Loppis i gammal miljöPå vår resa i norr besökte vi bland annat ett loppis i denna fina miljö. Riktigt gamla, fina hus!

På tur i Norrland

Precis före Lillasysters födelsedag var jag och Mellanbror på resa i nordligare delar.

Där finns det oskygga renar...


...för mycket mygg ibland......nedlagda butiker, skolor, ödehus m.m...Och i en by bygger de en egen sjö, eftersom det inte fanns någon!

Lillans födelsedagLillasyster blev uppvaktad med besökare i tre omgångar på sin födelsedag! Och innan dess började hon dagen med att i sextiden vakna till och fråga: "Var är mina rosa paket?". Som tur var somnade hon om tills Mellanbror dök upp och frågade: "Har hon vaknat än?". Då var det dags för sång och paket på sängen :)

Tema på presenterna blev Hello Kitty, men charmigast var nog ett miniatyr leksaksstrykjärn och stekpanna som mormor i sin tur fick som barn.

Leksakerna ligger på en annan present. Klänning, VarförDärför.

På sommaren ska man också...
...måla utomhus!

På sommaren ska man...


... bada och leka i sand!

Mat jag är uppväxt med


Hur ett färskt ägg ska se ut

Hur en abborre flås.Skulle gissa att jag är uppväxt med mat från denna kokbok som står i mammas skåp. Befriande med riktigt enkla maträtter (även om mer avancerade också finns). Jag gillar också de praktiska fotobeskrivningarna (se ovan).

Vår kokbok, Kooperativa förbundets provkök. Rabén & Sjögren, 1973.

På besök i vikingatiden

Pojkarna har varit på tidsresa till vikingatiden. Mycket populärt!

Djur på tak och i trä


Trägrisar


Trähäst


Fäbodliv


En liten utflykt till fin, fina djur i trä. Titta bara på trähästen, nästan i naturlig storlek!

Vi fick även träffa levande djur. Getterna var nyfikna och ville nafsa på det mesta. En hoppade upp på ett tak.

17 meter tyg...Spontanshoppat fyndtyg.

17 meter...


Ann Wessblad, tidigare kollektion för Almedahls

Nostalgi med LegoJag instämmer med Metamorphosis att det är nostalgi med gammalt Lego. Jag har också lammet med vagn och parasoll, men inte på denna bild.

Visst är det här gänget charmigt?!

Borta bra...Borta bra... Men det är allt skönt att vara hemma en obokad slappardag med solsken.

Frukost ute på nyoljat golv och möbler och Metamorphosis-ägg.

Och en utslagen amaryllis hälsar välkommen hem!

Vår favorit Järvzoo


Järv är ovanligt att se även på zoo


Småbjörnarna...


...och deras mamma


Anpassning till naturen


Mellanbrors favorit

Järvzoo återkommer vi till gång på gång och ett besök där blev ett fint avslut på vår tältsemester. En fantastisk djurpark där miljön verkar anpassad utifrån djuren och de ser ut att trivas. Man går på en lång trätrottoar genom naturen förbi de olika hägnen.

Denna gång fick vi hela Järvzoo för oss själva! Öppettiderna var 10-17, men vi har lärt oss att det betyder att insläppet är öppet den tiden. Vi var där 16.45 och gick sedan helt ensamma i djurparken under ett par timmar. Det var nog bästa besöket hittills. Det hade varit en varm dag, men nu var det svalare och djuren började röra sig. Flera av dem hade nyss fått mat eller väntade på mat. På smådjursavdelningen kom killingarna springande när vi började närma oss. Nästan full pott blev det också. Vi såg alla djur utom fjällrävarna. Det är ovanligt bra eftersom djuren lätt gömmer sig i sina stora områden.

Tips: Hyr en kärra om ni har små barn med. Promenaden är cirka 3 km och går inte att förkorta. Ta gärna med kikare, eget fika (fast kiosk finns halvvägs) och zoomobjektiv (mina foton är dock tagna med kompaktkamera denna gång). Beräkna 2-3 timmars besök.

Träslottet i Arbrå


Träslottet i Arbrå, kryddträdgården


Träslottet, en av alla lekställningar


Kontrast mot fabriken på andra sidan vägen...

Beräkna lång tid för ett besök på Träslottet i Arbrå.
I varje fall om det är barn med på resan. Det finns massor av lekställningar och saker för barn att göra! Pojkarna gillade också att titta på kryddträdgården och pionerna.

Föräldrarna kan sitta och lata sig i trädgårdsserveringen mitt på gården. Men när vi var där var det lite trångt eftersom kocken Tariq Taylor, som driver kafé i Slottsträdgården i Malmö och är med i "Trädgårdsfredag", grillade inför publik.

