Morsdag

Morsdag

Morsdag och pingst. Sommarvärme. Flagga. Hortensia från Mannen och sönerna.

Bilar

Bilar1

Mannen och sönerna var på motormässa. Coola bilar, coola motorcyklar. Mellanbror gillade mest "Benjamins" släkting, skelettet i en bil. Storebror var imponerad av motorcyklarna som körde looping innuti en sorts bur. Sedan uppvaktade de farmor på morsdag med en biljett till Mannens körkonsert i stora kyrkan på kvällen.

Bilar2

Det hade kunnat varit roligt att följa med. Men på grund av allergi försökte jag göra så lite som möjligt. Jag och Lillasyster tillbringade nöjda dagen under ett träd och vid sandlådan istället.

Varma fötter

Sockor

Tjocksockor behövs inte nu, men förr eller senare. Dessa ingår i ett experiment eller test som jag återkommer till.

Material: Järbo Raggi. 70% ull, 30% nylon. Gillade garnet och färgskiftningen. Praktiskt med maskintvätt 40 grader, även om det inte blir samma känsla som vid rent ullgarn. Mycket kvar av nystanet.
Mönster: Spiralstickad strumpa. Gunnars, Anita. Vantar, Mössor, Sockor & Sjalar. Motsvarande mönster finns lite här och där.
Övrigt: Bambustickor nr 3½ och 4½
Bra med spiralstickade sockor: Väldigt lätt och ganska roligt att sticka. Passar över många storlekar. Dessa kan både Mellanbror (bilden) och Lillasyster använda.
Dåligt med spiralstickade sockor: Man måste vara koncentrerad hela tiden för att räkna varv eftersom resåren förskjuts så ofta som varannat varv. Därför stickade jag fel en bit, men jag orkade inte göra om, och det fungerar ändå.

Tillägg 090601: Spiralstickade sockor har alltså ingen häl utan stickas i förskjuten resår hela vägen. Den formar sig sedan efter bärarens fot, växer med barnfötternas storlek och kan därför användas av många barn eller i flera år.

Aktiviteter i solen

Plantering

Slagsmål med min allergi. Men även plantering i de två små trädgårdslanden. Mellanbror berättar att "våren tog slut igår" och i denna värme kan jag hålla med.

Solrosskott. Storebror bygger ett egetkonstruerat växtstöd till en klematis på baksidan.

Födelsedagskalas

Presenter

Mellanbror var på födelsedagskalas, N fyllde 6 år. Självklart utomhuskalas i denna värme. Rymdtema. N fick ett spel (i det blå paketet) och en påse som jag sytt och fäst ett strykmärke på.

Tyg: Öko-tex beige underlakan, Åhléns.
Övrigt: Beige tråd, IKEA. Stryk-på-märke, HM. Tog totalt mindre än 15 minuter att tillverka.
Mönster: Inget.

Paket från Krabat innehållande ABC-leken, Hjelm Förlag.

Lek med iPod

iPod

Mannen har köpt en ny leksak till oss!

Lite sent för att träna till helgens två föreställningar med kören, men han kan kanske lyssna på Eddie Meduza och Metallica (Black Album) som jag laddat över utan att han vet (än).

Apple iPod Nano 8GB.

Sommardöden

Sommardöden

Som ni redan märkt dominerar svenska deckare min läsning (och faktaböcker från biblioteket). Jag har en Jungstedt på gång, men det börjar bli dags att variera med något helt annat. Sommarens stora läsprojekt kommer till exempel att vara att läsa femte Harry Potter-boken högt för Storebror.

Många recenserar Sommardöden som bättre än sin föregångare. Jag tycker att den är suverän med en historia som inte går att lägga från sig och annorlunda berättarperspektiv. Totalbetyget är mycket högt. Men miljön i Midvinterblot passade ändå just mig bättre. Dessutom inträffade en händelse i Sommardöden som var allt för förutsägbar (men jag vill inte avslöja vad).

Ja, sista fjärdedelen hade jag faktiskt kunnat föredra en annan variant av när jag tänker efter. De absolut sista sidorna är ändå bra. Framför allt för att vissa frågor lämnas öppna, utan att för den delen göra reklam för nästa bok. Höstoffer har för övrigt redan getts ut, men ännu inte på pocket.

Lilla e: Du hade rätt att jag skulle läsa denna bok, men när du visade den kopplade jag inte till rätt författare just då...

Kallentoft, Mons. Sommardöden & Midvinterblot.

Konst & grönska

Morfar

Kvällspromenad på äng och i skog med Mellanbror och morfar. Vi såg konstverk, en snigel (som hade flyttat sig en halvmeter när vi kom tillbaks), en grå hund med husse, en polis med polishund, en fjäder, en skata, bäckar, träd och annat.

Lillasyster somnade hos Storebror. Syskonkärlek.

