Galen väska

Slangväska

En helt galen väska! Tillverkad av en gammal slang som jag fått av pappa.

Mönster: Nej.
Material: Slang Goodyear, eventuellt från ett lastbilshjul.
Tillbehör: Orange jeanstråd. Handsydd med stora stygn, ungefär "efterstygn".
Övrigt: Helt omöjligt att sy med symaskin, trots att jag testade med olika knep. Jobbigt att sy för hand, speciellt utan bra fingerborg. Svårt att forma materialet då det ville behålla sin ursprungliga form. Svårt att hitta bra bitar då det var lagningar här och där. Slangen var dessutom smutsig och eventuellt blev jag snuvig på grund av gummi eller smuts? Men - det var kul att skapa denna galna väska ändå! Och jag gillar användande av material och återvinning på oväntat vis!

Linne av ekologisk bomull, Granit. Kjol, Flash.

Nöjesshopping

pop

Ren nöjesshopping på Polarn & Pyret. Allt till Lillasyster. 

Baddräkten hade jag sett ut och var bara tvungen att köpa, trots fullt pris och trots att jag valde en storlek som passar tidigast nästa sommar... I sommar är det snarare blöjbadbyxor från Imse som gäller. 

Strumbyxor och underbyxor på rea. Strumpbyxor behövs alltid och dessa har ett fint och diskret hålmönster. Underbyxorna är av ekologisk bomull och det går åt massor av dem per dag eftersom Lillasyster springer omkring utan blöjor och utan att gå på pottan - än.

Resultat tillsatsutmaning

Tillsatser
Denna vecka har jag utmanat mig själv och andra bloggare i tillsatsutmaningen, en utmaning att minska intag av tillsatser. 

Vad lärde du dig av tillsatsutmaningen? 

Så här var veckan för mig:
Att börja veckan med typ matförgiftning var ingen höjdare. När jag började äta igen tog jag förstås det som fanns hemma och var lätt att få i sig. Lärdom: Om man ska kunna minska tillsatser vid sjukdom eller ont om tid måste förberedd mat finnas hemma.

Mat och fika var i övrigt förvånansvärt enkelt att hålla få tillsatser. Jag hade inte förväntat mig det trots att jag lagar mycket från grunden. Det jag fick välja bort var charkvaror och så fick jag baka fikabröd själv. Jag bytte även ut Lätta mot ekologisk Bregott. När det gäller maten saknar jag mest crème fraishe

Det var lite klurigt när vi besökte vänner på landet under helgen, men jag försökte tänka mig för en del i varje fall utifrån utbud. 

Det som var svårt är väl största boven: läsk och godis. Istället för läsk drack jag te och vatten. När det gäller te måste man läsa innehållet noga, vissa smaksatta innehåller konstiga saker. Under helgen blev det så väldigt varmt att saft och cider blev ursäktat. Godis försökte jag ersätta med fika och Lindt Excellence mörk choklad (kakaomassa, socker, kakaosmör, naturlig bourbon vaniljstång). Popcorn gillar jag, men det blev inte denna vecka. I slutet av veckan kunde jag inte låta bli vanligt godis... Jag var dock tveksam när jag tänkte på er som jag utmanat!

Slutsats:
Nja, godisbegäret var för stort. I övrigt gick det ju bättre än förväntat. När det gäller tillsatser ska jag försöka välja färre charkprodukter till hela familjen även framöver. I övrigt ska jag inte göra några större förändringar i maten. Godis, köpt fika och läsk behöver jag minska på av flera anledningar. Tillsatserna är en bra aspekt så att det inte bara blir fixerat vid vikten. För crème fraishe ser jag ingen bra ersättare utan det kommer jag att fortsätta med även om jag uteslöt det tillfälligt.

Denna vecka ska jag utmana mig själv att äta mer frukt än vanligt. Borde inte vara något problem om värmen håller i sig!

Snälla troll

Olfar

Dagens omtanke. M och hennes pappa, ledare på orienteringen, kom med pyssleböcker till pojkarna för att de missade våravslutningen. Passade bra för Mellanbror som läste tidningar i skuggan och för Storebror som har lite feber.

Tändkulor

Tändkula
Tändkulemotorer.

Helg på landet hos vänner med sommarstuga i en kohage!

Runt 30 grader, vattenlek, springande och lekande barn, en mormor som hjälpte till, god mat, trevligt sällskap. Avkoppling!

Dessutom var vi tredje året på visning av traktorer, tändkulemotorer mm. Spännande. Träffade även min pappa och pappas kusin där. Och min tärna R:s farbror.

Hackås
Våra barn och vännernas barn. Mellanbror i tröja från Me&I. Lillasyster har kjol och tröja från PO.P, solhatt från L&B, mina sandaler från 70-talet.

Mixtergubbe

Mixtergubbe

I en mix av fotbollsskoleavslutning, lek med Mellanbrors nya vän, sommarhetta, vattenspridare och glass dök denna mixtergubbe upp utan för dörren. Skapad av Storebror.