Det finns också en del utställningar och själva Träslottet är historiskt intressant. Utanför gården finns en liten turistinformation.

Arbrå ligger mellan Bollnäs och Järvsö. Träslottet ligger precis intill vägen och syns väl.

Växbo med trollstämning


Växbo kvarnområde och krog

Oj, vad vi gillade att besöka Växbo! Storebror önskar att vi ska åka tillbaks innan han blir för stor för lekplatsen... Man kan säga att vi besökte fem olika små områden, plus promenerade runt emellan.

1) Kvarnområdet
Fint strövområde, historia om kvarnen, krog och butiker. Bland annat säljer Ulrika Olsson keramik och smycken. I samma butik finns fiskmat att köpa! Appropå det, vi hittade en ovanligt skylt också: "Mata oss gärna med bröd och gräs. Tack från Hulda med lammen Ida och Maja". Hur ofta blir barnen uppmanade att mata djur?! Roligt!


Kvarnleken

2) Kvarnleken
Fin lekplats med en minibadplats, bord och bänkar och en lärande miljö om vattenkraft och kvarnverksamhet. Mycket populärt hos alla tre barnen!


Damm i Trolldalen

3) Trolldalen
Vackert, trollikt promenadområde vid dammar och gamla kvarnar, linberedningsmaskiner m.m. Längst upp finns en badplats.


Växbo bageri

4) Växbo bageri
Semesterresans godaste lunch var värd att vänta på. Underbar räksallad med potatis, sallad, lök, rödbetor och massor av annat. Prisvärt blev det i kombination med barnens pannkakor som stektes allt eftersom (därav att vi fick vänta). 55:- för fyra nystekta pannkakor, glass tillverkad på platsen och mjölk. Fina och fräscha toaletter fanns även här.


Växbo bageri


Växbo bageri


Växbo bageri


Växbo Lin, vävmaskin

5) Växbo Lin, fabrik och fabriksbutik. Roligt att gå in i själva fabriken och titta på alla maskiner. I butiken köpte jag knappar, "skräplappar" och en hel hög av favoritdisktrasan i 2:a sortering. Det var en fin butik där man kan göra en del fynd. Lite tråkigt dock att 2:a sortering ibland innebar "osäljbar", så det gäller att granska vad man väljer!
Se tidigare inlägg om disktrasorna.


Växbo Lin, vävmaskin

Mobackes & Lilla k's trädgårdskök

Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs var en fin utflykt för hela familjen! Där finns mängder av växter både ute och inne. Dessutom finns en djuraffär och Lilla k's trädgårdskök i samma lokaler. Barnen gillade vattensköldpaddorna bäst. Jag fastnade för orkidéerna.

Tyvärr besökte vi platsen direkt efter frukost. De höll precis på att plocka fram lunchbufféen på Lilla k's trädgårdskök, och i diskarna fanns olika bakverk. Allt såg underbart ut. Pga tidpunkten blev det inte mer än juice från Saltå kvarn vid detta tillfälle.

På natten sov vi på Bollnäs camping. På bilder ser det ut som en strandcamping, i verkligheten var det mer av skogskarraktär för tält och parkeringsplatskänsla för husvagnar. Rätt okej för att övernatta, men inte mycket mer. Det var fräsch servicebyggnad, men jobbigt med kodlås och det var inte låsbara separata duschar. Desto mer populär var en stor lekpark precis före campingen.

Clas Ohlsonmuséet


Här bodde Clas Ohlson och hade sin verksamhet inledningsvis


Clas Ohlsonmuséet


Världens största Clas Ohlsonbutik, invigd 27 maj 2010


Uppväxt i en Clas Ohlson-galen familj är det självklart med ett besök på Clas Ohlson i Insjön. Butiken var inte så mycket extra, det är ändå katalogerna som är bäst. Men Clas Ohlsonmuséet var jättebra, invigt 2008. Om du kommer dit, passa på att se en fin film om Clas Ohlson och titta runt på muséet i övrigt också förstås.

Tips: Om man gillar att shoppa finns ett helt köpcenter runt Clas Ohlson. Det kan vara mycket folk och kö på toaletterna, men precis innanför dörrarna på muséet fanns toaletter som ingen annan verkade märka. De var dessutom fräscha. Filmen om Clas Ohlsson finns även på Internet!

Mannen fick också besöka Touringbutiken, mc-butik norr om Borlänge. Roligt att vi bara råkade hitta den så där.

