Rosa drömmar

Rosa
Här ska Lillasyster sova! Det är jag som har sytt sängkläder, nattlinne och pyjamaspåse. Waldorfdockan har Lillasysters mormor gjort, liksom dockans kläder. Dockans blus är förresten sytt av ett nattlinne sedan jag var liten. Sängen har Lillasysters morfar haft, men den är ommålad.

Tyg: Rosa lakanstyg i bomull från Lillasysters faster. Tack så mycket!
Tråd: Rosa från Coats/NeaNobelle
Symaskin: Janome EasyJeans
Tillbehör: Fållfot 6 mm
Mönster: Pyjamaspåse, påslakan, örngott - sytt på fri hand. Nattlinne från Allt om Handarbete nr 8, 2000.

Lärdomar: Pyjamaspåsen och sängkläderna blev bra! Men det är fascinerande att en bassak som ett örngott kräver så mycket tankekraft för att få det rätt... Nattlinnet var roligt och mycket snabbt att sy. Jag gillar att oket är fodrat. Det enda som tog lite tid var rynkningen. Tyvärr blev öppningen lite trång och modellen känns inte som ett nattlinne, vilket jag hade gissat i förväg. Skulle vara roligt att prova mönstret som sommarklänning istället, eventuellt med lite bredare ärmslut. Fållfoten underlättar på så vis att man inte behöver nåla, men det är ändå inte automatiskt utan kräver en del pillande och över sidsömmar fungerar det inte felfritt.

Packad

Syfestival
Nu börjar packningen bli klar inför Syfestivalen, Kistamässan, dit jag ska på fredag. Jag har lusläst mässprogrammet, bläddrat i sytidningar och stickbeskrivningar, mätt och skrivit upp vad jag kan tänkas vilja köpa. Eller snarare hur jag ska försöka begränsa inköpen...

Värme

Sjuk
Lillasyster har feber, är varm och snorig. Hon är lite hängig, men riktigt dålig tror jag inte att hon blir. Minst idag och igår hemma från förskolan blir det dock. Synd om sjukt barn och lite stressigt att missa arbetstimmar, men vi passar på och myser också.

Bilden är inte riktigt representativ eftersom jag undviker Alvedon tills jag tycker att det verkligen behövs, men en dos blev det ändå igår. Tips: Till något större barn och vuxna finns Alvedon även som smälttabletter!

Black

Black
Ja, då är det strax dags att släcka ner för Earth Hour och det blir svart. Eller jag tror faktiskt att någon utelampa får vara på. Vet inte vad vi ska hitta på att göra, fast det blir inga fler barn här i varje fall :-)

En idé är att sova förstås eftersom natten blir en timme kortare på grund av sommartiden. Blir interessant att se om alla är i tid när jag ska på möte imorgon eftermiddag.

Svenskt guld

Raps
Lilla e, här är anledningen till att jag är så ointresserad av olika rengöringskrämer mm!

Jag använder olja som sminkborttagning. Ibland olivolja, men allra helst ekologisk kallpressad rapsolja från Sverige, ren olja från mataffären alltså. Detta har jag använt sedan mer än 15 år för att ta bort all sorts smink, även ögonmakeup. Jag tror att jag fick idéen från en bok eller tidning när jag gick på gymnasiet eller till och med högstadiet.

Det fungerar utmärkt och eventuellt överskott förstärker bara ansiktscrémen eller kan användas på armbågar och fötter. Runt ögonen är det skönast att avsluta med ett ansiktsvatten, exempelvis Aloe Calming Toner från BodyShop eller ZZ Sensitive Facial Toner från AnneMarie Börlind. De trivs jag bra med, men är beredd att prova något ekologiskt certifierat även om den senare känns lite bättre (naturliga råvaror, ej djurtest, ekologiska örtextrakt).