Facebook

Facebook

Med inspiration och support av "min tärna" R har jag gått med i Facebook och lagt upp massor av både nya och gamla vänner. Spännande att se vad alla pysslar med idag!

1-2-3

Potatis

Hur kokar du potatis?

Jag har nästan glömt hur man kokar potatis i kastrull. Här ångkokas potatisen i en tredelad form som ångkokar i ungefär fem minuter i mikrovågsugnen. Snabbt och gott. Fungerar förstås även bra till broccoli, rotfrukt mm.

Mikrovågsugnen fanns på plats när jag kom hem från BB med Storebror :-) Den har för övrigt även bra upptiningsfunktion och "6:e sinnet" för återuppvärmning av mat. Grillfunktionen använder vi i princip aldrig.

Ångkokningsburk MicroPlus, Tupperware. Microvågsugn (ej på bild), Whirlpool.

Potatistryck

Påsar

Det är svårt att trolla fram något vettigt när barnen ska göra potatistryck eller liknande. Denna idé är jag nöjd med. Till skolan fick pojkarna fick ta med sig små påsar att rycka på. Nu har påsarna kommit hem när alla saker är rensade, sista dagen på fritids är avklarad och barnen har sommarlov!

Storebror ska kanske ha kulor i sin påse, Mellanbror föredrar att packa legogubbar.

Påsarna är sydda av beige lakan från Åhléns, öko-tex, samma som här.

Ung och gammal

Händer

Här var det meningen att jag skulle visa olika händer, Lillasysters mjuka barnhänder mot min mormors gamla händer. Men det blev något fel... Så där fina händer vill jag också ha när jag är 87!

Runt halsen

Solkusten

En liten långhalsduk grovt ribbstickad på stickor 5 av restgarn i ren ull från Solkustens spinnverkstad.

Garnet har jag fått av mamma och jag använde det till en babytröja till Storebror...

Vit top, Stadium. Kofta, Indiska.

Den mörka ängeln

Mörk ängel

En till höjdarbok av Mari Jungstedt. Det var extra bra att det började hända mer i sidoberättelsen med nya infallsvinklar. Samtidigt blir jag orolig att det ska hända för mycket "bara för att". Får se vad som sker i nästa bok. Själva kriminalgåtan var bra som alltid.

Min mamma har börjat registrera alla sina böcker. Det är mängder! Runt 670 böcker nu om jag minns rätt. Men hon har ingen Jugnstedt!

Den mörka ängeln, Mari Jungstedt.

Happy Hippy

HappyHippy

En av dagens bästa saker var att jag fick en present av lilla e:s sambo K, duschcrémen Happy Hippy från Lush. Härligt citrusgul med fräsch doft. Passade perfekt eftersom jag inte hade någon "egen" duschcréme utan delade med barnen. Det är inte ofta jag får överraskningspresenter! Tack också för den extra ansträngning som behövdes för att få hem presenten...

Det dåliga med denna dag var att jag råkade ut för någon slags matförgiftning. Det blev bra rätt snabbt, men jag missade ett biobesök med vännen L planerat sedan länge... Hoppas att vi snart hittar ett nytt tillfälle!

Skördetid

Nässlor

Jag har lärt mig att brännässlor ska plockas före midsommar och långt från biltrafik. Nu blev det istället midsommar, men långt från trafik. Eftersom området tidigare var slaget fick jag tag på späda blad. Jag passade också på att plocka rabarberstjälkar för att frysa in. Min mamma har mer rabarber än vad hon kan använda själv.

Älggropar & vattenfall

Vattenfall

Midsommar blev en ganska grå och kall helg utan traditionellt midsommarfirande. Morfar visade mig, Mellanbror och Storebror älggropar. När han ändå skulle röja vägen till Storbofallet visade han även detta.

Älggropar / fångstgropar placerades efter älgarnas vandringsleder. De hade branta väggar där älgarna inte kunde ta sig upp och hade ibland spetsade träpålar på botten. Från 1864 är det förbjudet att jaga med hjälp av älggropar.

Midsommar

Mellanbror och Mannen på promenad utan att se en enda kofot. Lillasyster på äventyr.

Översta bilden. Mellanbrors gitarrtröja, Me&I. Storebrors jacka, Didriksons.
Nedre bilden: Mellanbrors jacka, Polarn o Pyret. Keps, Jägareförbundet. Lillasyster har Bamseregnjacka från Lindex, galonbyxor, Polarn o Pyret och stövlar, Tretorn.
Älggropar, Curt Lofterud.

Glad midsommar!

Sissy

Hoppas ni alla får en fin midsommar! Oavsett väder och oavsett tillgång till rabarber eller ej.

Mannen firar genom att äntligen ha köpt sissybar/ryggstöd till sin motorcykel...

Tillsatsutmaning

Tillsatser
Jag utmanar
några andra bloggare att pröva och utvärdera en vecka med färre tillsatser!  Min plan är att avsätta nästa vecka (v. 26) till en vecka med färre tillsatser. Det vore roligt om du har möjlighet att ta samma vecka. Nivå avgör du själv. Hemma och i lunchlådorna ska jag försöka dra ner tillsatserna ordentligt. Däremot ska jag inte säga nej till barnen om de önskar något speciellt, men be de större att reflektera. Blir jag bortbjuden tänker jag inte tacka nej, men eventuellt fundera över mina val. Vecka 27 får ni läsa hur det fungerade för mig!