Caldeborg, Mats. Vädertempel - Föränderlighet. Trä. 1990-1991.
Björk, Karl Olov. Älgen och kärleksgudinnan. Amerikansk ek. 1988.

Vad jag köpte

Shopping
Metamorphosis ville veta vad jag fyllde shoppingutrymmet med, så här visar jag det :-) Tid, ork och plats var begränsad trots nya väskan, så det blev inte allt för mycket inhandlat. Att väskan var trång berodde på att halva var full med rekvesita till ett föredrag jag höll i Riddersvik, nämligen en lång bärsjal!

På vänster bild syns en bok som jag fick på utbildningen, presentpåsar inför skolavslutningar mm, origamipapper, några godisar inför skolavslutningar mm och två paket. Hur godisarna ser ut och vad som är i paketen kan jag inte avslöja förrän längre fram...

På höger bild finns 100 ballonger, servetter med vårkänsla i form av en groda, 3 vykort med små klippdockor och två par leggings. De svarta är korta som cykelbyxor. De vita är hellånga, men jag ska sy av dem till 3/4 eftersom jag inte lyckades få tag på några sådana.

Fällman, Barbro. Tala och engagera. Presentpåsar från Partystore, Sveavägen. Origamipapper i olika färger, MUJI, Åhléns City. Två paket från Krabat, Kungsgatan. Godis i papperspåse, Caramella, Slöjdgatan.

Ballonger och servetter, Partystore. Vykort, Krabat. Leggings, GinaTricot.

Riddersvik

Riddersvik

Varit på kurs i FramförandeteknikRiddersvik utanför Hässelby. En kurs som var både mycket bra och dålig. Bra var bland annat engagerade deltagare, att få tid att arbeta med sig själv och att få uppriktig respons på mina fyra föredrag (presentation av mig själv, om bärsjalar, om tekniska pedagogiska hjälpmedel vid föredrag och ett tacktal). Dåligt var att kursen var på något låg nivå och att den låg några år efter sin tid. Utbildningslokalen var för varm och inte ändamålsenlig, och det var lite bökigt att ta sig dit med lång tunnelbaneresa och byte till buss.

Självklart var det trevligt med internatboende och att träffa karismatiska kollegor i olika roller från andra delar av landet. Det var ett tufft schema där även grupparbete på kvällen ingick. Jag hann i varje fall med två promenader i omgivningarna och såg bland annat ekträd i en park, Mälaren, en hare och lusthuset ute på udden. Däremot såg jag inga ormar och inga spöken.

Husen på Riddersvik är från senare hälften av 1700-talet och uppfördes av kungens källarmästare Elias von Langenberg.

Mannen under trappan

Mannen trappan

Mannen under trappan var inte lika bra som Hembiträdet, men ändå klart läsvärld. Kanske kan man kalla den för en liten spökhistoria. En bok som inte är lik någon annan. Snabbläst, spännande och delvis riktigt obehaglig. Funderar på hur den blir på TV 2009. Min favorit av Hermansson är utan tvekan Ett oskrivet blad!

Hermansson, Marie. Mannen under trappan & Hembiträdet & Ett oskrivet blad.

Mumin

Mumin

Utställning om Mumintrollen och Tove Jansson, Konserthuset. Svårt att hitta rätt dörr in. Mindre utställning än vad jag förväntat mig. Men mycket personal. Mycket material. Mycket som jag inte kände till tidigare. Blev intresserad av att läsa Tove Janssons kapitelböcker, får se om det blir av.

Mumin i Konserthuset, 16 maj - 18 juni, fri entré

På väg

Väska
På väg igen, eller på väg upp snarare.

Eftersom jag packar litet köpte jag mig en ny, mindre rullväska idag. 45 cm hög, 23 liter. Även i denna blir det gott om shoppingutrymme!

Väska Travel, Wedins Accent.

Varma mackor

Lunch

Varma mackor med lilla e som var tjockare än vanlig. I detta fall i positiv bemärkelse...

Försöker i övrigt ta rekord i aktiviteter, eller...? Jobba, luncha, shoppa, betala räkningar, Mellanbror på kör, familjen på McDonalds, cykla, klädparty, packa väska, administrativ åt föräldrakooperativet. På samma dag... Blev sent, men i övrigt lugnt!

Simmare

Simmare

Avslutning på simskola för Storebror och Mellanbror. En rolig och viktig aktivitet. Stoltast blev kanske Mellanbror för sitt nya simmärke, Silverpingvinen.

Vilket klipp

Klipp

Storebror klipper figurer.

Krig


Vårkrig

Krig pågår. Ett vårkrig. Hela kroppen skriker och protesterar. Det är pollen i luften. Jag är trött. Men...

...hittills mår jag bättre än vanligt! Och det är mycket som är fint med våren. Gröna färger. Såpbubblor.