Jag försöker att inte ljuga utan istället vara uppriktig. Men om jag ska på någon mer ansiktsbehandling har jag lust med detta. Det var intressant när jag var iväg en gång och hudterapeuten menade att det såg riktigt bra ut. Men när jag berättade vilka produkter jag använde såg hon ut som om jag var en utomjording och ingen har nog fått så mycket varuprover med sig som jag fick! Undrar hur reaktionen varit om jag istället ljugit och sagt att jag använde deras märken hela serien igenom...

Mer tips kring olja:
- Utmärkt att ta bort märken från barnens vaxkritor på bord mm.
- Eftersom det härsknar ganska fort fyller jag upp i en liten burk i toalettskåpet och förvarar stora burken i kylskåpet.
- Utmärkt att tvätta småbarn med! Vid skötbordet brukar jag ha en pumpflaska med olja (en fd tvålförpackning).
- Fungerar bra till massage.

Vårtecken


Blomma
När Storebror själv påpekar att blommorna behöver planteras om så måste det vara ett vårtecken! Se ett annat vårtecken och ännu ett.

På bilden syns Palettblad, ursprungligen från min farmor.

Palettblad har ursprung från Asien och är släkt med timjan, mynta och salvia. Palettblad är dock inte ätbar utan odlas för de häftiga bladen. Den får också små gröna oansenliga blommor som helst ska nypas av. Bäst mår växten om den beskärs hårt och planteras om varje vår. Då är det också mycket lätt att föröka med sticklingar. Växten tycker om ljus och är törstig av sig.

Millennium

Friend
Som en av de få som inte läst Stieg Larssons böcker såg jag igår Män som hatar kvinnor på bio. En lång film som inte kändes lång en sekund! Inte ett dugg seg och utdragen som en hel del svenska filmer blir. Dessutom har jag böckerna olästa, det blir en godbit att spara till lite längre fram. Det känns inte rätt att läsa en bok precis när jag sett den på film. Det är nästan för kända, men duktiga skådespelare med. Noomi Rapace var i en klass för sig! Den grymme sadisten, Peter Andersson, gjorde en fruktansvärd roll alldeles för trovärdig... Ibland var det intressant foto. Det sämsta med filmen var att jag vill se nästa nu på en gång!

Tack till min vän som tog med mig, du betyder mer för mig än du kanske tror! Som tack får du bilden ovan, speciellt utvald till dig. Hoppas det gick bra för dig idag. Och tack till din sambo som drog i väg oss!

Tack också till Lillasysters fröken som börjat introducera mig med nålbindning och som jag dessutom fick en bennål av! Det är grymt svårt att förstå sig på nålbindning, så framtiden får utvisa om det blir något resultat eller ej. Roligt att testa hur som helst.

Vad har hänt?

Fokus
En ny favorit är nyhetsmagasinet Fokus på svenska. Tyvärr har jag bara hittat den på en butik i min stad och dit måste jag ta en extra promenad. Får kolla upp om den går att ta in på fler ställen. Eller överväga eventuell prenumeration.

Hur som helst kommer tidningen på fredagar och fungerar ungefär som en dagstidning, men över en hel vecka. Den tar också upp kommande händelser mycket kort. Dessutom innehåller den längre fördjupade artiklar om samhällsaktuella ämnen och det är framför allt dem jag uppskattar.

Handla här

Eko
Ett tjockt och fint häfte, ekoSTHLM, med tips på ekologiska butiker och matställen. Härliga bilder, summering av utbud och tänk, andel ekologiskt respektive rättvisemärkt, samt vägbeskrivning. En del företag har även webbutiker. Häftet fungerar utmärkt som guide, men framför allt som inspiration tack vare bra text, snygg layout och framför allt fint foto.

ekoSTHOLM är utgiven av Ekologiska Lantbrukarna, ska finnas att hämta på flertal ställen i Stockholm, men mest miljövänligt är att ladda ner den på http://ekosthlm.ekolantbruk.se/.