Ornässtugan


Ornässtugan
Så här vackert ligger Ornässtugan


Leksands knäckebrödsfabrik

Ornäs ligger mellan Borlänge och Falun och är mest känd för Ornässtugan/-loftet och Ornäsbjörken. Sådana vackra björkar planerade min morfar sin sin stuga när jag var liten, så det är lite nostalgi.

Ornässtugan ligger på en mycket vacker udde och där finns även ett litet café/information. Det måste ha varit mäktigt när hela bergmansgården låg här, idag är det bara Ornässtugan kvar. Trots fint väder var det väldigt blåsigt. Gamla fina hus ligger precis intill och de verkar fascinerande nog vara privatbostäder/-stugor. Även om det är vackert kan man undra hur det känns att ha turister utanför fönstret.

Ornässtugan byggdes i början av 1500-talet och var då omålat och med gluggar istället för fönster. Fjällbeklädnaden och trappen tillkom på 1700-talet. Nedervåningen var förråd och övervåningen gästhus där Gustav Vasa sägs ha övernattat. På 1750-talet öppnades Ornässtugan som museum och är i och med det ett av Sveriges äldsta museum.

Det går många skrönor kring Gustav Vasa. En historia som jag har hört är att Vasa i 25-årsåldern lyckats rymma från Danmark och så småningom tog sig genom Sverige. Flera av hans släktingar avrättades i Stockholms blodbad medan han lyckades gömmas sig i Dalarna. Enligt sägen höll han även här på att bli angiven, men räddades av husfrun som försåg honom med häst, släde och dräng. Eventuellt rymde han via "hemlighuset".

Samma dag var vi även på Leksands knäckebrödsfabriksförsäljning. Inget för en bil fullpackad av tältutrustning och fem personer, men annars fanns det fina brödfynd och annat där. Fabriken ligger precis längs vägen, söder om Leksand, och går inte att missa!

En kopia av Ornässtugan finns i Ulriksdals slottsträdgård, uppförd 1867 ursprungligen till världsutställningen i Paris, idag använd som bostadshus.

Fakta: skyltar vid Ornässtugan, samt sökningar på Internet.

Leksand sommarland


Storebror kör gocart
Mellanbror nuddar inte markLeksand sommarland var en riktig fullträff för hela familjen! Vi var där två långa heldagar och allt flöt på perfekt. Det finns hur mycket som helst att titta på och göra för minsta barn, större barn, tonåringar och vuxna. Vi var där med sju barn mellan cirka 3 och 12 år och alla var nöjda! Kanske tänker man i första hand på vattenlek när man tänker på ett sommarland, och det finns mycket vattenaktiviteter, men det finns ännu mer att göra som är "på land"!

Tips:
- Vi hade med oss egna hänglås. Ta ett skåp nedanför vattenrutchkanorna direkt eftersom de fort tar slut. 
- Ett anant tips är att i varje fall delvis ta med egen mat. Det finns stora ytor för picknickfiltar och även bord under tak vid "borgen" och "indianområdet". Maten på området är generellt dyr och köerna långa.
- Däremot missade vi att ta med egen dryck :(  Ta gärna med massor av vatten/festisar om det är varmt! Det går åt...
- Kom i god tid innan öppning och ha gärna förköpsbiljetter. Då får man gå i en egen snabbare kö :)
- Om de mindre inte orkar gå kan man hyra skrindor. Vi gjorde inte det utan gick i lugnt tempo och åkte dessutom det lilla rundturståget som har hållplatser över hela området.

Slutbetyget är verkligen i topp. Vi återkommer gärna! Det enda som egentligen finns att klaga på är att det saknades möjligheter att duscha och tvätta av sig ordentligt efter bad och att omklädningsrum och toaletter var ofräscha. Och att ponnyridningen inte var på riktiga hästar utan "mekaniska"!!

Västanvik och Jobs handtryck
Västanvik camping


Västanvik camping


Vy över Leksand från Västanvik camping


Liten badplats, Västanvik camping


Liten retro lekplats, Västanvik camping


Jobs handtryck, fabriksförsäljning i Västanvik


Leksands träslöjd, Västanvik
Leksands träslöjd


Leksands träslöjd

Västanvik ligger precis utanför Leksand, men tillräckligt nära. Västanviks camping blev en riktig favorit. Fint, mysigt och inte alls någon parkeringsplatskänsla. Det var fina tältplatser (fast onödigt mycket fåglar) och mycket trevlig och serviceinriktad personal. Allting fanns - fast i miniatyr - minigolf, sandstrand, lekplats, servicehus, kiosk (med begränsat utbud) m.m. Om servicehusen renoverades skulle campingen få allra högsta betyg! Än mer nöjda blev vi när vi senare såg och jämförde med den gigantiska komersiella campingen precis vid Leksand sommarland...

