En fantastisk varelseStorebror har broderat en helt fantastisk varelse, en underbar tavla.

Den dubbla tystnadenEn del böcker tar lång tid att läsa, andra är alldeles för snabblästa. Som den här.

Åh, vad jag hade önskat att den tagit några dagar till att läsa!

Mari Jungstedt, Den dubbla tystnaden.
Tidigare lästa böcker av samma författare: Den du inte ser, I denna stilla natt, Den inre kretsen, Den döende dandyn, I denna ljuva sommartid, Den mörka ängeln

String och medaljongerPå besök hos Lilla e.

Stringhyllor på tre väggar och tapeten är original!

Lekaffär i smyg

Idag möts personal och barn på förskolan av den här synen. Några föräldrar har fixat och pysslat i smyg och bjuder på denna överraskning. Det som tidigare var ett tomt litet hus har nu blivit förvandlat till en handelsbod!

Vi har monterat hyllor (fd. byrålådor...) och fyllt på med det vi hittat i skåp och vrår. En kassaapparat, lekmat och många plåtburkar. Några hade gjort ägg av stenar och slöjdat några välgödda fiskar.

Förutom att skruva och fixa var mitt bidrag de fyra "affärspåsarna" där barnen kan stoppa sina varor.

Hoppas att personalen blir glada och att barnen kommer att gilla att leka här!

Tyg, Almedahls.

Ett riktigt storbak

Riktigt stora grejer blev det i ugnen i helgen. Formpressning av skridskor...

Skära för stenDet här var en ordentligt lång roman som även tog lång tid att läsa. Den var ändå läsvärd och finstämd.

Boken utspelar sig i ett sjukhus i Etiopien, främst genom kirurgins ögon. Men också bland annat i USA och Indien. Även om det är en sjukhusskildring med många medicinska och kirurgiska termer, känns det inte som en sjukhusbok.

Boken handlar om ett tvillingpars uppväxt och splittringen mellan dem och olika personer i närheten. Men även om människors valmöjligheter, försoning och "tröstens ord", läkarens effektivaste hjälpmedel. Framför allt visar den på kärlekens betydelse.

Speciellt intressant tycker jag det är att handlingen utspelar till stor del i Etiopien eftersom det är ett land jag knappt visste något om tidigare. Sämst var att bokens titel inte gick att översätta på ett rättvist sätt.

Abraham Verghese, Skära för sten. Debutbok.

Idag kastar vi fötterMellanbror önskade älgskonkar att kasta av morfar. Och gigantiska fötter fick han. 20-taggaren får nu agera leksak.

Nästa gång önskar Mellanbror kalvfötter...

Vardagslyx är några kassar


Vardagslyx är att beställa hemkörning från matvaruaffären!

Släng bort din dator!

Till helgen uppmanar jag dig att slänga din dator. Om den är skräp...
Och annat elskrot. Se kampanjfilm på El-Kretsen.

På resa under jordenDå var det dags igen...

En höst fullproppad med tjänseresor. Det blir mycket gjort på jobbet, men jag saknar förstås hemmet och familjen när det blir för mycket resor.

Och visst är det konstigt hur tempot skruvas upp bara man närmar sig tunnelbanan?! Så här tomt som på bilderna brukar det verkligen inte vara. Men även om det är tomt är risken stor att man bara rusar vidare istället för att helt enkelt stanna, titta upp och titta sig omkring!

Upp och hoppaFlaggan är hissad och Storebror har vallokalen redo. Vilket parti kommer att vinna? Enligt opinionsundersökningarna lutar det åt Spelpartiet, men spänningen är stor.

Gå och rösta du med idag!

Summering av sommarens pallodling

På önskemål kommer här bilder från sommarens odling i pallkragar.
Kommer ni ihåg min jordlasange i tidigare inlägg?

5 juni

5 juni

1 juli

5 augusti

16 augusti

Och nu är det bara en gigantisk solros och underbara aster kvar (inte utslaget på bild).