Lyx i Stockholm

Stholm
Det är en lyx att ta sig en hel helg med endast ett barn, i detta fall mellanbror. Vi tillbringade fredag, lördag och söndag i Stockholm och vi är nog lika nöjda bägge två!

Junibacken är som alltid en höjdare och allra mest gillar vi sagotåget. Mellanbror blev förtjust i den tillfälliga Elsa Beskowutställningen också.  Tips: Köp årskort på en gång så går det bra att åka sagotåget flera gånger utan att betala extra. Förvaringsskåpen tar slut fort och de är små. Väskor är okej att ta med in, men inte att äta medhavt fika. Junibacken.

Aquaria är förvånansvärt givande trots att det är ganska litet. Regnskog i mörker, pirayor, hajar, giftgrodor, krypgång och massor av färgglada fiskar ger massor att se. Tips: Här finns inga förvaringsskåp men väskor får tas med in. Det är varmt! Så av med tjocka tröjor. Djurgårdsfärjan går precis brevid och går även vintertid. Aquaria.

Tekniska muséet är suveränt bra. Räkna med en heldag. Vi trivdes jättebra. Mellanbror överaskade med att gilla maskinhallen och gruvan skarpt. Mer förutsägbart var att han stortrivdes med visningen av den elektriska modelljärnvägen, Teknorama och Cino4 (4D-bio med 3D-seende, regn och rök, rörliga stolar mm). Tips: Förvaringsskåpen tar slut fort men det finns fler långt in. Bekväma, tunnare skor rekommenderas. Tekniska muséet.

Grekisk restaurang var också bra och jag tror det är lättare att gå på riktig restaurang än snabbmatshak eftersom man blir uppassad hela tiden!

Kulturhuset gillade mellanbror även om han inte ville vara med och måla i skaparverkstaden. Själv föredrar jag tystare och lugnare bibliotek även om miljön är härlig. Tips: Utgång = hemgång. Gratis toalett, men inga skåp. Café Panorama serverar förutom gigantiska kakor även lunch med salladsbuffé. Kulturhuset.

I övrigt gillade Mellanbror mest att åka buss och titta på fina hus (helst guldiga), räkna olika sorters lejon (vi såg 43 st), titta på slottet och leta efter kungen.

I Kungsträdgården var det en mindre medeltidsmarknad som också var rolig att besöka.

Utmana dig

Fjäll
Utmana dig själv! Det har jag gjort. Under sportlovet åkte jag slalom för första gången! Det var roligt även om det känns ovant. Första dagen tog jag privatlektion och under veckan åkte jag 1-2 timmar varje dag. Idag har jag varit i fjällen i strålande vårvinterväder, runt noll grader och vindstilla. Det blev egen åkning och privatlektion igen. Avslutningsvis blev det promenad. En härlig dag!

För att alternera mig har jag också åkt tre olika bussar med flera olika tider till arbetet senaste veckorna.

Vilken blir din utmaning? Eller hur har du redan utmanat dig själv?

Mammas kaka

Ägg
Det finns bara ett sockerkaksrecept som duger, det enda jag använder gång på gång. Det är på gränsen att jag vill dela med mig, men okej, varsågoda! Mamma lärde sig det utantill när hon var liten och bakade sockerkaka till någon (vem mamma?).

Mammas sockerkaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
ev. smaksättning (kakao, citron etc)

Eftersom metamorphosis visar sina hönors fina ägg får jag väl visa mina köpeägg...

Tyst, stör inte!

Ugglas
Jag är faktiskt upptagen med att lyssna på Caroline af Ugglas skiva som släpptes idag! Snabbrecensionen lyder: Jag är inte besviken!! Trots mycket höga förväntningar...

Nej till Eco

Eye
Nej till Eco 1:
Efter påtryckningar mot chefen och inköpare fick jag arbetsplatsen att inte bara använda ekologiskt rättvisemärkt kaffe, utan även det samma för te. Och i fruktleveransen byttes bananerna ut till ekologiska! Men... Nu har de ekologiska bananerna blivit utbytta till "vanliga" igen. Anledningen var kanske inte främst ekonomisk, utan direktiv uppifrån att det inte får sticka ut i ekonomiskt kärva tider. Standardfrukt eller ingen. Vilket bakslag.