Metamorphosis
Barnshoppingbloggen
EcoChic
Ecolocobloggen
Rekobloggen
Mias Värld - The Swedish Girl
Saax
Rättvisa barn
Livat på Landet

Skriv i kommentarerna om du är med, andra läsare är självklart välkomna! Efter din vecka ber jag dig att summera resultatet i ett inlägg på din blogg. Jag ser fram emot att läsa om hur du upplevde utmaningen!

Lycka till!

Äta & Sova & Göteborg

När jag har sovit i Göteborg har jag främst sovit privat hos lilla e när hon bode i Haga. Men en del har jag hunnit med under åren och så här tycker jag:

Riverton hotell
Det var två år sedan jag bodde här. Det enda jag minns är att utsikten från Skybar är fantastisk. Men rummet är tråkigt inrett. Hotellrummen är av varierande känsla, några designerrum.

Hotell Europa
Fantastisk hotellfrukost i bra lokal. Min favorit bland hotellfrukostar. Mycket stort hotell ger en negativ känsla trots att hotellet är bra i övrigt. Mycket bra läge i Nordstan.

Rica Hotell Göteborg
Ligger precis vid järnvägen så utsikten består av räls och störande ljud kan förekomma. Onödigt med godishylla på rummet. Något slitet intryck i korridorer, men rummet var helt okej. Väldigt bra frukostutbud i helt okej lokal bortsett från att utsikten är tågbana och gata. Vad är det med Göteborgare och hotellfrukost när två av mina frukostfavoriter är här? Ligger nära Nordstan och centralstationen, men åt fel håll. Svanenmärkt hotell.

McDonalds, Norra Hamngatan, Nordstan
Ett av de snabbaste, snyggaste och fräschaste McDonalds jag besökt. När jag och Storebror reste oss upp och var på väg kom personal och gick omkring och bjöd på glass...! Jag tyckte faktiskt att det var bra redan innan detta!

Jensen's Bøfhus, Norra Hamngatan, Nordstan
Gott och enkelt med betoning på kött eller kyckling med olika sorters potatis. Mycket bra pyssel till barn med prisvärd barnmeny. Till dessert kan både barn och vuxna välja mjukglassbuffé, en upplevelse bara det. Gör glassen själv, välj bland alla tillbehör (fanns alla tänkbara plus några till) och ät hur mycket som helst.

PizzaHut, Nordstan
Bordsservering, inte slicevarianten. Bra restaurang en liten trappa ner bort från folksorlet. Pyssel till barnen och ta-själv-mjukglass till efterrätt.

Göteborg

Göteborg

Fyra dagar i Göteborg
, enbart med Storebror. En lyckad resa.

Höjdpunkten var två dagar på Liseberg där vi åkte sammanlagt 21 olika attraktioner, vissa gång på gång. Storebror gillade HangHai bäst. Jag tyckte bäst om Lisebergbanan och Virvelvinden. Tyvärr var vädret första dagen det absolut sämsta tänkbara med starkt ihållande regn utan uppehåll och kallt dessutom. Men det var inga köer på Liseberg :-) Och vi hade ordentliga kläder.

Annat vi hann med var Sjöfartsmuseet, Göteborg Stadsmuseum, Paddan sightseeingbåt, Trädgårdsföreningen, Världskulturmuseet, Universeum mm. Dessutom åt vi middag med min pappas kusin G med sambo B. Underbart generösa och trevligt sällskap, de åkte in till Göteborg bara för att träffa oss! Härligt sällskap var förstås även "min tärna" R med maken P. Roligt att se deras fina hus i Sävedalen. Och bara att umgås.

Sjöfartsmuseet tyckte inte jag var så givande, men Storebror tittade noga på varenda modellbåt med tillhörande mixter. Museets akvarium var roliga att se, men delvis dåligt märkta. Alla känner inte igen fiskar och djur från Västkusten... Stadsmuseet var oförväntat bra och extra givande var utställningen om stenåldern där Storebror fick veta mer från en annan vinkel. Universeum är givet som besöksmål och jag tror att barn (och vuxna) i alla åldrar kan roa sig, och lära sig, där i massor av timmar. Det gjorde i varje fall vi.

Tips: Universeums butik tar lång tid. Avsätt tid (och pengar) för detta, eller gå ut en annan väg. Barnvagnslås finns att hyra, men det är ett bra gallerstaket inne där medhavt lås fungerar bra. Ordentliga förvaringsskåp, men de kostar tyvärr 10 kronor. Prisvärd mat för barn och ekologiska alternativ på menyn. Stadsmuseet har också bra med förvaringsskåp i flera olika storlekar (mot 5 kr deposition). Kom ihåg att det finns bussar, ett smart sätt att komma före alla andra turister som står och väntar på 5:ans spårvagn utanför Liseberg/Universeum/Korsvägen. Undvik BurgerKing på Liseberg. Kan inte finnas långsammare... Men uppe vid Lisebergstornet var det i varje fall kort kö.