Det är bara att konstatera att det växte så att det knakade. Enda missen var att Storebrors fjärilsälskande blommor tog över totalt och gjorde det svårt för morötterna att få sol. Men små morötter är också goda. Persiljan och rödbetorna växte desto mer :)

Jag funderar redan på vad vi ska plantera nästa år! Då hoppas jag också få en större jordgubbsskörd än i år då vi bara hade nya små plantor.

Andra går på ansiktsbehandling...


...jag går på fiskpedikyr med spafiskar/doktorfiskar!

Lite konstigt och ovant. Men kanonskönt och på ett vis ändå naturligt. Lite mer upplevelse än ett vanligt fotbad :)

Garra Rufa lever i naturen på att rensa andra större fiskar från döda partiklar. Människor i andra delar av världen har sedan urminnes tider använt dessa fiskar för sin egen bekostnad, just som pedikyrslavar. De sägs också vara en hjälp vid psoriasis.

Underbart god djurmatOj, det här hade jag saknat mer än jag visste!

Tack P för att du ordnade honung direkt från biodlaren till mig. Det är bara så underbart gott. Uppväxt i en tidigare biodlarfamilj har jag ätit mycket honung tidigare...

Undrar varför det är så stor skillnad på honung direkt från biodlaren än honung från affären?! Trots allt innehåller det "bara" ren honung.

Smörkniv, Jenny/Åhléns.

Myshörna för låneböckerna

Vännen Ch med familj hälsade på oss i går på en trevlig middag. Hon tyckte att vi hade lite väl tomt i ett hörn...

Sagt och gjort. Idag blev det en liten ommöblering. Pianot fick byta vägg och en liten myshörna för låneböcker trollades fram. Jag ska komplettera med en golvlampa sedan.

I hörnet finns två favoriter:
1) En tavla som jag fått låna av min pappa. Det föreställer en häst, men det speciella är texten på baksidan där min farfar(?) 1946 får tavlan målad 1893. Det står även från vem tavlan ges samt konstnär.
2) Korgen med låneböcker som ständigt byts ut.

Övrigt:
Tavlan under hästen har jag broderat. Den ljusa tavlan med strandmotiv är dansk från 1953. Övriga två tavlor har jag målat i akryl.
Stolen stod i huset där min bubbla kommer från. Min mamma har klätt om den och det finns även ett "syskon" till stolen.

Nu är det brått att göra julpaket!

Eller riktigt bråttom är det väl inte riktigt än. Men om ni vill göra som vi gjorde för ett år är det dags nu. Vi skickade ett julpaket via Hoppets Stjärna. För att det inte skulle bli för dyrt spred vi ut inköpet under flera månader.

Se inlägg om förra årets julpaket och om hur det blev mottaget.

Årets paket ska skickas till Hoppets Stjärna före 26 november.

Läxor ute i naturenStorebror jobbar med nya fina läxboken. Första uppgiften var att leta några blommor, måla av dem och skriva ned fakta om blommorna. Han var väldigt noga!

Använd nålen!När jag sydde Lillans första snurrkjol gjorde jag en upptäkt av en ren slump. Det måste jag dela med mig av.

Jag brukar alltid använda en säkerhetsnål till hjälp när jag trär i gummiband och annat i kanaler. Ta en stor nål i stället! Snabbt och smidigt. Att min stora nål dessutom var trubbig och i plast var förstås ett extra plus.

Dagens bu och bä

- Efter flera jobbiga veckor efter en långdragen och obegripligt strulig budgivning kan jag nu konstatera att fritidshuset vi bjudit på är sålt. Men inte till oss. Vi fick inte ens chansen att lägga högre bud för att mäklaren antog att vi inte ville bjuda mer! Ledsen och arg. Skönt att det är över hur som helst. Det är en ansträngning att hoppas... Får se vad vi ska hitta på istället.