Nej till Eco 2:
Jag försökte verkligen att använda ekologisk mascara. Efter ett långt envist försök är det bara att inse att Dr.Hauschkas Volume Mascara inte håller måttet. En droppe regn eller snö så rinner det och kletar. Jag har gett upp och för tillfället återgått till en mascara som jag ständigt återkommer till, Maybellines Great Lash Mascara.

Nej till Eco 3:
Jag gillar inte ordet eco. För mig ser det felstavat ut och jag tänker mest på ekonomi. Organisk känns ännu mer fel då jag tänker på något levande. Engelskans organic betyder för mig inte samma sak. Tacka vet jag helt enkelt ekologisk.

Organisk - som avser eller liknar organ, organismer eller levande materia; som har ett intimt inre sammanhang likt olika delar av en organism; som tillhör eller avser organisk kemi. Ekologisk odling - ekologiskt lantbruk, alternativ odling, giftfri odling, odlingsmetoder av jordbruks- och trädgårdsprodukter utan användning av konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, t.ex. biodynamisk odling. Källa: Nationalencyklopedin.

Släng dig i väggen

Dator
Idag hade jag mycket stor lust att slänga datorn på jobbet i väggen. Eller i varje fall slå sönder den med en hammare. Det är inte roligt när datorn bråkar och installerar om i flera timmar när man har ett datorberoende arbete. Speciellt när jag regelbundet kontaktade datorsupporten och de svarade med att det var helt normal att det kunde dröja någon timme till med denna extra installation!

Nåja, jag fick en hel del annat gjort innan det var klart, sådant som lätt blir liggande på skrivbordet. Plus att jag arbetade med läxan i min coachingutbildning. Men det hade varit trevligare att själv ha valt tillfälle för detta.

Åtta rådjur & en präst

Präster
Åtta rådjur och en präst var det jag och storebror stötte på i skidspåret ikväll. Rådjuren fick vi se tills vi inte ville längre och de var på max 20 meters håll! Antar att de var halvtämjda av vintermatning eller så. Men ändå! Härligt, lugnt och behaglig temperatur. Snabba spår men ganska hårt och halt. Apelsinjuice och en mintchoklad. Summan var en superkväll.

Det är bäst att passa på att åka, för snön tinar supersnabbt, kanske är det sommar?

Hm, ja bilden är förstås från ett tidigare tillfälle. En pampig prästvigning som jag var på 2008 och där en vän blev präst.

Saltå ostsoppa

Ostsoppa
Första gången man använder ett recept kan det vara en fördel att följa det ordagrant. Italiensk ostsoppa med timjan och fullkornspasta blev nästan för krämig när jag drog ner på mängden västska. Den var inte så populär i familjen, troligast för att osten var väl lagrad. Men med soppan i lunchlådan var jag nöjd!

Italiensk ostsoppa från Smaker från Saltå Kvarn - maten brödet kakorna, Åsa Swanberg. Grytunderlägg Bladverk från Plutoprodukter. Porslin Churchill, OUT of the BLUE.

Karin och Britta

Karin Britta
Kanske speglas dåtiden i Carl Larssons kvinnosyn där kvinnan är ljuv i bakgrunden eller hemmet, duktiga flickor och busiga pojkar? Samtidigt var barnen och hustrun inte för oviktiga att avbilda utan målades av i vardagen.

Visst är Karin och Britta en underbar ögonblicksbild? Alla som har ammat bör känna något i maggropen. Är det inte härligt att Karin ligger avslappnat och naturligt när hon ammar? Skillnad mot den sittande tekniken som visas på dagens BB där en amningskudde kan bli nödvändig. Flickans babyhår vill jag bara känna.

