Besök på nybygge

Det är alltid speciellt att hälsa på i ett nybygge! Man kan känna ägarnas engagemang och val av material, planlösningar och detaljer.

Jag fick chansen att äta lunch hos Vattenbubblan idag. Det var trevligt och inspirerande. Lite avskräckande är det med allt som inte är färdigt med ett nytt hus, gruset på gården, hantverkare runt knuten. Men ändå så inspirerande! Det jag föll för var främst:

- Lite vinklade väggar med några rum som inte var helt rektangulära
- Alla stora fönster från golv till tak
- Turkost glaskakel i köket kombinerat med fina köksluckor i mörkbrunt trä nedtill och vita överskåp
- Tanke och omsorg med elinstallationer! Jag röstar för blivande vägg-tv i köket där :)
- Trappen i fint laserat trä och med en imponerande takkrona (se bild)
- Ett magnifikt rum uppe med gigantiska fönster och utsikt. Perfekt för "lounge" eller innebandy :)
- Nyfunkisstilen!

Mobilbilder

En häftig grabb

Det var så roligt att fota den här coola killen här om kvällen. Han agerar och bjuder på sig själv. Och titta själv vad bra han gör sig på bild!

Mina bilder, publicerade med tillstånd från pojkens förälder

Beställning i väntans tider

Så här såg min vän A-K ut en dag efter beräknat datum. Och vad jag vet har inget hänt ännu. Håller tummarna på att hon och familjen slipper vänta allt för länge!

Man brukar kanske inte lägga ut foton på presenter i förväg. Men eftersom den här gigantiska tröjan var önskad så kommer bilden ändå nu. När bäbisen väl dyker upp kommer tröjan vara alldeles för stor, men snabbare än man hänger med kommer den att passa...

Mönster: Happy animals trikåtröja, Ottobre 3/2011, stl 62. Samma tyg och modell som i tidigare inlägg.

I övrigt önskar jag att alla pollen regnar bort och blåser sin väg. Det är ett elände att vara så här dålig och trött på grund av några små prickar i luften :(

Hemma hos en öbo


Man måste ha mycket takhöjd för att kunna ha stora taklampor :)
En av två lika lampor, Mio.
En av två öppna spisar.
Notera tavlan målad av min vän och kollega!Utbyggnaden med en härlig köksö för frukoststunden. Bra val att gå emot köksinredarens förslag där köksön hade spis med fläkt över. Kök, HTH.


Del av yngste sonens rum.


Ett gammalt fönster inne mellan olika rum.


C, min vän och kollega.


Trappa runt utbyggnaden upp till en ordentligt tilltagen altan.


Fågelbad, Clas Ohlsson.På en ö bor en vän till mig i ett renoverat och utbyggt 1950-talshus. Jag föll verkligen för de stora fönstren och blandningen av designmöbler, IKEA, gammalt och loppis. Dessutom var det trevligt att de stora fönstren inte doldes av gardiner.

Andra extra bra saker:
- att kunna titta ut på sjön när man diskar
- att tv-hörnan har ett eget rum och inte står i allrummet
- att kläder förvaras i ett eget litet rum innanför tvättstugan
- att det finns ett stort lekrum där man både kan röja runt och träna.

Till den stora villaträdgården finns också ett lekområde och en båtplats.

Mina bilder, publicerade med tillstånd av C.

Helt omöjliga kattrackareHöll på att bli gråhårig på den här Abessinier-mamman och hennes fyra tvåveckors kattungar. Det krävdes två besök med fotograferande för att få till några foton alls... Ändå gör bilderna dem inte alls rättvisa.

Idag vågade jag dessutom inte stanna allt för länge då pollenallergin anfaller. I kombination med katter blir det förstås inte bättre.

Tack vare fotograferandet fick både Lillasyster och Storebror se katterna. Lillasyster blev så förtjust i kattungarna att hon tydligen ska köpa en egen:

- Jag ska köpa en katt... (Lillasyster)
* Men då blir ju mamma sjuk.
-  Då får hon flytta!
* Men jag vill inte vara utan mammma.
- Då får du också flytta.
* Vem ska ta hand om dig då.
- Det får Storebror och Mellanbror...