Sommarbil Orientering  

Sommarbil. Orientering med både Storebror och Mellanbror. Lillasyster på promenad med mormor - blommor och glass.

MC

Min man och Metamorphosis man (sambo) A på lång motorcykeltur till staden 18 mil bort. Hem kom A med en ny mc. (Den gamla på fotot.)

Rabarber

Årets första rabarber. God även om tillagningen inte blev den förväntade. Sällskap av härliga Metamorphosis hela dagen. Och hennes barn. Och på kvällen även männen. Hemvärpta ägg. Livliga grannar.

Trots pollen, en härlig dag

Nej, tyvärr

Leontine
Som jag redan visste innan har jag och lilla e inte riktigt samma tycke. Leontines längtan, platsar inte i min topplista, men antagligen hos lilla e. Visserligen var det flera avsnitt som var riktigt läsvärda och det var lustfyllda kärleksmöten. Några korta perioder var roliga (pinsamt när jag skrattade högt på flyget...). Det var just korta delar som lyfte intrycket, men helheten gav tyvärr inte mycket. Plötsligt känns Aldrig fucka upp så mycket mer passande för mig! 

Nu hade jag tänkt skriva mer om vad jag inte gillade, men jag inser att det är för mycket att beskriva här (Leontine framstår ointelligent i allmänhet, varför analyserar hon på allt utom sin egen otrohet, vad var det för mening med hennes mailkontakt med en okänd person, varför var det så enkelt att plötsligt vara utan de tre barnen för att hon skulle kunna träffa sin älskare?). Tyckte mest det var en ältande historia som gick runt, runt. Inte ens det brytande slutet hjälpte.

Eventuellt hade det gett mer om jag haft någon igenkännelse i berättelsen, om jag som vuxen varit på väg ut ur ett förhållande. Men tack och lov känner jag inte igen mig där, och då har en för mig verklighetsfrämmande bok mindre betydelse :-)

Leontines längtan, Christina Herrström.

Skohus

Skohus

Tillsist är mitt broderi till Mellanbror färdigt! Ett skohus till nallarna.

Broderi, Marks&Kattens. Ram, Gallerix.

Klädd för yoga

Yogakläder

Gårdagens yogabyxor
är nu kompletterade med en top i samma tyg. Klädd för yoga.

Mönster: Allt om Handarbete nr 5, 2007. Helt enligt mönster, bortsett från att jag valde bort tvillingnål.
Tyg: Brun trikå, Ohlssons tyger Sveavägen, 19:-/meter.
Övrigt: Mycket bra och basic mönster! Storleken var ordentligt tilltagen för ovanlighets skull. Om jag gör någon mer ska jag kanske göra den något längre. När jag yogar tycker jag om att ha ett mer åtsittande linne under, så längden var i detta fall avsiktlig.

Passade också på att tvätta yogamattan idag. Nu för tiden finns det ekologiska mattor. De går inte att tvätta i maskin, vilket däremot är en stor fördel med den jag har. Däremot är jag inte helt förtjust i färgen på min yogamatta, så kanske blir det ändå en mer miljövänlig när jag så småningom ska komplettera med en i ny färg...

Unisex linne i ekologisk bomull, Granit.
Foto, Storebror.

Blommor från min man

Blomma2Blomma1

Inte var dag jag får blommor av min man (men det händer). Dessa var ändå extra charmiga!

I övrigt en oplanerad, ledig och lugn dag inne som ute.

Vas, från Rhodos. Stenlyktor, skapade av sönerna. Duk, Frösö Handtryck.

Vårkläder

Me&I
Vårkläder från Me&I beställda på klädparty.

Lillasyster fick Singoalla Frotté. Ekologisk tunika som även går att använda som klänning i och med att jag köpte flera storlekar för stor. Har en turkos från tidigare säsong vilken används flitigt. Scarves Kakel.

Mellanbror fick Randig t-shirt med häftig tiger på. Kanske till skolavslutningen.

Storebror fick två hemliga plagg: en t-shirt med skor och en med bokstäver och siffror. Han var nöjd.

Yogabyxor

Yogabyxa

Hemtillverkade yogabyxor. Eventuellt kommer en livebild senare men byxorna var inte så sköna att ha på nu. Ville sy innan gårdagens tyg hade torkat helt... Mer om yoga.

Mönster: Omgjort, grund Ingelise / Allt om Handarbete nr 4, 2003. Två kanaler resår upptill, en nedtill.
Tyg: Brun trikå, Ohlssons tyger Sveavägen, 19:-/meter.
Bra: Börjar bli allt säkrare på teknik och inställningar när jag syr i trikåtyg. Ordentlig puff längst ned.
Dåligt: Trots att jag är noga på att markera räta och uppsida höll det på att bli ut och in på ett ställe. Men det ordnade till sig. Byxorna blev väldigt långa. Det fungerar ändå tack vare resåren nedtill, men jag tror att jag ska sy upp dem. Jag hade kunnat göra byxorna lite mindre åt alla håll.