Som användare av bärsjal kan jag förstås inte låta bli att reflektera över den långa sjalen! Bär Karin barnet i sjalen sedan? Eller har hon den för att dölja sig och barnet något? Kanske är det en dregeltrasa? Kanske har sovit med den som en filt över sig, eller fyser någon? Eller är det Carl som målat dit den för estetiska skäl? Historiskt är det inte troligt att det är en bärsjal, däremot går det utmärkt att använda bärsjalar som en vanlig sjal eller filt exempelvis vid amning!


Ett stort urval av Carl Larssons bilder finns utställda på Waldemarsudde till och med maj. Fotot av Carl Larssons akvarell Karin och Britta är publicerad med tillstånd från Waldemarsudde, fotograf Sven Nilsson.

Är det sommar nu?

Shorts
Hockeysäsongen är avslutad för storebror och mellanbror går ute med shorts. Det har varit flera grader varmt och massor av sol, men även massor av snö. Är det sommar nu?

Barnet i en ryggsäck

Sjalar

Tack, tack till min sjalmentor, Metamorphosis. Tack för att du inspirerade mig till att våga prova bärsjal och för att du visade mig hur.

Jag önskar att alla bäbisföräldrar och blivande föräldrar tar chansen att testa bärsjal. För mig har det inneburet en stor frihet, ett lugnt barn, möjlighet att delta i barnvagnsovänliga aktiviteter, minskad packning och mycket mer. Alla måste inte gilla bärsjalar, men jag önskar att ingen missar chansen att själv prova och ta ställning.


De sjalar jag har är:
- en grå Babylonia långsjal 
EasyHug/bärpåse, hemmasydd i diagonalvävt tyg
- MeiTai/fyrkantssjal, hemmasydd i diagonalvävt tyg.

Jag gjorde också en ringsjal av en vanlig svart sjal med fransar, men den trivdes jag inte med utan sålde. Första året bar jag mest på magen, men senare har det blivit allt mer på ryggen. För ytterligare information om bärsjalar rekommenderar jag http://www.sjalbarn.se/.

Snälla, snälla

Pop

Nu är det nära till att poppa popcorn och bänka sig, eller snarare soffa sig. På Melodifestivalen håller jag tummarna för Caroline af Ugglas. Visst har jag fått skeptiska kommentarer, men det hjälper inte, af Ugglas har fått ett nytt fan! Jag håller tummarna nu och kastar mig på skivan när den släpps. När jag hörde Snälla, snälla första gången i delfinalen var jag helt oförberedd och frös still. Sedan dess har jag inte kunnat släppa låten och har läst de intervjuer som jag stött på med Caroline. För mig visar det en stor prestation att våga stå ensam i stövlar i avskalad och känslosam sång jämfört med att framföra en schlagerklassiker i grupp med hurtiga dansare (även om jag gillar flera av de andra bidragen också). Jag upplever af Ugglas cool med distans till sig själv. Men vad har hänt med tanden?

Bishops Inn

Bestick

Årets företagare, Bicky Chakraborty, hotellkung och drivare av pubkedjan Bishops Arms ska enligt DI öppna värdshus, Bishops Inn, bland annat i min stad. Härligt, ett matställe till skadar inte. Undrar var det ska ligga?

Dagens Industri, 2009-03-13

Coaching pågår

Virvel

Att coacha handlar bland annat om att lyssna och ställa frågor för att få den som blir coachad att själv ringa in ett mål, hinder och steg för att nå dit, att själv finna sin egen lösning, att vrida och vända för att se saker med andra ögon. Vriden känner jag mig när jag varit med i första delen av en utbildning i coachande förhållningssätt. Mycket spännande och tankeväckande, jag fick möjlighet både att bli coachad och själv coacha med uppriktig feedback. Nu blir det till att göra läxan fram till nästa tillfälle och under tiden vara medveten i coachande tankar.

Grattis Victoria

Flagga

Grattis alltså till dottern som har Victoria som andranamn.