Vilken tavla!Va?! Men vänta lite... är inte det där...?

Var på snabbvisit hos lilla e i helgen. I hallen fanns en ny tavla som sög till sig mig som en magnet. Tavlan var inköpt för att fira en alldeles speciell anledning och jag tycker det var ett riktigt bra köp.

Och visst kom tavlan från Tavelhus vars blogg jag följt länge och flitigt! Roligt vad som kan hända tack vare bloggvärlden :)

Lilla plantskolan, Maria Christenson-Bernhardsson

Bland motorer och mixter
Alltid bra med en egen bensinstation och kiosk på gården
Eller varför inte en hastighetskamera?


En fungerande juke box är kanonfint att ha...


...i sin egen butik!

Ett ställe för riktiga mixterkusar besökte jag och Mannen när vi var på mc-tur. Förutom massor av maskiner och fordon som bussar, grävare och traktorer fanns där även en liten butik / café och en bensinstation med kiosk och telefonkiosk. Andra saker som fanns på gården var mjölkbrygga, hastighetskamera, maskinhall t.ex. Ett av sommarens mest annorlunda och spännande utflyktsmål på hoj skulle jag tro.

Brattbytorpet, Revsund

Tröjor för kusinerHallå där ute! Finns det någon kusin som vill ha en lika tröja som Lillasyster?

Jag köpte en meter av tyget som Metamorphosis såg ut på Sydilla, nämligen svamptyget. Jag gillade det lika mycket jag :)

Material: Trikå, Hilco/Sydilla. Orange mudd, Sydilla.
Mönster: Happy animals trikåtröja, Ottobre 3/2011, stl 98 och 86.
Övrigt: Bäst var muddväven, den var ett riktigt kanonköp. Kusinens mindre tröja blev lite bättre då jag la tyget omlott lite mer vid axlarna. Lillasysters tröja blev kortare än mönstret då jag ritat av lite fel. När jag syr är det uppenbarligen tur att hon är liten... Slutresultatet är jag nöjd med ändå :)

Jeans, KappAhl Boys. Sandaler, Crocs.

Tre sekunderInte en sträckläsningsbok på samma vis som sina föregångare, men Tre sekunder är en riktigt bra bok. Det kan också vara så att bladbläddringen uteblev eftersom jag bara haft tid att läsa kortare stunder. Handlingen sker till stor del på ett fängelse i en gisslansituation, men handlar även om knarkaffärer och infiltration.

Det jag gillar bäst med denna bok är att den återigen utspelar sig i Sverige, att jag upplever huvudpersonen intelligent och att bredvidberättelsen om Grens tar större plats. Hans liv tar stora vändningar vilket både går se som ett avslut eller som en bra grund inför en ny bok i serien. Dessvärre har jag inte sett något om en fortsättning...

Tre sekunder, Anders Roslund & Börge Hellström.
Tidigare läst av samma författare: Odjuret, Box 21, Edward Finnigans upprättelse, Flickan under gatan.

Skönheten och odjuret

Vi håller på med en gigantiskt rensning hemma. Tyvärr kan man inte tro det än. Det ser värre ut än någonsin. Flyttlådor överallt och saker på hela golven. För att inte tala om vardagsrummet med tre soffor och två tv-skåp. Men - på sikt blir det nog bra :)

Tur att man kan kompensera med något vackert. Som exempelvis en blombukett. Nejlikor är sådan nostalgi för mig då jag brukade få det av min morfar. Plus att mormor och morfar odlade borstnejlikor i sin sommarstuga. Sen är snittblommor en perfekt sak att stilla shoppingbegäret med. Nyttigare än godis och billigare än mycket annat.

Däremot har jag fortfarande för få skor. På den fronten finns det ingen hejd. Ser för övrigt fram emot att se sandalerna som Lilla e har köpt från Knulp...

Lego on my mind

Efter en lång tids sparande har Storebror lyckats köpa sin Mindstorm! De sista hundralapparna fick han låna mot utebliven veckopeng under en längre period, men det var han värd.

