Halloween

Det dyker upp små tecken på Halloween här och där.

Oavsett vad man tycker om denna "nya" tradition är den kreativt inspirerande.

SmygmaskorDockans nya, varma höstmössa!

Mönster: Nej. Virkat runt, runt med enbart smygmaskor med oregelbundna ökningar.
Material: Garnstudio/Drops Eskimo, 100% ull.

Docka Lisen av Angela Sutter för Krabat. Dockans tröja, se tidigare inlägg.

Sticka Virka

Tack och lov att jag har detta lilla häfte "Sticka Virka" från 1978!

Det är väl tummat och beskriver mycket tydligt allt från grundläggande stickning och virkning till mer avancerad. Tofsar, fransar och garnbollar är exempel på annat som finns beskrivet.

Sticka Virka, 1978. Ulrika Andersson, Sverigets textilhandlareförbund och de svenska garnfabrikanterna.

Imse vimseÄntligen fick Storebror hänga upp sin Halloweenspindel igen.

Det är en ordenligt stor spindel som har legat i förrådet sedan förra året. Då tillverkade Storebror den utifrån ett tvprogram (Martha Stewart).

Kroppen är tillverkad av en bräda med hönsnät över. Huvudet är en målad frigolitkula med glitter på. Benen är av tjock metalltråd med julgransglitter och tänderna av självlysande lösnaglar :-)

En trasaDet dyker upp andra varianter, men disktrasan i lin från Växbo Lin är bäst.

Jag behöver några stycken eftersom jag tvättar disktrasorna efter varje användning. Denna gång blev det en med blå kant.

När trasan väl är utsliten är det bara att slänga trasan i komposten.
Det tar dock lååång tid innan det behövs.

Tillägg: Trasan måste tvättas några gånger innan den fungerar riktigt bra. Otvättad suger den ingenting. Skulle gissa att det var problemet när trasan nyligen testades i IcaKuriren och fick uruselt betyg. Det stod nämligen att den kan tvättas 60-90 grader "enligt förpackningen", men inte att detta gjorts...

Posten kommerPojkarnas skolfoton, tidningarna Mama och Ottobre - samma dag!
Härligt!

En till mössaStorebror önskade mössan, men gav bort den till Mellanbror :-)

Mönster: En variant och kombination av min och Lillasysters mössor, se tidigare inlägg.
Material: Garnstudio/Drops Eskimo, 100% ull.

Hållbart jordbrukNaturskyddsföreningens konsumentråd för ett hållbart jordbruk:

- Ät mer ekologiskt och rättvisemärkt.
- Ät mer av säsongens lokala grönsaker och frukter och mindre växthusodlat.
- Ät mer baljväxter som ärtor, bönor och linser och mindre kött.
- Ät mer grövre grönsaker som morötter, ärtor, broccoli, purjolök, vitkål och lök samt mindre tomat, gurka och isbergssallad som kräver mer energi i produktionen.
- Välj svenskt naturbeteskött som lamm och nöt så gynnas vilda växter och djur, den biologiska mångfalden och det öppna landskapet.
- Ät mindre gris och kyckling.
- Ta till vara - släng mindre mat.

Jag gillar avsaknaden av "du ska inte...".
Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

Vik en påse!


Före


Efter

I den bästa av världar skulle man förstås inte använda engångskassar. Trots att vi försöker så är där ett helt gäng i skåpet. De tar dessutom förfärlig plats.

Nu har jag hittat ett snabbt och enkelt sätt att rulla ihop kassarna till små triangelformade paket. De tar mycket mindre plats i skåpet och i mjukplaståtervinningen förstås. Beskrivning finns på flera ställen på internet.

Ett litet tips...

UppFilmen Upp var riktigt bra. Fin musik, fint "foto" (spelfilmskänsla!) och rolig. Ovanligt med ett barn i kombination med en pensionär, en hund och en fågel i huvudroller. Fantastiskt fin kärlekshistoria och fint skildrat levnadsöde.

Samtidigt var filmen sorglig, kanske extra för vuxna som kunde läsa mer mellan raderna. Eller förresten, var det här en barnfilm? Jag hade lika gärna kunnat gå utan barn slår det mig nu. Men barnen gillade också filmen.