Flera år gammal yogamatta från Namaste.

Muffinspannkaka

Muffinspannkaka

Tjockpannkaka / ugnspannkaka är bra att göra i muffinsform, muffinspannkaka. Perfekt att ta med på utflykt sedan. Samma recept som här men idag med havremjölk istället för vanlig mjölk.

Vårtramp

Vårsko

Lillasyster ute, går och leker. Sandlådan är populär hos alla tre barnen.

1970-talssko.

Fynd

Tyger

En bra dag i Stockholm. Mycket att lära och ta över. Lovande arbetsuppgifter.

Dagen krävde en ordentlig lunchpaus där jag bland annat köpte tyg. Det ljusblå/brunrandiga är på 2 meters bredd(!) och ska vara av utomordentlig kvalitet, svenskt vävd.

Totalt 8,5 meter tyg för 217:- är ett fynd! Väskan som nästan var tom på morgonen blev sedan tung...

Middag tillsammans med M, sambo till min vän L. Lång tid att börja lära känna varandra. Trevligt sällskap i väntan på sista flyget.

Tyger från Ohlssons tyger, Sveavägen.

Fair Trade

Rättvis 1Rättvis 2

Metamorphosis fick en ny necessär/börs, så jag fick en också! Chokladen vet jag är god, för jag fick provsmaka i butiken och veta en del om odlingen i Ghana.

Fjäll1Fjäll2

Handlade även en fin kartongbilderbok till Lillasyster.

Rosa börs från Indien, virkat över "siden". Rättvisemärkt mörk mintchoklad, Divine. Minsta boken om fjällvandring. Allt från Fair Trade Shop, Tegnérgatan 8.

Melon

Pago

Gillar denna juice mycket. Pago Melon!

Mer kalsongreklam!

"Inte mycket naken hud där inte! Inga vackra starka axlar, eller bringor, eller platta fina magar med en delikat strimma hår som växer upp mot naveln. Eller smidiga ryggar eller spelande vader eller ett par starka lår." ... "Varför ska inte jag som kvinna och mina uttråkade medsystrar få njuta av manlig skönhet?" ... "Vi behöver det för vår njutnings skull... Mer kalsongreklam på stan!"

Leontines längtan, Christina Herrström

På jobbet

Kontoret
Några bilder som visar hur jag har det på min arbetsplats.
Lunch fick jag äran att bjuda min man på idag.

Möbler Kinnarps, stod på plats. Dator, skrivbordsunderlägg tillhör jobbet. Det gamla hålslaget hittade jag i kontorsförrådet. Tavlor målade av mig. Kalender, Filofax. Musmatta med plats för foto av barnen, mugg och "pennfat", Granit. Fruktfat i trä har pappa gjort och skrotat, men jag räddade det. Skrivbok Virrvarr skymtar.

Ur led är tiden

Klocka

För någon vecka sedan lyckades Lillasyster bryta av mina glasögon. Lagningen kan komma att kosta mellan 500 och 600 kronor, så jag avvaktar. Som tur var har jag ett par extra.

Idag gick armbandet till min klocka av. Av sig själv. Ur led är tiden.

Yogan på kvällen gick i varje fall bra :-)

Klocka, Stjärnurmakarna. Fransgardin, Åhléns. 

Äppeltjejen

Äppeltjej
Även Lillasyster 1 år, 9 månader kan skära och dela frukt. Stor koncentration. Mormor hälsade på.

Hemsydd tröja i julklappstyg och min gamla tröja, liknar den här.

En liten tavla

Tavla
En liten tavla blev dagens pyssel.

Väv/ram: Deep Edge, Panduro.
Övrigt material: Akrylfärg, fiberpenna, en gnutta löst glitter. Bitar av mjölkkartong som "pensel".

Stenålder

Stenålder

Sönerna hade öppet hus på skolan idag. Vi var där hela familjen. Plus morfar. Fantastiskt att se alla skolarbeten. Förskoleklasserna och årskurs 1 visade fram för allt arbeten kring stenåldern. Trevligt att träffa personal och andra föräldrar. Dyrt med fika och olika tävlingar/lekar.

Stenåldersmänniskor, halsband med skinnsnodd och "sten" av cerinit. Lerskålar.
Arkeologisk undersökning! Tamhöns.