Storebror kastade sig både byggandet och programmeringen. Det här är rätt pryl till rätt person kan jag säga! Till och med morfar skyndade på ilbesök för att se underverket. Första dagen blev det bara en liten robot med lite enklare program, men det är med största sannorlikhet bara den första av en lång rad. Sök på Youtube eller liknande för att se alla konster man kan få till.

Hade det inte varit för hockeymatchen hade Lego-byggandet fortsatt hela natten. Nu får Storebror i stället vara uppe och se hockey. Tre kronor-tröjan är på och livat lär det bli när de är hos Mannens vän som hejar på Finland :)

Lego Mindstorm NXT 2.0

Kjol med veck - eller 1 m tygIbland räcker en meter tyg till mycket :) Förutom klänningen från tidigare inlägg blev det en kjol och en liten väska av det blommiga tyget.

Material: Finecord (mini manchester), Hilco/Sydilla.
Mönster: Veckad kjol, Ottobre 4/20007, stl 98. Väska, enklaste modell på fri hand.
Övrigt: Kjolen har två stora nersydda veck bak respektive fram - det gillade jag mycket. En riktigt enkel kjolmodell som ändå ser lite arbetad ut. Väskan blev tjock och stadig med dubbla lager manchester.

Hoppas nu att Lillasyster blir glad när hon vaknar och ser sina nya kläder!

I övrigt hade vi lyxen att få sovmorgon i morse. Det behövdes eftersom vi hade bästa barnvakten på plats igår. Jag och Mannen var ut och åt och därefter på krogrunda.

Det finaste idag var att se årets första igelkott gå ute på gården.

I övrigt vill jag rekommendera appen Whats App Mes. (till Android och Iphone). Ett för mig helt nytt vis att messa i chatform, och som bland annat gjorde mig glad när jag hade kontakt med en kär vän idag.

Tacksam att jag har er vänner oavsett hur vi ses eller hörs!

Modell för en kväll

En trevlig kväll, med trevlig middag och trevligt sällskap, avslutades med en trevlig promenad med min vän och kollega Anna.

Det var jätteroligt att fota en person som verkligen agerar och frivilligt poserar. Tack för det!

Mina bilder, publicerade med tillstånd av Anna.
Nedre bilden är fotad vid Medborgarplatsen.

HomeRiver @ Sydilla

Kommer ni ihåg mitt tidigare inlägg om en ny tygbutik i stan? Jag har gjort intryck som kund i varje fall, se här. Och fler besök kommer det att bli :)

Just nu har de dessutom en utlottning, se här!

Det bubblar på vårenEftersom två av mina vänner fotade min bubbla samma dag kom jag på att jag också måste göra det! Inte blev det lika fina bilder som Cecilias, men annorlunda i varje fall.

I kategori Motor har jag visat flera bilar, men inte min egen tidigare. Min bil är en VW "bubbla" 1302, årsmodell 1971. Jag gillar speciellt att bilen (som heter Botvid) har enbart en tidigare ägare. Anne-Marie som hade bilen först köpte den ny då hon tog körkort när hon fyllde 50 år. Så småningom fick jag köpa bilen 2003 när Anne-Marie funderat på saken några år :)

Visst har vi bytt lite saker, speciellt slitageprylar som exempelvis slangar, men fortfarande är bilen väldigt original. De två stora projekten närmsta åren är eventuell omlackning och renovering av klädseln. Jag har till och med kvar orginalvinterdäcken från 1971... och i "ankdammen" ligger Kalle Anka-tidningar från 1971.

Att bubblan är framme är ett säkert vårtecken!

Kunglig Vintage


Märthaskolan, 1960-tal. Yllecrêpe, två korta sprund framtill dekorerade med handstygn (prinsessan Margaretha, fru Ambler).


Tunborg & Co, 1950-tal (prinsessan  Sibylla).


1) Vit klänning, 1950-tal. Troligen från Ryssland (drottning Louise). 2) 1960-tal. Tyget är gjort av rutrader som inuti har blom- och rosettmönster och invävt reliefmönster i silver (prinsessan Margaretha, fru Ambler). 3) Aftonklänning i chiffong, 1960-talet (prinsessan Margaretha, fru Ambler). 4) Svart aftonklänning, tidigt 1900-tal, Augusta Lundins ateljé.