Tyvärr blev det ingen visning på Jobs handtryck (några 100 meter från campingen), men väl ett besök i butiken. Det var roligt. En del är riktigt fint, men mycket av trycken är tyvärr inte alls min smak. Jag köpte en liten påse med "skräp" (lappmaterial), jag får se vad det kan användas till...

Leksands träslöjd i Västanvik är mest kända för sin vindflöjel "Gubben och gumman", men de gör även annat fint. Roligt att bara titta in i snickarboa också :)

OdjuretVäldigt bra debut. Men otroligt otäck. Hoppas att nästa bok är lika bra men mindre hemsk (färre pedofiler...)

Odjuret. Anders Roslund & Börge Hellström.

Rättviks låååånga bryggaAtt besöka Rättviks Långbrygga i sommarvärmen var som att besöka Grekland. Vilken stämning!

Det är en trevlig promenad att gå ut på bryggan och hela familjen uppskattade det :)

Rättviks Långbrygga är troligtvis världens längsta insjöbrygga på 628 meter. Det är mycket långgrunt och den första långa bryggan byggdes 1896-97 för att kunna ta emot ångbåtar längst ute där det även fanns ett kallbadhus. Bryggan blev i allt sämre skick. För att kunna ersätta långbryggan med en ny bildades en ideel förening som sålde 2638 bryggplankor för 500:-/styck med varje ägares namn på. Totalt kostade den nya bryggan 2.908.706:- och den invigdes 6 juni 1992. Två år senare hade pengar samlats in även för att lägga nytt däck på holmen längst ut.

Smultronstället Vålbäckens sagobyVem är det som klampar på min bro...?

Dörren till en lekstuga

Lekspis

Vålbäckens sagoby är ett smultronställe som inte får missas!
Det är som att komma till en annan värld. En sagolik avslappnad plats att vila på.

Det finns stugor att boka, toaletter och ett billigt loppis med bra saker. Framför allt finns det som sagt en egen liten värld att bara ta en paus i; gå omkring, titta och leka.

Vi besökte även Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs och tittade på dalahästtillverkning. Bäst var att barnen fick varsin grovt utsågad häst som material för att göra egna dalahästar. Det var förstås även spännande att titta när dalahästarna blev målade!

Vålbäckens sagoby ligger mellan Färnäs och Nusnäs, skyltat med "sagoby".

Orsa äventyrsgolfTill Orsa camping har vår familj återkommit vid flera tillfällen. En anledning är äventyrsgolfen! Det är en rolig golfbana i spännande miljö (framför allt för barnen). Tyvärr börjar den vara allt för sliten :(

Det finns flera anledningar att besöka campingen. Kanske framför allt den fantastiska sandstranden och badplatsen som är väldigt långgrund. Lillasyster var dock lite skeptisk till småfiskarna som också badade där. Det finns också flera fina lekplatser och alla tänkbara aktiviteter för den som vill och har tid (piratskola, pyssel, trampcyklar, badbassänger m.m.). Campingen är långsträkt med en del skogsdungar vilket gör att den upplevs betydligt mindre än vad den är.

Barndop på gården


I helgen var vi på ett fint dop hos nära vänner. Deras tredje barn, en flicka döptes ute på gården. Det var väldigt stämningsfullt med strålande sol, präst, orgelspel och mycket släkt och vänner på den nybyggda och stora altantrappan. Tack för att vi fick vara med och dela denna dag!

Jag gillar saker med historia och noterade därför särskillt:
- dopskålen var tidigare även använd av babyns morfar
- dopklänningen är nu använd av sju personer och dopbarnens namn är fiffigt broderade på dopklänningen
- en dopgåva var ett guldhjärta som babyns mormorsmor haft, en lapp med information följde med.


Storebror hade det lite jobbigt eftersom han skurit sig i fyra fingrar på morgonen. Ett jack var ganska djupt så det blev sjukhusbesök. Tack och lov var skadan ändå inte stor.

Fågelsjö gammelgård


Fågelsjö gammelgård


Interiör från "nya" huset
Till jul för 100 år sedan låste Kristina och Mårten Persson dörren till Fågelsjö gammelgård och lämnade hela huset med inredning precis som det var för att flytta. Men de flyttade inte långt, utan bara tvärs över gårdsplanen till det nya huset.

Det nya huset sägs vara inspirerat av ett foto från Amerika och är fint och intressant det också. Paret hade råd att ersätta allt det gamla med nya saker. Samtidigt förstod de värdet av det gamla och lämnade medvetet det gamla huset orört. Där står det fortfarande och bara väntar på att besökare ska komma på visning. Paret fick inga barn och gården donerades 1943 till Los kommun.