Jag brukar gillar filmer från Pixar, och blev nöjd även denna gång. Extra bra var att alla frågor inte besvarades.


I omgivningen

- Onödigt att småbarn får följa på en film med 7-årsgräns. Inte så kul när några fick avbryta på grund av hemska hundar i filmen.
- Fram för att alla föräldrar ser till att både de och barnen plockar upp allt skräp efter sig!! Borde vara självklart...
- 17 minuters reklam...
- Att man inte kan skicka sms inifrån bion.
+ Trevligt sällskap med bägge sönerna och kusin K.
+ Film med 7-årsgräns ger mer biokänsla än barntillåten. Färre kisspauser, mindre gråt, bättre ljud och ordentligt släckt.

FyrvaktarenJag har gillat alla Läckbergs böcker, men irriterat mig på att de varit för snabblästa. Denna bok har lagt sig ett snäpp högre, lite bättre språkligt.

Som vanligt är kriminalgåtorna styrkan, mycket bra. Här kändes det som att balansen mellan deckare och sidoberättelse var bättre än i några av de tidigare. Brevidhistorien fick backa undan något samtidigt som en spökhistoria fick komma med...

Självklart ser jag genast fram emot nästa bok. Under tiden får jag "nöja mig" med Läckbergs blogg.

Fyrvaktaren. Läckberg, Camilla.

HöstlövStorebror har gjort ett ljusfat av lera format av ett lönnblad.

Ljus: PartyLite

Välkommen till världen!Tidigt i natt blev jag moster till en bäbispojke!

Välkommen till världen lilla vän. Jag längtar tills jag får träffa och krama dig.

Foto: morfar

Gropar i marken

Det grävs för fjärrvärme på uppfarten och det är roligt att titta från fönstret.

Mellanbror bygger även sin egen grävskopevärld.

HemvägDet är trevligt att vi har en liten skog att gå igenom på vägen hem från skola och förskola.

Små äventyr i vardagen.
Speciellt när man måste välja vargvägen eller rävstigen. Idag blev det vargvägen (se bild).

Ytterkläder och Lillasysters ryggsäck, PO.P.

Rosa träningEtt litet rosa bidrag till bröstcancerforskningen.

En vattenflaska var precis vad jag behövde till min Callanetics. Det är en fascinerande träning där man gör "ingenting" och samtidigt "allt". Otroligt effektivt och perfekt som lunchgympa.

Callanetics uppfanns på 1980-talet av Callan Pinckney. Det är minimala rörelser i lugnt tempo, en muskel i taget. Läs mer på callanetics.com.

Ulliga mössorLillasyster och jag har fått en varsin ullig mössa. Passar bra nu när det dalar små snöflingor mest var dag.

Mammas mössa
Mönster: Fritt efter "Mössa med bubblor" ur "Sticka associarer"av Nina Saguli. Utan bubblor, men med virkad blomma i princip på fri hand. 
Material: Garnstudio/Drops Eskimo, 100% ull.
Övrigt: Resår längst ner. Storebror agerar modell, då är mössan lite stor och ser toppigare ut än när jag har den. Nina Saguli kommer med en ny stickbok 2010. Jag ser fram emot den!

Lillasysters mössa
Mönster: Babydrops nr 16-14, men på jumperstickor istället för rundsticka.
Material: Garnstudio/Drops Eskimo, 100% ull.
Övrigt: Mosstickning längst ned.

Roligt att sticka supersnabba modeller i tjockt garn :-)

TrappträningJag tror på att lära med hela kroppen. Det finns massor av aktiviteter och rörelser som man kan göra samtidigt som man lär sig.

Ett exempel är Storebrors matteläxa. Nu ska huvudräkningen gå automatiskt av sig själv, som ett rinnande vatten. Vi övar på olika vis, bland annat genom att "känna" svaret. Denna vecka är det "Lilla minus" som tränas (minustal mellan 0 och 10). Alla räknekort som har svaret 0 är på golvet, svaret 1 på första trappsteget, svaret 2 på andra osv...