+ Pappa sköt en älgko igår. Och idag fick han sin andra 18-taggare någonsin!! FEL - FEL. Vid närmare räkning visade det sig vara en 20-taggare!!

+ Filmtips. Lilla e drog med mig på bio i helgen. Jag rekommenderar I rymden finns det inga känslor. Jag gillar tokroliga filmer som samtidigt är på gränsen till för allvarliga. Plus att jag gillar jag svenska filmer generellt :)

+ Vilket fantastiskt höstväder. Så vackert!

Minsta höstbukettenMinsta, enklaste höstplanteringen!

I ett gammalt rör.

Blod och dödEn sensation! Det händer i princip aldrig, men...

...Blod och död sågar jag fullständigt. Rätt kul idé med ett gäng seriemördare på "Expedition Robinson" ur perspektivet att en deltagare skriver till tittarna. Resten var kass...

Faktat kändes uppräknat för att imponera. Tyvärr kändes "den intelligenta diskussionen" inte övertygande. Dessutom blev det någon felaktig, icke trovärdig krock mellan svenskt och amerikanskt. Fick känslan av att författaren försökte skriva en säljande bok utifrån massor av tips. Istället för att skriva för skrivandets skull.

Jens Ganman, Blod och död.
Tidigare lästa av samma författare: Mess (som var ganska bra, men utan att lämna intryck).

Handarbetad dräkt från förr


Mamma rensar så jag fick ta hem min gamla "vardagsdräkt". Hemsydd och handsydd i vadmal och linne.

Lillans första snurrkjol

Det tog inte många minuter förrän Lillasyster upptäckte att den nya kjolen är en snurrkjol!

Material: Påslakan, IKEA 365+ rips, lyocell/bomull.
Mönster: Volangkjol, Allt om handarbete nr 7, juli 2009. Storlek 3 år.
Övrigt: Roligt att göra ett riktigt tjejigt plagg. Fast inte rosa... Jag är inte helt förtjust i att rynka, men det gick rätt smidigt. Det var lite kul med dragskon på mitten och knytbanden. Men den skulle också vara fin utan detta, så det tror jag att jag ska prova nästa gång.

T-shirt, Leksand sommarland. Stövlar, Tretorn.

Krokig blå trasaÅh, vad oväntat och kul. Fick denna fina krokade disktrasa av vännen C. TACK!

Roligt med en teknik som jag inte ens testat. Dessutom i min favoritfärg - blå! Blir spännande att se om den är trevlig att torka med och om den klarar av min omilda behandling med väldigt många tvättar...

Barnens egen fotoutställningPassa på att se en fin fotoutställningLilla a:s fina blogg. Det är barn som är fotograferna :)

Mellanbror jobbade hårt i flera dagar för att fota sig själv och sitt liv. Det mystiska spåret ovan är en sak han studerade närmare.

Valstugor i regnJag är en sådan där som går långa omvägar för att slippa bli påhoppad av valpropaganda. Vanligtvis. Men när jag gick förbi valstugorna i störtregn och med gott om tid fick jag infallet att utmana dem och mig själv. Sagt och gjort. Jag gick in i varenda en och bad att få sammanfattande riksmaterial.

Det var lättare att rösta förr då partierna i första hand stod för sin ideologi. Nu finns det plötsligt partier "på fel sida" som känns helt rätt! Därför har jag nu lusläst både informationsmaterial och partiprogram och har i varje fall klart kunnat utesluta många partier. I princip vet jag vad jag tänker rösta på.

Välj du också, det finns en hel del material på nätet. Huvudsaken tycker jag är att lämna en röst. Hellre blank röst än att inte rösta. Trots allt är det en förmån och i vårt land fungerar dessutom valen utan större smärtor.

Partitesterna på nätet rekommenderar jag däremot inte. Hu, vad fel det blev när jag testade!!

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0