Kiruna

Kiruna

Min vän från Kiruna, hennes son och dotter hälsade på. En av mina äldsta vänner. Men många år sedan vi träffades. Jag är att glad att hon prioriterade att träffa just oss trots att hon har många att hälsa på. Jag tror även att barnen tyckte om att träffas. Dottern är bara lite yngre än Lillasyster. Sonen fyller år på samma dag som Storebror, fast fem år yngre. Det är trevligt när besökare faktiskt har tid att stanna ett tag och inte måste hasta vidare direkt. Tack för att ni kom!

Fick (äntligen) med mig min arbetskamrat C på lunchyoga idag, Yinyoga. Ett fint pass. Vi träffade också vår tidigare tränare i Callanetics och hon kände igen oss. Sådant värmer!

Fina presenter från min vän från Kiruna. Blåbärste med vitsigt namn: "Mors lilla Olle". Tryfflar, Alsen Chokladverkstad.

Nöjesshopping

Glitter
Ren nöjesschopping tillsammans med lilla e efter en trevlig lunch!
Tåring till mig, hårsnoddar till mig och Lillasyster, allt från Glitter.

Fick också träffa en sex dagar "gammal" bäbis ute i vagn idag. Så söt. Lillebror till mina söners kompisar R och L.

Aldrig fucka upp

Jens
När jag hade läst några kapitel i Aldrig fucka upp tänkte jag nästan lägga bort den. Men det är mot mina principer att avbryta en bok, även om jag inte gillar den. Så jag fortsatte parallelläsa den vid sidan om andra böcker.

Några kapitel senare hade jag kommit in i språket, en ovan miljö för mig med Stockholms undre värld, invandrarsvenska och grupperingar i nationalitet. Totalintrycket är att jag inte gillade alla uttryck och att boken var väl grov ibland, men den var spännande och svår att lägga från mig när jag väl kommit in i den. De genomgående kopplingar till Palmemordet störde mig, men samtidigt är det spänning att inte veta vad som är fiktion och verklighet. Precis som i Guillous Hamiltonböcker gillar jag att läsa om målinriktad kamp, kontrasten mellan fin fasad och grova brott och ambitiösa förberedelser av attacker. Fascinerande är att författaren är advokat i samma ålder som mig, där får jag arbeta med mina fördomar.

Jag lyckades också få mig en stund på biblioteket och läste två helroliga (men även tänkvärda) böcker. En om minnesträning och en om jämlikhet i familjen. Sen hade jag en hel hög från psykologiavdelningen som jag skummade igenom.

Aldrig fucka upp, Jens Lapidus.
Memo: den enklaste vägen till bättre minne, Oddbjørn By.
Familjens projektledare säger upp sig, Gunilla Bergensten.

Sträckläsning

Mari

Jag kände mig som Sveriges mesta nörd när jag tog med denna bok till Operan igår. Men jag var ju så tidig, och boken gick inte att släppa. Tro det eller ej, på Gustav III:s café hittade jag min like som också hade med en bok! Men för mig blev det knappt läst där, för det var mycket att titta på. I denna ljuva sommartid var i varje fall en riktig sträckläsningsbok, en av Jungstedts bättre, ett stort kliv uppåt från boken innan trots att den var bra.

I denna ljuva sommartid, Mari Jungstedt.

Messmör

Messmör

Det kan vara min pappa som orsakade att Fjällbrynts kundklubb slutade. Han äter nämligen ovanligt mycket messmör och samlade nämligen så mycket streckoder att klubbens premier tog slut. Det skulle kunna vara så i varje fall.

Kanske är detta något som kan intressera pappa. På Åre Östersunds flygplats: Välkommen till Östersund - Messmörets huvudstad!

Ringare

Operan 
Notre-Dame

På Café Opera och Operakällaren har jag varit tidigare. Men för mig var det premiär på själva Kungliga Operan. Bara byggnaden är värd ett besök, pampigt med guld och sammet, draperier, tjusiga möbler, pubilkplatser i fond (våning). Störst intryck gjorde dock baletten Ringaren i Notre-Dame!

Jag var lite fundersam innan, men detta var en upplevelse utöver det vanliga. Början var bra, i mitten av första akten var det segt en stund, sen blev det bara bättre resten av föreställningen. Mest minnesvärt var kanske öppningsscenen med maskeraddans med masker, duetten skönheten och odjuret, delen när "de rika" dansar och avslutningen med Notre-Dames stenstatyer, först dansande, och sedan förstenade kring Quasimodo och döda Esmeralda. Esmeralda var huvudperson, även om Quasimodo, Frollo, kapten Pebus och poeten Gringorie självklart var centrala runt henne. Quasimodo var en utmanande roll, att dansa begränsat men inte klumpigt. Jens Rosén gjorde det utmärkt. Brendan Collins utmärkte sig också som Claude Frollo, i prästkappa som även fungerade som riddardräkt och symbol för makt.