Feskekôrka, sett från Paddan. Ros i Trädgårdsföreningen.

Äta & Sova & Stockholm

Nu är Stockholmsresorna över för denna termin. Visst är det bra arbetsmässigt och kan ge en del privat också, men det har varit väl mycket med resor varje eller varannan vecka under en period. För att "fira" resestoppet kommer här en summering/recension:

Rica
Rica Stockholm (med godisbutiken Caramella intill). Rica Kungsgatan, sett snett mot Hötorget.

Rica Kungsgatan
+ Bra frukostutbud.
+ Mycket ekologiskt i frukosten.
+ Läget precis vid Hötorget.
+ Svanenmärkt hotell.
- Inget extra.
- Slitet i korridorer.
- Matsalskänsla i frukostrum.
- Jag har inget behov av minibar och godishylla på rummet.

Rica Stockholm (Slöjdgatan)
+ Stora snygga rum (varierar dock)
+ Fräsch toalettrum/dusch
+ Bra frukostutbud.
+ Mycket ekologiskt i frukosten.
+ Härlig frukostmatsal i inneträdgård.
+ Läget precis vid Hötorget.
+ Svanenmärkt hotell.

Central
Central Hotell. Hotell Terminus.

Central Hotell
För nuvarande mitt favorithotell. Ett något mindre hotell, främst med enkelrum för affärsresenärer.
+ Läget nära tågen på Centralen och Arlanda Express.
+ Fina foton som säljs i förmån till behövande.
+ Stor, bra frukost i fin och luftig miljö.
+ Hotellet bjuder på kaffe/te och kaka på eftermiddag/kväll.
+ Mineralvatten på rummet.
+ Magasin på rummet.
- Gammal säng för bäbisar.
- Bäddmadrasserna vill blida halvvägs ner från sängen.
- Personalen i receptionen gör det de ska, men inte mer.
- Bevakning av bagagerum känns inte tillfredsställande.

Hotell Terminus
Jag skulle kunna tro att en del gäster tycker att detta hotell är charmigt vintage. Jag tycker tyvärr att det ger ett mer slitet intryck.

+ Läget precis vid Centralen.
- Slitet intryck.
- Störande ljud och vibrationer från tunnelbana och  omgivning.
- Frukosten var nog rätt okej, men jag minns inte eftersom lokalen hade skolmatskänsla.

Royal
Royal Viking/Radisson SAS. Scandic Continental. Castanea vandrarhem.

Royal Viking (frukost)
+ I denna frukost finns "allt" inklusive messmör och asiatisk hörna.
+ Läget.
+ Stort antal personal hinner plocka fram/plocka undan.
+ Svanenmärkt hotell.
- Risk för matsalskänsla.
- Många reserverade bord.
- Kan inte låta bli att reflektera över att personalens rang verkar stiga med blekare hud. Kanske en slump, kanske inte.
- Små bord med mycket prylar gör det svårt att läsa tidningen.

Har bara bott här vid två tillfällen för länge sedan, då upplevde jag rummen ordinära. Bevakning av bagagerum var däremot den bästa jag stött på.

Scandic Continental (frukost)
+ Stekta tomater!
+ Möjlighet att sitta ostörd då frukostrummet är uppdelat i flera smårum. Några fönsterplatser med utsikt snett mot Centralen.
+ Ägg från frigående höns. Många ekologiska produkter.
+ Svanenmärkt hotell.
- Inga scones. Fast det är inget måste heller... Nej, egentligen ser jag inga nackdelar med att äta frukost här.

Länge sedan jag bodde här, men då upplevde jag boendet bra med fritt mineralvatten mm.

Vandrarhem Castanea, Gamla Stan
Här har jag testat sovsal, mindre dubbelrum och enkelrum. Alla kändes helt okej. Dusch, toalett och fullt utrustat kök finns i korridor.

+ Trevlig personal.
+ Läget. I liten gränd bakom slottet i Gamla stan.
+ Charmigt och  fräscht.
+ Prisvärt.
- Personal på plats enbart 9-11 och 15-18. Vid sen ankomst fås nyckel i kuvert.
- Samma dörrkod som i mars.
- Sänggavlarna är svåra att luta sig mot vid ev. läsning i sängen.
- Ingen tv.
- Ingen frukost.
- Extremt lyhört. Knarrande sängar i sovsal.

Tips
: Sovsäckar är inte tillåtet. Ta med egna sängkläder eller hyr tillsammans med handduk. Ta med hänglås för att  kunna låsa skåp i sovsalen (rymmer en mindre ryggsäck). Annars finns hänglås att hyra.

Hotell Amaranten
+ Fin lobby.
+ Pool.
+ Magasin och mineralvatten på rummet.
+ Bra frukostutbud.
- Läget är endast bra om man ska åka Blå linjen.
- Variernade skick på rummen, ibland slitet.
- Ligger precis vid polisen så störande sirener kan förekomma.

