?
Är inte de flesta djur naturintresserade?

Skivad kalv lever med kul potatis.
Kan skivade kalvar och potatisar vara sambos?

I svenska ska de flesta sammansatta ord skrivas ihop.
I engelska är det däremot vanligast med särskrivning.

Virkad mössaVirkning är inte min bästa förmåga. Men tack vare Pysslas piffiga petitesser vågade jag mig på en mössa. Mössan blev lite rolig :-)

Mönster: Mest utifrån Pysslas piffiga petitesser, men i storlek ca 3 år, dvs något stor till Lillasyster.
Material: Rester Garnstudio/Drops Eskimo, 100% ull.

Märtas mattorBesök på Liljevalchs konsthall. Märta flyger igen!

Mängder av mattor formgivna av Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) visas från golv till tak, liksom nyare mattor framtagna för företaget som allt jämt producerar fantastiska mattor. En fin utställning som väcker tankar oavsett tidigare väv- och mattintresse. Eftersom de flesta mattorna hänger längs väggarna blir intrycket liknande upplevelsen av en konstutställning. Konstmattor.

Det är vilsamt att gå runt i utställningslokalerna och se de härliga mattorna som var och en får ta plats (med undantag för de äldsta mattorna som får trängas). Betraktaren får använda sin egen fantasi då det är mycket kortfattad information i närheten av mattorna. För den som vill veta mer krävs en kort guidad tur eller utställningskatalogen i form av ett praktverk till bok.

Mest fascinerande tycker jag ändå att hantverksskickligheten är. För att få extra förståelse för arbetet bakom mattorna finns en väverska på plats att iaktta och fråga. En hel vägg med ullgarner i alla tänkbara (och otänkbara) färger imponerar. Det är upp till varje väverska att kombinera små trådar av olika färger för att få till ett perfekt resultat.

Några av mina favoritmattor blev Märtas flygande matta i första hallen (Blå Natt och dag, rölakan, 1933), Staffan Stalledräng och Svarta Trädgårdsmattan. Ernst Billgrens Fåglar på grus var också underbar liksom flera av Barbro Nilsson och varianter av Spectrogram och Bredband. De mest otraditionella mattorna var inte i min smak (Hjärnmatta, Näthinnematta), men föll väl ut i konstnärligt syfte om det var att väcka känslor :-) Jag hade dock gärna sett mer av de allra äldsta mattorna som var allt för hopträngda.

Frågan är vad jag så småningom ska skapa med inspiration från utställningen?
(inte nödvändigtvis väva)


Odins jakt (detalj), 1903, Märta Måås-Fjetterström. Rölakan, 218x114 cm.
Bild publicerad med tillstånd från Liljevalchs Konsthall.


Röda Trädgårdsmattan, 1923, Märta Måås-Fjetterström. Flossa, 339x228 cm.
Bild publicerad med tillstånd från Liljevalchs Konsthall.


Snäckorna, 1943, Barbro Nilsson. Gobeläng, 195x275 cm.
Bild publicerad med tillstånd från Liljevalchs Konsthall.

Andra formgivare som tagit fram mattor för Märta Måås-Fjetterström AB är exempelvis Jockum Nordström, Jonas Bolin, Mats Theselius och Ernst Billgren.


Kustlandskap, 2009, HM Drottning Margrethe. Extra hög finflossa, 150x200 cm.
Bild publicerad med tillstånd av Märta Måås-Fjetterström AB, MFF AB.

Sedan ett antal år utser Märta Måås-Fjetterström AB Årets textila konstverk som tillverkas i enbart ett exemplar. 2009 är det Kustlandskap av HM Drottning Margrethe. Mattan sägs föreställa mötet mellan vatten och land i ett helikopterperspektiv. 

Utställningen Märta Flyger igen pågår till och med 6 januari 2010.
Länkar:
Liljevalchs Konsthall.
Märta flyger igen.
Märta Måås-Fjetterström AB, MFF AB.

Marias garn

Inte var dag jag köper fuktigt garn!

Detta underbara sockgarn (ull, 25% nylon) var ett givet köp. Garnet var färgat/målat samma dag på Marias garn, S:t Paulsgatan på Söder och mina bilder gör det inte rättvisa.

Först ville jag köpa det andra garnet som fanns, med bambu i. Men det här var färgen som fastnade. Kanske blir det en sjal, eller något annat... 

Först ska garnet bara hänga, bara för syns skull
:-)

Länk till Marias garn.
Länk till artikel där Maria färgar garn, publicerad i tidningen Land.

Nummer 4

Heja nummer 4!

Storebror spelar hockey. För första gången fick han möta flera andra städer i flera matcher i en hockey cup.

När det är dags för tekningar dyker Storebror snabbt upp för att kämpa.

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0