Ljussättning, musik och kostym var sevärt bara det! Speciellt scenkläderna var beundransvärda. Fascinerad blev jag av hur mycket det går att uttrycka och förmedla med minimal rekvisita och utan ord! En del scener var spexiga, andra pampiga eller fina, men inramningen var sorglig och en riktigt hemsk våldtäktsscen finns med. Om det finns någon genre som heter "populärbalett" skulle  Ringaren i Notre-Dame troligast hamna där, mäktig musik och dans i musikalliknande form, fast utan röst...

Baletten har fått ganska hård kritik i pressen. Men kanske har Pär Isberg lyckats i och med att en ovan balettpublik som jag kunde ryckas med och hänföras!?

Tips 1: I Gustav III:s café, en trappa ner, serverades te och mazarin i en klass för sig. 45 minuter före föreställningen hölls "Balettkvarten" med information om både byggnaden, baletthistorik och föreställningen.
Tips 2: Det blir oftast varmt på Operan, så koftan kan stanna hemma.
Tips 3: Just nu ligger det ute en kort filminspelning från baletten på Operans hemsida.

Ringaren i Notre-Dame balett av Pär Isberg, Kungliga Baletten på Kungliga Operan. Jag såg föreställning nr 12 med ett trettiotal dansare och bland annat följande medverkande: Jens Rosén (Quasimodo), Jurgita Dronina (Esmeralda), Brendan Collins (Claude Frollo), Pascal Jansson (Febus de Châuteaupers), Olof Westring (Pierre Gringorie). Musik av Stefan Nilsson (Så som i himmelen, Skärgårdsdoktorn mm) framförd av Kungliga Hovkapellet.

Duschmössa

Duschmössa

En misslyckad duschmössa till cykeln. Eller den blev kanske användbar, men alldeles för liten för min cykel. Tror inte att Storebror vill använda den...

Mönster: Inget. Ritade av cykelsadeln först.
Tyg: Vaxduk, Syfestivalen, samma som här.
Lärdomar: Något klurigt att få till precis rätt storlek på över- och underdel eftersom tyget inte gick att töja. Det behövs ordentligt med sömnsmån! Tyvärr är vaxduken nästan slut, så det blir inget nytt försök nu i varje fall.

Små inköp

Inköp

Gick genom stan och köpte dessa saker. Det är fascinerande svårt att köpa en svensk ekologisk kallpressad rapsolja. Hittar det bara på vissa affärer. Jag ställer höga krav eftersom jag använder den i ansiktet. Jättepastan gillade sönerna. Ekologiska russin i miniförpackningar har vi köpt flera gånger och de är verkligt mumsiga. Det fina blocket ska jag använda på arbetet.

Jättepasta, vet inte vad det var för fabrikat. SunMaid, organiska russin. KRAV-märkt svensk rapsolja, Zeta. Mönsterpapper på rulle, mjuka varianten. Plastfickor till pärm i extra tjock kvalitet. Linjerat anteckningsblock A5, klassiska mönstret Virrvarr, Sigvard Bernadotte.

Sorg

Ett litet under har släkts. En person vi känner lite, men träffar ofta, har mist sitt barn i magen, burit under sitt hjärta. Jag har inga ord, bara tankar.

Klänning med muffins

Muffins
Inspirerad av ett inlägg på Ecolocobloggen om klänningar från Kaja och lilla Krax kom jag på vad tyget med muffins från Syfestivalen skulle användas till. Här är en ny sommarklänning.

Det gällde att ta mig tid på kväll och morgon. Helgen har varit fullproppad med äventyr. Storebrors kompis H på besök, Mellanbrors kompis O på övernattande besök, pappas kusin på kort besök, finväder, cykling, orientering, städning på gården. Idag var hela familjen på härligt besök hos Metamorphosis. Roligt att se hur sjalen med "mitt" garn växer fram. Dessutom var det klädvisning från Me&I där (visar vad jag köpte när kläderna kommer). Visst påminner mitt tyg lite om deras kalastryck? Sist blir det bokläsning hemma under tiden Mellanbror är på simskola.

Mönster: Allers nr 23-24, 2007. Men utan fickor och med "falska knappar".
Tyg: Ljusblå bomull med muffins, Robert Kaufman/Syrummet/Syfestivalen.
Tillbehör: Fållfot 6 mm. Knappar och tygmärke från gömmorna.
Övrigt: Roligt att sy i "vanlig" bomull igen eftersom jag mest sytt i trikå på sistone. Jag gillar inte när kläder är svåra att öppna för barn, så axlarna stängs med kardborre och knapparna är bara för dekoration.

Myror

Myror

Myror
som jag och Storebror tittade på när vi cyklade i skogen efter lördagens orientering.

Gratis

Bok

Det är inte riktigt klokt! Eller vid närmare eftertanke är det väl klokt det verkligen är.