Hotell Riddargatan
Fint och lite mindre hotell. Något år sedan jag bodde här varav en kort summering. 
+ Fina rum, vissa med balkong.
+ Hantlar och annan träningsutrustning finns.
+ Mineralvatten och magasin på rummet.
+ Helt okej frukostrum med bra utbud.

Nattåg
Ett boendealternativ är förstås att sova på nattåget!
+ Billigare än hotell.
+ Restiden försvinner av sig själv.
- Fungerar bara för den som kan sova på tåg. För mig går det bra.
- Har man åkt första klass (egen kupé med egen toalett/dusch, frukost på café/hotell) är det svårt att tänka sig 6-bädds liggvagn. Men jag ska nog testa det vid tillfälle för att utmana ev. fördomar.

När det gäller mat gillar jag enkel mat. Mina favoriter i Stockholm:
- DärmedPasta, Döbelnsgatan. Gärna Canneloni (veg. pastarör, riccottaost, spenat, tomatsås)
- Grekiska restaurangen, Kungshallarna. Fungerar även bra för avhämtning och att äta där med barn.
- Wayne's Coffee, Drottninggatan har underbara scones med färskpressad juice och DN till frukost. Perfekt spanläge vid fönster vid Sergelstorg. Vid ett tillfälle var det rask och trevlig personal. Vid ett annat var tyvärr personalen mer intresserad av att få ut utemöblerna (i regnet) än att hjälpa mig. Dessutom var mitt te ljummet. Inte gott ens för mig som gillar något avsvalnat te.

Skyltfönster:
Det är oftare stängt än öppet när jag passerar butikerna, men det är trevligt att fönstershoppa också. Mina favoriter är Knulp (skor), Krabat (leksaker) och Flash (kläder), alla på Kungsgatan. Liksom Hemslöjden och Bonnier på Sveavägen. I Bonniers skyltfönster visas boknyheter och jag blir alltid mycket lässugen när jag går förbi.

Frökenpresenter

Presenter 2

Storebrors fröknar fick halsband i avslutningspresent. Tänk vad tiden går. Att Storebror inte har de fröknarna till hösten. Halsbanden är gjorda i påtdocka i lingarn Kalinka/Karin Öberg köpt på Syfestivalen, lika halsband som här.

Presenter 1
Mellanbror fick ge en varsin pocketbok till sina fröknar. Lika förvånande här, att Mellanbror har avslutat sitt första år i skolans värld.

Till fröknarna på kyrkis/småsångarna gav vi ett varsin tepåse.

Pärla, Panduro. Presentpåsar, PartyStore. Godis, Caramella. Se tidigare shopping.

Läsning i en kupé

Kupe

Eftersom omgjorda magasinet Kupé önskade åsikter levereras de här:

+ Skönt pappersval.
+ Snyggast var uppslaget s. 20-21, Lokala hjältar. Sidan 30, del av Porträttet, såg också bra ut.
+ Bra grafiska bilder.
+ Innehåll. Fråga Lokföraren är bäst och borde få flera egna sidor. i övrigt var innehållet blandat och lagom, klart läsvärt på en tågresa. Favoritartiklar var s. 15 De för traditionen vidare (om Växbo Lin) och s. 20 Lokala hjältar (om miljöengagemang på lokal nivå).
- Svårt att se texten. Liten text. Suddig text. Vit och svart text på grått ibland. Spelar ingen roll hur tidningen ser ut och vad den innehåller om det för många blir en ansträngning att se texten. (Sämst var faktarutan på ledarsidan.)
- Varför saknas miljömärkning på tryck och papper?! Borde vara en självklarhet när man gör om en tidning av idag. Om dessutom SJ ska ha en miljöprofil ska den vara genomgående för trovärdighet, och miljön förstås. (I varje fall FSC-märkt.)
- Layouten spretar och är olika i hela tidningen. Lite plottrig på vissa sidor (ex. s. 15). Det hade vunnit på större text och mer luft. Hade varit bra med igenkänning och liknande placering genomgående. Sista delen, Nyheter från SJ, hade plötsligt enhetlighet och samma layout i motsats till tidigare delen av tidningen.
- S. 19 Väckelse i Västerbotten såg precis ut som en inledning till en intressant längre artikel men det kom ingen fortsättning! Vad var tanken med det lilla inlägget?!

Jag skickar ett mail till SJ så att de hittar igen mina synpunkter.

Kupé, Juni 2009, SJ.

Vad gjorde du 1 mars?

Palme

Vad gjorde du den 1 mars 1986? Jag tror de flesta (i rätt ålder) minns när de fick beskedet att statsministern hade mördats. Själv fick jag veta det av min klasskompis L:s mamma när jag hämtade L på morgonen. Jag minns även när pappa pekade ut platsen på Sveavägen där det hände när vi var i Stockholm på semester. Även idag väcker det känslor när jag går förbi denna trappa och plats.