Okej, grattis till prinsessan också, även till blivande bröllopet. Jag kommer att vara klistrad vid rutan den dagen. Roligt att se kronprinsessan på sin namnsdag. För en gångs skull tyckte jag att hon var snyggt klädd, elegant avskalad kappa i beige med svart enkel halsduk och svarta byxor och en strikt hårknut. Även klänningen i beige som bars vid middagen föll mig i smaken.

Gnissel

Favoriter
Två duschfavoriter! 

Squeaky Green är en schampokaka från Lush, löddrar fantastiskt, är otroligt dryg, veganvänlig och utan Sodium Lauryl Sulfat. Praktisk i (flyg)packningen också. Rekommenderas!

Weledas schampo för kropp och hår använder jag framför allt som duschcréme till både barn och vuxna. Doftar ljuvligt av ekologisk ringblomma.

En fuskig polo

Polo
Denna fuskpolo/halsduk är nog det mest lättstickade jag gjort. Men det var roligt och den blev mysig. Garnet är 100g Indy Silk, 100% bourettesilke från Nysta. Löst stickat på bambustickor nr 6 efter mönster från boken Sticka accessoarer av Nina Sagulin som även driver butiken.

Silkeslarven äter mängder av mullbärsblad och gör puppor av en enda lång silkestråd som går att använda till garn, därefter blir larven en Silkesfjäril. Bourettesilke görs av det silke som blir över i tillverkningen av finare silke, det som skulle ha slängts annars alltså. Därför kallas Bourettesilke även för Avfallssilke... Garnet går ganska lätt av och det luktar speciellt. Silke har liknande egenskaper som ull, det värmer i kyla och svalkar i värme.

En vis tand

Tanden
Nu är renoveringen av tänderna avklarad. Först fick jag ett hål lagat för ett par veckor sedan, och idag drogs en visdomstand. Den växte snett ut och tryckte på tanden framför, inte bra. Däremot gick det bra att få loss den. Två sprutor bedövning, sen pillade tandläkaren upp tandköttet, vickade så att det knastrade och kunde därefter lätt dra loss den med tång. Inga problem. Det blöder lite, så det är coolt att kunna spotta blod på den vita snön.

Dripp, dropp...

Snödropp
Vilken överraskning! Konstigt vad mycket som har hänt efter en vecka borta i fjällen vid vägens ände. Plötsligt är det inte kolmörkt när jag kliver upp vid 5.30, utan jag kan ana en gnutta ljus. När jag klev av bussen på väg till arbetet var det redan riktigt ljust! Och på eftermiddagen sken solen, det var någon plusgrad, barnen byggde jättesnögubbar och det dripp, dropp, droppade från taket!

Kolbullar & skidor

Kolbullar & skidor
En underbar vecka i fjällen är över. Precis när slalomkänslan började infinna sig var det dags att packa ihop. Oftast är det skönt att komma hem igen, men inte idag. Det här äventyret hade gärna fått fortsätta en vecka till. Slalom, längdskidor, kälkbacke och grillning var något av vad vi gjorde. Favoriten vid grillen var kolbullarna. Utförsåkningen dominerade totalt vilket var passande då vi bodde i en tjusig lägenhet uppe i backen mellan pisterna! Det var bara en riktigt solig dag, men temperaturen låg hela tiden strax under noll så det var behagligt ute. Dessutom var underlaget bra i backarna, liftköer obefintliga, skidlärararna bra, barnaktiviteterna kanon och längdspåren fint preparerade. Totalomdömet hade inte kunnat vara bättre!

KOLBULLAR
Gör en tjock smet av ungefär lika mycket vetemjöl som vatten. Gärna en stund i förväg så att det får stå och svälla. Stek tärningar av rimmat fläsk i stekpanna över öppen eld. Töm smet över fläsket och stek på bägge sidorna. Servera i bitar av dagstidningspapper och njut så fort det är tillräckligt svalt. Sen orkar du en lång stund i backen!

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0