Utställd

Nu finns jag utställd på Länsmuséet :)

Eller i varje fall en docka med kläder som jag skapat.

Det är en liten utställning med tema SportlovSportslöjd, återbruk av sport eller sport av återbruk. Jag fick äntligen bruk för min gamla skaljacka. Nu har dockan fleecetröja av restbit, utejacka och byxa av min gamla skaljacka, nålbunden mössa, små skinnskor och en liten väska till (ej i bild).

Det är som sagt en liten, fin utställning i muséets café. Hela utställningen (och Mellanbror) syns i översta bilden.

I övrigt gillade jag speciellt trådfåglar i trädet, äkta 70-talsmössor, en broderad kudde och en tehuva av gamla vantar!

Starwars för AdidasAdidas har nu en kollektion med StarWars-kläder.

Underbart för Mannen som diggar StarWars! Tack vare vännen R kommer det snart ytterligare tröjor hem till familjen HomeRiver.

Kläderna passar också på Lillasyster :)

Bokrea

Tidigt i morse var jag på bokrean. Jag var så upptagen att jag inte ens lade märke till folk jag kände...

Sedan fick jag skynda mig till radion på arbetet för att höra på OS-hockey.

Jag gjorde några fynd och väljer att rekommendera Jobba, jobba jämt med översättning av Lennart Helsing. En bok för små barn med en tokigt härlig ramsa. Vi har den tidigare i stort format. På rean finns den liten med hårda sidor. Perfekt presenttips!

Lillasyster kikar vad mamma har köpt på bokrean.

Mayo, Margaret & Ayliffe. Jobba, jobba jämt.
Av samma författare finns även en annan bok på rean, nästan i klass med denna.

Bamse för de yngstaJag är en stor beundrare av Bamse (se tidigare inlägg). Men när Bamse för de yngsta dök upp i butikerna var jag skeptiskt. Jag förväntade mig en rent kommersiell produkt.

Första numret av Bamse för de yngsta är faktiskt riktigt bra. Det tyckte både jag, pojkarna, och framför allt Lillasyster. Tidningen är tydlig med få bilder per sida. Storyn är enkel att följa och upprepningar gör att lilla barnet känner igen sig och får en extra chans att hänga med. Trots att Bamses moral blir näst intill övertydlig, och det är ett mycket enkelt förlopp, blir det ändå lite spänning.

Jag gillar också att det fanns ett litet pyssel i tidningen, alldeles lagom klurigt för en 2½-åring, men ändå lite kul för pojkarna också! Bra att sidorna var av något kraftigare papper.

VårutmaningJapp, jag hoppar på vårutmaningen från Tokigt å Likt! Jag ser fram emot inspirationen från övriga deltagare!

Det skulle vara härligt att uppdatera garderoben lite, framför allt vad gäller färgmatchning och accessoarer. Hur mycket som blir sytt eller skapat på annat vis lämnar jag osagt tills vidare, men något blir det i varje fall :) Håll utkik i första hand efter påsk!

Så här skriver Tokigt å Likt om Vårutmaning 2010:
Vårkollektion. Man väljer ut 2-3 färger som man sedan syr/stickar/virkar plagg man trivs i, tex 2 över- och 2 underdelar som matchar varandra. Klänningar går givetvis också bra. Valet är fritt. Alla är vi olika och har olika smak så man donar med det man själv gillar. Allt behöver inte vara hemmagjort, utan det går bra att blanda in köpta kläder eller kläder man redan har för att få en helhet. Accessoarer är många gånger pricken över i:et så hinner man även med det så är det jättekul:)

OrigamiJag tror att origami är bra för barn! Att de verkar naturligt intresserade för detta stärker den misstanken.

Det är inte alltid roligt som förälder att ha huset fullt med vikta papper, men det får det vara värt... Hos oss är det främst pingviner, pappersflygplan och askar som dominerar. Om man inte köper speciella origamipapper är det en billig, eller till och med gratis aktivitet. Blir det ett stort intresse kan det ändå vara värt att köpa origamipapper vid något tillfälle. De är extra fina och speciellt svåra modeller är lättare att göra när papperet har olika sidor.

Genom att vika figurer av papper får barnen
- uppleva en magisk förvandling av ett platt papper till en tredimensionell skapelse
- känsla för att följa en beskrivning i många steg i rätt ordning
- lära sig att vara noga och koncentrerade
- skapa och vara kreativa, framför allt i dekorationen av sina skapelser
- matematisk upplevelse i form av halv, fjärdedel osv samt geometri (att en kvadrat kan delas upp i trianglar t.ex.)
- och mycket annat.

Så tror jag att det är i varje fall...