Moderna museet

Moderna

Jag har varit på Moderna museet vid ett tillfälle tidigare. Det var under våren 2008 då jag och Lillasyster (då ca 8 mån) tillbringade två dagar i Stockholm utan vagn, med "bara" bärsjal. En dag på arbetet och en dag som turister. Då såg vi Warhol utställningen som var riktigt bra och minnesvärd. Det var de typiska konstverken, mycket film och ljud. Därefter besökte vi Bukowskis där lilla e då auktionerade ut ett konstverk (köpt, inte målat av henne).

Det var givande att se Moderna Museets samlingar ännu en gång. Jag kunde ta till mig dem bättre eftersom inte allt var helt nytt. Besöket gjorde gott då jag blev så där fokuserad och samtidigt avslappnad vilket är ett tillstånd utom tid och rum som exempelvis kultur, bibliotek, yoga och eget skapande ibland kan få fram. Jag har många favoriter, men jag kan till exempel nämna Astrid Holm II av Vera Nilsson, Piet Mondrian, flera av Joan Mirós verk, Frank Stella mm. Efter att ha läst Den döende dandyn nyligen var den tavlan extra givande, dessutom är den effektfullt placerad.

Uppenbarligen är det  abstrakt icke-föreställande konst jag gillar bäst och mest fascinerar användandet av olika material och arbetet med struktur och yta. Därför passade den tillfällig utställningen med Clay Ketter mig. En del var bara konstigt, som några hyllor och IKEA-skåp. Men gigantiska abstrakta verk av bland anant gips, spånskiva, tjärpapp och spackel gav intryck!

Slutligen såg jag en fotoutställning med 300 svartvita foton från 1970-talet. Gripande, främmande och mäktigt, men väl mycket på en gång för en ovan betraktare. Störst intryck gjorde bilderna med sex och droger, men finast var den lettiska gamla gumman i ett regn av vita blommor från ett fruktträd samt en bildserie från en albansk fäbod.

Summa: Moderna museet är mitt favoritmuseum i Stockholm för tillfället. Jag återkommer gärna. Det vore intressant att testa det i sällskap med barn också.

Tips: I korridoren mellan Moderna museet och Arkitekturmuséet finns väldigt väl tilltagna förvaringsskåp. Låsbara mot 5 kr deposition.

Moderna Museet. Skeppsholmen, Stockholm. Ti 10-20, on-sö 10-18. 80:-/vuxen.
Moderna Museets samlingar
Clay Ketter, 2009-05-30--08-16
Åter till verkligheten, fotografi ur Moderna Museets samling, 2009-05-09--09-20.
Andra röster, Andra rum. Andy Warhol. 2008-02-09--05-04.

Bilden: Le Paradis fantastique, 1966, Niki de Saint Phalle & Jean Tinguely.

Inlägg via mobil

Mobiler

Som ni ser har jag gjort inlägg via mobilen senaste veckan. Det var roligt att kunna göra inlägg även utan dator. Men det var svårt att inte ha kontroll över inläggens storlek och fotografiernas slutliga utseende. Vid något tillfälle kom dessutom inte inläggen fram och man får ingen bekräftelse på om de lagts upp eller ej. Hur som helst återkommer jag nog med enstaka mobilinlägg lägre fram vid behov.

Jag lägger in ett gäng inlägg via datorn så att ni ser hur jag har haft det :-)

Mina mobiltelefoner. Sony Ericsson Z310i & Z770i.

Nattåg hem från Göteborg

0-74f70d567da17b223903da44a71df2db.png

Nattåg hem från Göteborg

Liseberg

0-48778871c2e95e0e40a4e1fe5177db4a.png

Liseberg

Nattåg mot Göteborg

0-60abbcde0e42ee5a511b3053f3f2f940.png

Nattåg mot Göteborg

Nattåg från...

2599b8941c98aa1ad64da0f634a7169c.png

Nattåg från Stockholm.

Moderna Muséet

259223086a9a97b4eaca149b10e79ad8.png

Moderna Muséet

Jobba. Jobba.

0-2055817c4218216fedcc585d645c14f4.png

Jobba. Jobba.

Frukost Scandic Continental

-b99dd65f6b645cc59a3bf20927d0c04.png

Frukost Scandic Continental

Nattåg mot Stockholm

44e2a9aca16c091c1c98a9085e2d140f.png

Nattåg mot Stockholm. (Första inlägg via mobil)

Mixterunge

Lådbil

Storebror skulle absolut till återvinningcentralen för att hämta en barnvagn, för att använda som lådbil. Ingen trodde på honom, men Mannen följde med. Naturligtvis fanns där en skrotad barnvagn. Så nu är det bara att sätta igång och skapa för mixterungen.

Jacka, Didriksons. Jeans, H&M.

En dag i juni

Juni

Gårdagen. Träffade två bäbisar vilka var drygt en månad "gamla". O träffade vi och grattade med en bok av Anna-Clara Tidholm (handen på foto). Sedan var vi i bästa lekplatsen som ligger i deras samhälle, en bit utanför stan. En del av den syns på bilden.

På eftermiddagen var M hos oss. Hennes mamma och pappa fick lära sig att bära i bärsjal. L lekte med Lillasyster (på bilden).

Mannen såg därefter Terminator Salvation på bio med fyra kompisar.

Upp ur soffan!

EU

Upp ur soffan! Iväg och rösta!