Eftersom trappan används flitigt varje dag blir det både känsla för vilken höjd siffrorna finns på, samtidigt som det blir en ständig repetition.

SinnescirkusEn helt galen föreställning. Sinnescirkus med Henrik Fexeus (han från tv:s Hjärnstorm).

Perfekta platser och trevligt sällskap. Föreställningen gjorde mig inte klok. En del var mest konstigt, en del var helt ofattbart. Omtumlad blev jag i varje fall.

Stickfrossas virkade vantar

Mannen har "tjatat" ett längre tag på att jag borde virka något. Jag är ingen virkare, så jag har funderat och funderat... När Stickfrossa la ut sina virkade vantar kom inspirationen och här är mitt resultat.

Mönster: Fritt efter Stickfrossas vantar i silk garden sock. Storleksanpassade utifrån Mellanbrors händer, storlek ca 6 år.
MaterialNoro Kureyon sock yarn, färg 149. Virknål 3.
Övrigt: Eftersom jag vare sig brukar virka eller skapa fritt, utan föredrar att följa mönster nästan exakt, är jag jätteglad över att det faktiskt blev ett par vantar :-) De var lätta att göra, men tog lite tid då garnet var tunt. Ska jag virka fler vantar blir det kanske ett tjockt garn.

Det enda som var svårt var att få första varven att inte sno sig och att bli lika breda. Och picotkanten behöver jag träna en hel del på...

Garnet var definitivt ingen favorit till vantar. Det tvinnade sig hela tiden och var ojämnt tjockt. Jag har ganska mycket garn kvar och funderar på vad det ska bli, kanske en sjal.

I varje fall var det roligt att till sist virka
, nästa gång kanske det blir ett amigurumidjur.

Messmörstårta

Klart att min pappa skulle bli bjuden på messmörstårta. Han älskar messmör på det mesta. Se även tidigare inlägg.

Messmörstårtan är en rolig idé, och den är inte lika sötsliskig som vissa andra tårtor. Men mammas blåbärspaj blev ändå kvällens vinnare.

Den som spar har...Kom alltid ihåg att spara gamla använda flaskor. Speciellt sprayflaskor. Perfekt att använda för egen städlösning av såpa och vatten, men framför allt i form av återbruk som leksak!

Kanelbullens dagBarnen mumsar mormors bullar på Kanelbullens dag.
Spindelmannen får också vara med på ett hörn (i form av en servett).

4 oktober4 oktober kom årets första snö 2009.

Barnen skyndade sig ut efter frukost förstås. Blöta och rosiga kom de sedan in.

Perfekt dag för att byta leksaker. Lillasyster och Mellanbror har hälften av sina leksaker i klädkammaren. Med någon månads mellanrum byts innehållet ut. Känslan är att ha ett rum fullt med nya leksaker! Storebror har rensat bort så mycket att han har allt kvar hela tiden.

Mitt nästa gröna steg...Självklart antar jag Ecolocos bloggutmaning. Gör du det med?

Vad var ditt senaste steg för miljön?
Det är nog att vi börjat köpa grönsakslådor, krav- och lokalodlat. Se tidigare inlägg. Sedan tidigare väljer vi redan en hel del miljömedvetna inköp och förhållningssätt.

Vad blir ditt nästa lilla miljösteg?
Jag ska försöka informera dem jag kan om att plagg av ekologisk bomull ändå kan vara tillverkade, färgade mm på ett starkt miljöstörande vis. Det gäller att hitta produkter som har både miljövänliga råvaror och samtidigt är miljövänligt tillverkade!

Köpa ljus kan jag också sluta med, de blir ändå bara stående. Finns det någon mer än jag som inte tänder ljus?

Tyvärr hittade jag inga lokala aktiviteter under Naturskyddsföreningens miljövänliga vecka. Det var tråkigt.

Initialer

Inspirerad av Blissfull Kids och Plum pudding fick barnen måla varsin hösttavla med initialer.

Material: Akvarellpapper, temperablock, kartplast som sedan togs bort (till initialerna).

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0