Det är gratis att låna böcker på biblioteket! Att alltid ha en välfylld hög med låneböcker hemma är något jag rekommenderar. Liksom känslan att kliva in på ett bibliotekt. Yoga för själen.

Jag lånar och läser mycket barnböcker och faktaböcker. Men jag recenserar dem sällan här, för annars skulle jag ha en ren litteraturblogg. Skönlitteratur köper jag helst.

På vårt bibliotek kostar det bara fem kronor att reservera en bok. Därför brukar jag ofta ge inköpsförslag och samtidigt göra en reservation. Därmed köper biblioteket in böker som just jag vill ha, och jag får läsa en helt nyinköpt bok.

Och tänk, vi är välkomna tillbaks trots att Lillasyster stängde av utlåningsdatorn idag...

Bilden visar en del av aktuella låneböcker.

Flygande

Drake

Flygande start
på dagen när jag gick till 06.05-bussen för att jag inte hade något mer att göra hemma...

Lunch med vännen
med fina sjalen (och muddarna).

Flygande drake
som Storebror tillverkat på fritids. Uppvisning för mig på fotbollsplanen.

Träffade vännen på annan ort vars son lekte nöjd med Mellanbror. Flygande grus slipper vi sedan lastbilen som sopar gator var här.

Avslutningsvis telefonsamtal med vännen B och ett pass Poweryoga.

Tips: Pappa har lärt mig att använda pimpelspö när man flyger drake. Fungerar jättebra! Det tyckte Storebror också.

Vidgade tankar

Citatet
Tänkvärt precis som gårdagens citat.
Men ändå får det räcka med hemska citat på ett tag, ska välja något positivt nästa gång...

Metro s 8, 2009-05-06.

Date

Lunchdate med en mörk man.
Inte vilken som helst utan den jag älskar. Min man.

Vårmössor

Rosa mössor

Två rosa/brunrandiga mössor - en till Lillasyster och en till dockorna

Tyg: Jag fortsätter med samma trikå från E-Slöjd som exempelvis här.
Mönster: Utifrån beskrivning i boken Baby cool, men storlek på fri hand.

Storebrors waldorfdocka har mormor gjort till honom tidigare.
Lindén Ivarsson, Anna-Stina & Sandström Hallberg, Nina. Baby Cool: Sy nytt av gammalt .

Perspektiv

Citat
Ett citat som startar tankeverksamhet.
Fokus, s. 17, nr 18, 2009.

Lite pyssel

Snurra

Jag och Lillasyster gjorde varsitt litet pyssel på vårt underbara kyrkis.

En snurra blev det för Lillasyster och en nyckelring för mig. Mellanbror sjöng med barnkören.

Inspiration

Sticka

En del böcker är svåra att lämna tillbaks
till biblioteket.

Tyvärr börjar det vara dags för återlämning av denna bok. Det är en bok som har växt allteftersom jag bläddrat i den. Och den har legat framme för bläddring i ett par månader hemma. En bonus är att jag pratat med författaren vid två tillfällen och att jag då även känt på garnerna. Denna halsduk är stickad utifrån beskrivning i boken.
 
Sagulin, Nina. Sticka accessoarer.

Här är svaren

Gissa

Jag har fått några svar nu på vilket parti den här beskrivningen kan motsvara.

Miljöpartiet och Moderaterna förklarar att beskrivningen handlar om nationella frågor och därför inte passar inför EU-valet. Och det är ju faktiskt riktigt på ett sätt. Moderaterna menar att vissa av punkterna stämmer väl mot några av deras viktigaste punkter. Folkpartiet tycker också att beskrivningen motsvarar Nya Moderaterna.

Centerpartiet
menar att många punkter stämmer väl mot Centerpartiet men att många är så generella att de även passar på flera andra partier.

Vänsterpartiet
kommenterade ambitiöst varje punkt för sig och ungefär hälften av frågorna stämde mot deras uppfattning och en hög till delvis.

Inte blir man klokare av det. Det är bara konstatera att det inte finns svart eller vitt...

3 byxor

Triss i byxor

Min vän "Martini" tyckte att jag skulle sy matchande byxor till den här tröjan. Sagt och gjort, lika bra att seriesy tre på en gång.

Tyg: Brun och rosa/brunrandig trikå E-Slöjd, Syfestivalen. Trikåtyget från E-Slöjd har jag redan fastnat för. Brun velour köpt vid samma tillfälle, MjukaTyger. Velour är inte mitt favorittyg, men denna är fin på rätsidan som velour i bra kvalitet brukar vara, men framför allt har den en behaglig insida.
Tråd: Brun polyester, Gütermann. 
Mönster: Lelle leggings, Ottobre 6/-08. Jag använde två rader resårband i midjan. Velourbyxorna har även resår i benslut.