Ovan en hög med röstkort och blandad information. Vad tycker ni om "Europa för kvinnor"? Jag såg ingen motsvarande för män. Innehållet var ändå rätt ok.

På Stockholm Central kunde man tidigt förtidsrösta. Fattades röstkort gick det att ordna på plats. Mycket smidigt! Men jag föredrar att rösta på rätt dag i rätt vallokal. Mycket för att barnen ska kunna följa med. Barn gör som vuxna gör. Kanske kan det öka chanserna att de också röstar som vuxna.

Tillägg:
Sen är det kanske lite nostalgi också, sedan jag fick följa med mina föräldrar att rösta. En negativ artikel om förtidsrösningen på Centralen har Svenska Dagbladet.

Blågul målare

6 juni

6 juni. Flaggan vajar. Mannen klädd i blågula kläder redo att måla på dagis.

Studentmiddag hos barnens kusin. Stora killen. I present fick han verktyg. Det verkade populärt.

Hylsnyckelsats, Kamasa Tools.

Tortellinisoppa

Tomat

Eftersom L frågade hur man gör kommer här receptet! Testa gärna, den är härlig!

Tortellinisoppa
1 purjolök
2 buljongtärningar (ex. 1 grönsak, 1 kött)
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
ca 3-4 dl tortellini
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
basilika
salt
peppar
1 msk olja

4-6 personer. Skiva och fräs purjolöken i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Basilika, salt och peppar efter smak. Koka tortellini separat eller direkt i grytan med det andra. Blanda i creme fraiche och grädde.

Generellt brukar jag dock inte följa recept exakt utan ändra lite spontant utifrån humör och skafferi.

Bygga av majs

Happymais

Storebror har byggt denna skapelse av majs(!) tack vare ett gratisprov från Ekokul.

Byggmaterialet är miljövänliga bitar av majsstärkelse. De går att kompostera och till och med äta! De fästs ihop med en gnutta vatten och fäster mot varandra och kartong, toalettrullar, grenar, glas mm. Dessutom går de att dela och klippa som man vill. Produkten hamnar genast på önskelistan.

Ren tvätt

Ren tvätt

När det gäller vissa saker är jag noga med hygien. Sämre på andra.

Jag sorterar alltid ren tvätt i egen tvättkorg. Blandar inte med smutsig tvätt.
Disktrasor använder jag vid ett enda tillfälle. Sedan åker de i tvätten på en gång.

Tvättkorg, Jysk. Disktrasa, Växbo Lin.

Rabarber från Rosendal

Rosendal

Blev inspirerad av En mammas dag - Weronica att baka Rabarberkaka med mandel. Ovanligt nog följde jag receptet, trots att det inte var som jag skulle ha gjort. Bytte bara ut några ingredienser pga allergi i familjen. Serverade kakan med Oatlys vaniljsås som är underbart god. 

När jag tog ut kakan ur formen blev jag orolig för att den såg allt för kletig ut, men efter ett par minuter blev den perfekt. Mellanbror gillade inte rabarbern, men i övrigt var alla nöjda. En lite dyrare och lyxig kaka, men enkel och bra.

Rabarberkaka med mandel
500 g rabarber (jag tog mindre)
5 ägg (i detta fall några från Metamorphosis hönor)
3 dl strösocker
knappt 4 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
1 dl pärlsocker
75 g smör (jag använde mjölkfritt margarin)

Putsa och skär rabarbern i mindre bitar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv mandelmassan och blanda ner den tillsammans med mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (cirka 23 cm i diameter). Tryck ner och strö över rabarberbitarna. Fördela pärlsockret och hyvla till sist över smöret. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Tips: Mannagryn istället för ströbröd är ett bra mjölkfritt alternativ.

Det finns för övrigt massor av fynd i boken som är lätt att lägga i från sig allt för lång tid.

Rabarberkaka med mandel. Rosendals Trädgårdscafé. Monika Ahlberg, Ewa-Marie Rundquist, Kent Nyberg. Under fatet står det "Simpsons Copenhagen".

Skålar från stenåldern

Lerskålar

Skålar från stenåldern. Så här i slutet av terminen börjar det komma hem alster från skolan. Exempelvis skålar från sönernas stenålderstema. Skålen till vänster fram har Storebror tillverkat, den brevid med fint mönster innuti har Mellanbror gjort. De två skålarna längst bak har jag gjort när jag var liten!!

Duk, Frösö Handtryck.

Föräldrainfo

Storebror har varit på tidresa på länsmuséet. Mellanbror ska dit på måndag. Med sig hem hade Storebror ett informationsblad till föräldrar med pedagogiska tankar och områden att diskutera hemma. Imponerande!

Del av informationsbladet, som symbol inte för läsbarhet.

Alternativa leksaker

Alternativa leksaker

Visserligen har mina barn mängder av leksaker. Men det går även bra att leka med alternativa leksaker. Lillasyster sorterar plastburkar. Öppnar. Stänger. Storebror, och hans bästa vän H, gör experiment i en mortel.