Origami är fascinerande för vuxna också :-)

Rensat förrådJag har en förmåga att ståda och rensa halva saker :)

Så vecka 7 har jag rensat halva förrådet. Nu är det snyggt och prydligt. Allt nerpackat i flyttkartonger och inget löst på golvet. Härligt!

Vara normal


Nyligen var jag på föreläsningen Jag vill vara normal med Eric Donell (känd från tv-serien Vänner och fiender). Det handlade främst om Tourettes, ADHD och känslan av utanförskap. Det var snarare en föreställning än en föreläsning :) 

Eric blandade egen sång och musik med film, ovanligt snygg datorpresentation, föreläsning, teater och praktiska tips. Det gav både riktig underhållning och ny kunskap. Framför allt förmedlades känslan av hur Eric uppskattat att till sist få en diagnos. Och att han är tacksam för de positiva sidor hans speciella egenskaper fört med sig, exempelvis en enorm drivkraft.

Länktips:
http://www.sjalvhjalppavagen.se/
http://www.desperado.se/index-2.html
http://www.attention-riks.se/

Heja Sverige!Visst är det spännande att titta på Sveriges kämpar. Fantastiska prestationer, medalj eller ej.

Roligt att upptäcka sporter jag knappt kände till.

Autografen från Charlotte Kalla känns plötsligt lite mer. Pojkarna fick träffa Charlotte på skidskoleavslutningen för ett år sedan och fick då även idolkort. Charmigt och enkelt sätt att motivera barnen.

EragonEn underhållande berättelse om Eragons väg och utbildning till Drakryttare. Mycket är bra, men boken hade varit ännu bättre om Paolini genomgående hade varit lika yvig och målande som när han beskriver draken och Eragons kommunikation med henne samt den vackra vulkanstaden.

Alla ingridienser som förväntas av en fantasyroman finns med; eget språk, alver, dvärgar m.m, trollerier och kamp med vapen. Själv fastnar jag för en figur jag inte stött på tidigare, varkatten (jmf. varulv).

Det märks tydligt att detta är första boken i en serie. Eragon är inte fulländad genom att läsa den fristående, men det är en ovanligt snygg övergång till nästa bok

Fortsättning följer alltså :-)

Eragon, Christopher Paolini. (Finns även som film.)

Alla hjärtans dag


Hoppas ni alla har haft en fin Alla hjärtans dag!

Här har solen strålat och vinterns första tö har inträffat. Mammahjärtat kan inte annat än smälta när jag fick ett mushjärta från Storebror med texten: "Du är världens bästa mamma".

På hjärtat längst upp har Lillasyster limmat fast bitar av silkespapper. Ett lätt och mysigt pyssel för blandade åldrar :-)

Utklädningskläder


Före

Efter


Ibland gör det ont att rensa.

Mellanbror var förtvivlad när vi tillsammans rensade hans utklädningskläder. Hur kan kläder som han fick i 4-årspresent vara för små nu när han är 7 år?

- Trots att Lillasyster kan få ärva kläderna,
- trots att en del sparas tills Mellanbror blir vuxen, 
- trots att det nu finns plats att fylla på med nya större utklädningskläder...

... gör det ont i både mitt och Mellanbrors hjärta.

Skattkista i tyg, IKEA. Utklädningskläder, till största del hemmagjorda.

Hjärtliga kortPojkarna gick loss ordentligt när de fick chansen att pyssla med allahjärtansdagkort.

Snabb utryckningStackars Mellanbror blev förtvivlad när han mycket senare insåg att skelettkläderna inte finns kvar. En snabb nödlösning löste värsta krisen.

Varseltröja i storlek XL fick förkortade ärmar och kan agera både brandman, trafikvakt mm. Reflexerna som satt längre ut på ärmarna går att återanvända till annat :-)

Fyrmästarens dotter

Marstrand:

Färjelägret från Koön till Marstrand.Marstrands skola.
Socitetshuset med Carlstens fästning.


Egna bilder från Marstrand.


En morgon för ett par år sedan klev jag upp klockan sex på morgonen och sprang runt som en tok på Marstrand i småregn för att utforska ön. Jag var där på snabbvisit med ett fullspäckat konferensprogram. Denna stund på morgonen var mitt enda tillfälle att upptäcka ön på riktigt utöver en guidad vandring i grupp. Jag upplevde det som en härlig ö med fina guldkorn.

Lite speciellt är det att bilar bara kör på ön i undantagsfall, alla packmoppar, kärror och blandningen mellan fast boende och lyxsemesterpalats. Grand hotel och restaurang Tenan höll riktigt bra klass. Jag hann också springa in på en liten kvällsöppen butik där jag köpte ett par fina silverörhängen med blå pärla, min enda souvenir, men en bra sådan. Det bästa med mitt besök på Marstrand var nog morgonrundan och att jag var där på våren innan turistinvasionen... 