Fågelsjö gammelgård var ett fint litet stopp att besöka, men för att det verkligen ska komma till sin rätt rekommenderas att gå på visning eller besöka gården när det är arrangerade aktiviteter eller kurser.

Mycket generöst finns både fräsch toalett och dusch, samt möjlighet att ställa upp sin husvagn eller tält mot en liten avgift. Det finns också café och en liten turistinformation. Det finns ingen lekplats, men en stor trähäst kan roa en stund.

Fågelsjö ligger i Orsa Finnmark nära E45 cirka 4 mil söder om Sveg. Inlandsbanan har hållplats i Fågelsjö, någon kilometer från Fågelsjö Gammelgård. Sommaren 2010 finns en liten utställning utifrån att nya huset, även kallat Amerikahuset, fyller 100 år. Utställningen handlar om drömmen om Amerika och byns emigranter.

Överhogdalstapeten för 100 år sedanÖverhogdals forngård visas en utställning om Överhogdalstapeten vilken återfanns för exakt 100 år sedan.

Det är en fin utställning om gåtorna kring Överhogdalstapeten och om hur en sådan väv framställs. Det är fri entré och på platsen finns även ett café och ett fint litet promenadområde med damm med fiskar, minivattenfall, badplats med omklädningsrum och brygga, toalett och bord för eget fika.

Överhogdalstapeten visas på Jamtli, Östersund med flera jubileumsaktiviteter i år. Väven består av flera delar ungefär från år 1100 och är helt unik vad gäller bevarad och skickligt gjord textil. Tapeten återfanns 1910 och låg då slängd som trasor. En liten bit användes som docktäcke, men byttes ut mot en slant och ett nytt docktäcke. Läs mer på Jamtli och Forskning&Framsteg.

Ny låda för semesternSemesterresan kräver en ny postlåda. Härligt att grannarna inte behöver tömma lådan varje dag!

Detta är också inledningen till inlägg om årets campingsemester. Inläggen kommer inte att stämma riktigt mot verklig tid, men jag hoppas att det blir en del inspiration!

Postlåda, Habo.

Vedugnsbakat bröd

Ett vackert vedugnsbakat bröd från närmsta café/bageri.

Brödet är fantastiskt gott också! Lite segt och luftigt.

Bonniers kokbok. Grytlunderlägg, Plutoprodukter.

Plötsligt stod dockan därPlötsligt en dag stod dockan bara där i fönstret!

Vardagsrumsgolvet syns igen

Ibland gör man saker bara av gammal vana. Jag har i åratal irriterat mig på vår vardagsrumsmatta. Dels för att den var av enkel kvalitet, men framför allt för att den var svår att städa och bara låg på fel ställe hela tiden. Jag tror att den flyttade sig själv...

Men plötsligt en dag kom jag på att vi inte behöver någon matta i vardagsrummet! Fascinerande att jag inte tänkt på det tidigare. Så enkelt att bara hiva iväg mattan till secondhandbutiken och en härligt befriande känsla hemma!

Jag är inte speciellt intresserad av Feng Shui. Men en del är roligt att läsa. Framför allt har Irene en fin blogg om detta. Hon ville gärna att jag skulle göra ett inlägg om min föredetta matta. Titta gärna in på hennes blogg: Feng shui - harmoni i hemmet!

Soffor, har mina morföräldrar tidigare haft. Kuddar och pläd, Åhléns. Bord, delvis tillverkat av min far.

Fina retro krukorVisst är de här krukorna härliga?!

Någon som vet något om dem?

LeksaksbilarBättre begagnade bilar. De har säkert varit med om många spännande äventyr innan de hamnade som blickfång i fönstret!

Ny leksak med knappar

Ännu en ny leksak!

Efter mycket funderande blev det tillsist den lilla söta Androidluren från Ericsson. Jag måste ha en sådan liten mobil att jag lätt kan ha den i fickan...

Mobilen har precis börjat säljas med qwerty-tangentbord och jag känner redan att tangentbord var ett bra val.

XPERIA x10 Mini Pro, SonyEricsson.

Bästa zoo du kan besökaPassa på att besök ett fantastiskt kreativt zoo hos Lilla a!

Mina pojkar har gjort varsit alster. Mellanbror en krabba och Storebror har gjort en dinousarie tillsammans med sin kompis H.

Tack Lilla a för att du ordnade detta, visar upp de fina alstren och bidrog till en extra pysselstund här hemma :)

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0