Mellanbror ägnade eftermiddagen åt att lära sig mer engelska och att tjuvläsa i en LasseMaja-bok. Sådant som alla 6-åringar gör, eller?

Plastburkar, Tupperware. Marmormortel, Åhléns.

Jobbet tar tid

Jobbet
Skriver oproportionerligt lite om arbetet med tanke på vilken tid det tar och vad det innebär i min vardag. Här kommer därför en lägesrapport utifrån min arbetsplats.

Idag lämnar Mannen alltid på morgonen och jag hämtar vid 14.30 om jag inte är på tjänsteresa. Jag arbetar 75% och börjar dagen senast vid 07:00. Från och med 15 augusti går jag upp till 87,5% arbetstid. Mannen fortsätter att lämna. Jag hämtar varannan vecka då jag arbetar 75% som idag. Den andra veckan hämtar Mannen runt klockan 16 och arbetar då något mindre än 100%. Den veckan arbetar jag 100% och ansvarar inte för hämtningen, även om vi i praktiken ofta kommer att vara hemma samma tid eller åka hem tillsammans. Det känns bra. Hoppas att det blir bra. Mer tid på arbetet. Möjlighet att stanna kvar på arbete, stan eller träning ibland.

När det gäller arbetsuppgifter har jag haft en ordentlig svacka med för lite att göra, otydligt uppdrag och befogenheter och okvalificerade uppgifter. Efter flera påtryckningar fick jag till sist gehör och har fått nya arbetsuppgifter. Det känns kanonbra! 

Exempel på vad jag pysslar med under många timmar av mitt dygn:

- Samordnar organisationens chefsutbildningar, betalkurser. Till stöd har jag en utbildningsadministratör.
- Ska leda risk- och konsekvensanalys angående införande av ny produktionsmodell för utbildningar.
- Fortfarande är jag back up i min tidigare arbetsuppgift, resursplanerare. Jag tar emot avrop till personalenheten och efter kontakt med respektive avropande chef fördelar jag ut uppgift till rätt medarbetare. I så liten omfattning kan det kanske vara lite roligt. Men större delen av sommaren blir det min huvudsakliga uppgifte ändå. 
- Ta fram lathund/rutinbeskrivning för ovan.
- Lite längre fram ska jag även avlasta två teamledare med arbetsuppgifter, men vad det innebär får jag se i höst, någon typ av chefsstöd kanske.

Metro lägger ner

Metro

Tråkigt att metro lägger ner i min stad i början av augusti. Tycker att den innehåller en hel del både till nytta och nöje.

Testet avslutat

Sockor m häl

Jag har tidigare stickat flera strumpor med både traditionellt utseende och spiralstickad variant. Men aldrig tidigare i anslutning till varandra. Nu har jag gjort det. Jämför erfarenheter nedan med den spiralstickade varianten i samma garn.

Material: Järbo Raggi. Färg 1527. 
Mönster: Gratis mönster 90384, Järbo. Fanns både på nystan och hemsida.
Övrigt: Bambustickor nr 3½ och 4½
Bra med traditionella sockor: Lätt och roligt att sticka. Långa partier går att sticka utan beskrivning exempelvis framför tv, eller vid sandlådan... Mellanbror tyckte att de traditionella sockarna var skönare.
Dåligt med traditionella sockor: Det är nog bara att man måste (eller får möjlighet) att sticka många i olika storlekar.
Övrigt: Det här var första gången jag stickade efter detta mönster. Det blev ingen favorit då de var väldigt vida över vristen. Passar kanske bättre på knubbiga barn. Men de kommer klart fungera att använda. Storebror tycker att jag är onödig som stickar sockar på sommaren. Dessutom blir han bekymrad om jag kommer att hinna klart med skolavslutningspresenter som jag lovat tillverka till hans fröknar. Fortsättning följer om det.

Vinnare? Nej, jag kan fortfarande inte bestämma mig. Det är skönt att sticka traditionella sockor vilket jag kan göra nästan utan beskrivning då jag gjort det ett antal gånger. Men spiralstickade är charmiga och praktiska. Det får helt enkelt bli några av varje lite då och då...

Barn och familjer i tragedi

Tankar

Två tragedier. Idag går mina tankar oavbrutet till två familjer. Känn att jag tänker på er.

Sonen till en vän på annan ort sprang iväg. Hittades ett tag senare liggandes på rygg i grannens damm. Vid medvetande. Hur länge? Ilfärd till sjukhus. Kräktes smutsvatten. Det hela slutade bra. Men tankarna kan inte sluta. Det förstärks förstås av att sonen är född samtidigt som Lillasyster och de tillbringade sin första tid tillsammans. Obegripligt hemskt för familjen. Dessutom en familj som har drabbats av så mycket. Låt detta vara det sista innan ni får tillbaks än mer i lycka.

Storebrors klasskamrat S har blivit påbackad av en bil och brytit benet. Det kunde ha varit värre, men tillräckligt hemskt. Detta förstärks av att S nu inte kan vara med på orienteringen, får svårt att uppträda på fritids med "Småstjärnorna" och får tillbringa nästa veckas solsemester utomlands med gips.

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0