Del av den färguppdelade utställningen.

När jag ändå var i storstan besökte jag utställningen Kunglig Vintage på Livrustkammaren där klänningar från det svenska kungahuset ställs ut.

Det är riktiga kvalitetskläder såklart, med betoning på 1950- och 60-talet och mycket från klassiska ateljéer som Augusta Lundin, Tunborg, NK:s Franska och Märthaskolan. Det finns också några nutida couture-plagg. Det som slog mig mest var att många av kläderna skulle fungera minst lika bra idag. Det tror jag också att lite av syftet var. Exempelvis hade klänningarna gigantiska moderna foton bakom sig i montrarna, bland annat en tunnelbanevagn :) Fascinerar gör måttanpassningen till olika personer, och framför allt de små exklusiva och hantverksskickliga detaljerna!

Det jag saknade var kläder burna av nuvarande kungafamilj och lite större spridning på vem som burit kläderna. De flesta kom från prinsessan Sibylla (kungens mor) och prinsessan Margaretha, fru Ambler (kungens äldsta syster). Även om kläderna är sevärda i sig, ger historiken en extra dimension och jag hade gärna velat veta mer om när de olika plaggen har använts.

Missa förresten inte resten av Livrustkammaren, och för all del det underskattade Myntkabinettet mitt emot. Bägge muséerna har fina program för barn.

Kunglig Vintage: Livrustkammaren. Ord. entré 75:-. Utställningen pågår 8 april 2011-8 januari 2012. Pressbilder publicerade med tillstånd från Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål, LSH.

Sommarvärme och storstadspuls


Schackspelare på Kungsträdgården och i Kulturhuset fascinerar mig, en sån bra förströelse och social aktivitet!

En riktigt rolig helg följdes av en effektiv och trevlig arbetsdag.

På fredagen drack jag rödvin och lekte ung. Mer eller mindre galet var det. Du som var med hela vägen vet jag menar. Tack för det och till alla andra jag umgicks med under kvällen. Det gör vi om!

Söndag tillbringades i sommarsolen i Stockholm. Hela stan porlade av människor med sommarkänsla. Eftermiddagens fynd var en jeansklänning från Peak Performance som jag köpte oprovad :)

Kvällen bjöd på kort besök på Pelikan och en fantastisk middag med trevligt sällskap på Koh Phangan. Jag åt en vegetarisk nudelwok (Pat Thai Gai). Hela rätten var god, men sockerärtorna var oslagbara! Jag rekommenderar definitivt ett besök där. Lika mycket för maten, som för upplevelsen av att faktiskt vara i Thailand.

Måndag innebar bra arbete, men även en del annat i Stockholm vilket dyker upp under veckan. Nu är det dock sovdags...

Lördag censurerade jag bort...

Återbruk efter många årEtt enkelt litet projekt har äntligen blivit av!

I många år har min älskade gamla kofta från Indiska legat och väntat på att bli en kudde. Nu är den klar, bara på ett par minuter. Det är mycket nostalgi över det här plagget som antagligen var ett av de första jag köpte för egna pengar. Den har sannerligen använts flitigt och kan förhoppningvis göra det även i sin nya form :)

Stol, IKEA Roxö, inköpt förra veckan tillsammans med bord och pallar i samma serie.

Dricka sav från björk

Jag tycker att trädstammar är vackra! Precis innan lövsprickningen är färgerna bleka och träden talar för sig själva innan man glömmer dem bland allt det gröna.

Just mellan tjälen går och innan lövsprickningen går det bra att tappa sav från björkar. Det tillhör inte allemansrätten, så det gäller att äga träden själv eller tillfråga markägaren. Björksav sägs vara nyttigt för flera olika saker även om det till största del består av vatten. Det är en speciell känsla att dricka saven, men tyvärr tycker jag inte att det smakar gott, trots att smaken inte är markant. Hoppas det ger någon nytta ändå :)

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0