Lakritsdrömmar

Biscotti
Det är gott med lakrits! Nybakta mandelbiscotti (mandelskorpor) innehållande anis och ouzo på uteplatsen, lakritste och en tidning. En paus när Lillasyster för en gångs skull sov på dagen. Mellanbror hjälpte till att baka.

Tekopp ärvd av min mormor. Ekologiskt och rättvisemärkt te med Lakritssmak, Four O'Clock. Porslinsskålar, IKEA, den bruna gåva från min vän E.

Saltå

Recept på Mandelbiscotti från en av mina favoritreceptböcker.

Smaker från Saltå Kvarn; maten, brödet, kakorna. Åsa Swanberg.


Lakrits framställs av ärtväxten lakritsrot och anses hälsosamt. Äter man för mycket kan blodtrycket höjas. Källor: Wikipedia.se och NE.se.

Havrekakor med choklad

Chok2   Chok1
Havrekakor med choklad
, recept från Elins Bakplåt.

Kakorna blev goda, men annorlunda mot vad Elin hade tänkt sig. Anledningen var troligast för att hon glömt att ange antal ägg och jag provade med två. Då blev degen snarare kletig än torr, så ett hade kanske varit att föredra. I varje fall för utseendets skull. Rostade havregryn och krossad choklad i gav det lilla extra.

Kakfat slöjdat av min morfar.

Vårpromenad

Vårpromenad

En härlig vårpromenad med Storebror på morgonen. Vi passade även på att läsa läsläxan ute på ängarna. Lillasyster var mest med pappa i garaget denna dag.

Jacka Didriksons, shorts HM.

Gitarrhjältar

GuitarHero1GuitarHero2

På kvällen hälsade två fina vänner på och spelade Guitar Hero Metallica med min man. Jag var också med på ett hörn och föredrar trummor. Tillsammans med cider och ouzu blev det en bra avslutning på kvällen. Sönerna tyckte dock att det var lite högt ljud och Storebror hade gärna velat vara med lite längre än vad han fick. Sist tittade vi på Bond, Quantum of Solace. Tyvärr kunde A inte stanna eftersom han hade en lång resa framför sig nästa dag. Och jag blev tvungen att hoppa slutet på grund av trötthet.

Blå tröjor

Blue

Tröja till en 8-åring, dvs Storebror. På bilden är det Mellanbror som har tröjan utanpå en annan tröja, för stor honom förstås.

Material: Mannens gamla tröja, omsydd. Svart mudd i halsen. Stryk-på-märke 8:a från Ohlsonstyger, Sveavägen.
Mönster: Reko Ottobre 4/-08, men med samma tyg hela ärmen. Storlek 128. Samma mönster som här.
Lärdomar: Storebror är snart för stor för att det ska gå att sy om en herrtröja på ett bra sätt. Använde "overlocksöm" på vanliga symaskinen för att sy fast halsmudden för första gången. Lite knepigt, men resultatet blev ganska bra. Mudden skulle kunna vara något bredare.

Igel

Appropå Unisexutmaningen fick Lillasyster en tröja med igelkottar. Sydd lite stor för att passa senare.

Material: Tyg från Mjuka Tyger / Syfestivalen. Brunt tyg i halsen från E-Slöjd, också från Syfestivalen.
Mönster: Rille, Ottobre 6/-08. Men med upplagd ärm istället för mudd. Storlek 86, förlängd till ca 92. Samma mönster som här.
Lärdomar: Detta tyg var fint, men inte samma härliga tyg som från E-Slöjd. Jag fick göra om upplägget nedtill för att det först blev snedvridet. Funderar på att göra om mönstret något längst upp.

Opsis

Opsis

Så läsvärd tidning. Tänkvärda artiklar. Mindre reklam. Seriös barnkultur. Extra intressant i just denna var tema rörelse om dans (passar en tidigare barndanslärare som mig), liksom artiklarna om poesi av unga och teater för bäbisar. En hel del lästips och recensioner lockade. Eftersom jag och Mellanbror varit på Junibacken med en speciell utställning utifrån Elsa Beskows berättelser var den artikeln också extra angelägen.

Opsis Barnkultur.

Hitta vägen

Orientering

Följde Storebror på orientering. Det var roligt! En riktig familjeaktivitet.

Fotboll

Senare fick Storebror nya fotbollsskor. Fantastiskt vad pojkars fötter växer!

1 maj

Mannagryn

1 maj blev inget demonstrerande utan en härlig dag i sommarsol. På morgonen besökte jag och Storebror majbrasan som inte hade slocknat helt. Storebror och pappa var även där på sista april.

En hel familj goda vänner på besök. Männen mixtrade i garaget. Vi andra lekte, hoppade hopprep, umgicks och tittade i receptböcker.

Frukosten bestod bland annat av Dinkelmannagrynsgröt, kanel, socker, smör och därefter ekologisk mellanmjölk.

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0