Det bästa med Fyrmästarens dotter är att Rosman beskriver Marstrand på ett fantastiskt vis. Intrycken från ön blir levande för mig igen. Berättelsen är lite underhållande också med ingredienser som poliser, deckargåta, skattjakt, kärleksrelationer osv. Det är mycket av allt. Tyvärr för mycket.

Även om berättelsen är givande för stunden så upplever jag den störande kommersiell. Det känns som om författaren har tryckt i alla viktiga ingredienser för att sälja bra. Det retar mig genomgående. Det som känns äkta är kärleken till havet, Evert-Taube och Marstrand med omgivningar. Inget fel med det, men tyvärr räcker det inte enda fram. Tack vare bilderna av Marstrand blir det kanske att jag läser tvåan ändå.

Hoppas att Rosman testar något annat än deckare och vågar vara sig själv mer längre fram. Då kan det bli riktigt bra läsning!


Fyrmästarens dotter, Ann Rosman.

Vårvinter


En ishaj?


Storebror simmar?


Lek och bus.


Hela matsäcken i mormors gamla brödlåda i metall.
Lars Lallerstedt för JH-fabrikerna Sävsjö.


Efter en mörk höst och iskall vinter kan detta kanske vara början på vårvinter.

En lite tokig utflykt
till en ö i närheten. Sol och lek och nöjda barn, trevligt sällskap. Picknickmat och hembakta mazariner gräddade i formarna från gårdagens loppisfynd.

MängdrabattNågon mängdrabatt fick jag inte. Men dessa inköp från loppis blev ett fynd ändå.

24 kakformar, "Made in Sweden"

14 hus

10 hundar

1750 pusselbitar

Dessutom fick mannen en bok om StarWars-skepp.

BadbyxorDet känns kanske som sommar när det är -6 grader istället för -28 eller så. Men det är svårt att få tag på badbyxor den här årstiden. På Stadium fanns det dyra. Så för en gångs skull lönade det sig ekonomiskt att sy! Och pojkarna behövde verkligen nya badbyxor till simskolorna.

MönsterSeamus badbyxa stl. 128 respektive 140, Ottobre 3/2009. Men enbart resår upptill, inget snöre.
Tyg: Svart "badklädstyg" / sportstricot från lokala tygaffären.
Övrigt: Jag trodde att det skulle vara svårt att sy i badklädstyg, men det var mycket fastare och mindre "sliskigt" än förväntat. En bra modell som gör sig ännu bättre i olika tyger och/eller med passpoal. Det kanske blir fler...

Eftersom det var svårt att visa modellen med helsvart tyg fick en modellritning följa med. Byxorna var snyggare på, men det fanns inga frivilliga fotomodeller :-)

Solsidan

Titta på Solsidan på TV4 ikväll. Eller på TV4 Play.

Notera...
...jag gillar inte humorprogram
...Solsidan påstås vara ett humorprogram
...det är inte sant
...Solsidan är en ren dokumentär...

Alla barnhjärtans månad


Hjärt- & lungfondens fina hjärtan är så charmiga att jag gärna köper dem bara därför. Att det dessutom är ett litet bidrag till något mycket angeläget är förstås ett plus :-)

Köp gärna flera och ge bort. Kanske på Alla hjärtans dag?

Kampanjsidan för Alla barnhjärtans månad finner du här.

Design 2010, ovan Eva Funck (Evas superkoll, Evas funkarprogram mm.) och Måns Zelmerlöw.

Ny TeknikEtt helt år med Ny Teknik.

Morgontidning, en gång per vecka.

Nostalgi då jag är uppvuxen med att denna tidning alltid fanns i hemmet. Nu är det pappa som kommer att få tidningen efter mig istället.

ElefantbyxorEtt par elefantbyxor. Kanske finns det en liten pojke som vill ha dem när han växer i dem.

Mönster: Manchesterbyxa stl. 80, Ottobre 3/2003. Men med två kanaler resår upptill, utan resår nedtill och inga fickor.
TygKraftig bomull med elefanttryck, loppisfynd.
Övrigt: Det var första gången jag gjorde byxorna i annat tyg än manchester. Manchester är att föredra även om dessa blev helt okej. Mönsterpassning hade varit bra, men det fungerar ändå... Skärningen på knäna blev däremot inte så effektfull, jämför med samma byxor i tidigare inlägg

OrkestergravenCato Isaksen. Förbannade karl.

Hoppas du har lärt dig en läxa!

Orkestergraven, Unni Lindell.
Tidigare läst av samma författare: Ormbäraren, Rödluvan, Drömfångaren, Sorgmantel, Nattsystern och Esmeralda (suverän barnbok). Unni Lindell & Fredrik Skvalan. Mystiska Milla och spökskolan. Mystiska Milla och sjustjärnan.

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0