Min älg

En älg som jag broderat under hösten. Motivet är ca 20x23 cm, korsstygn och lite efterstygn. 

Gillar färgerna och känslan av att stå där och bara titta och lyssna - som en älg.

Ostruken och omonterad, det får jag ta tag i ett annat år...

Broderi, permin of copenhagen/Ateljé Margaretha.

Minsta sessan


Jag instämmer i det som många andra bloggare redan skrivit, i senaste ELLE finns mängder av fina foton på prinsessan Madeleine. Genom artikeln framstår en annan, mer vuxen bild av prinsessan. Det handlar mest om World childhood foundation och prinsessans arbete där.

Det har kritiserats att man inte får veta något skvaller och att artikeln är skriven av en vän till familjen. Men det gör inte mig något. Låt prinsessan framstå fin, god och lite mystisk. Det är lite av grejen med kungligheter tycker jag. Slott, fina hus och kläder kan jag gärna drömma om. Det vardagliga kan de få ha för sig själva.

För övrigt fick jag upp ögonen för World childhood foundation mer, och det ser jag som rent positivt.

I övrigt bjuder ELLE på härliga modebilder som vanligt, en del intressanta repotage och recept.

När (om) prins Carl Philip dyker upp på framsidan av ELLE, då lovar jag att köpa den tidningen!


Skönt att hinna läsa lite extra, otur att det beror på halsfluss. Feber, svinkoppor, halsfluss, förstoppning med sjukhusvistelse och sorkfeber har drabbat närmsta familjen runt jul. Men härlig julstämning har vi haft ändå!

Mer klappar

Känner mig lite som i skolan när det viktigaste efter jullovet var att berätta om sina julklappar... Jag kan inte låta bli, för det är bra saker som jag tror kan vara tips för andra.


Av Lilla e fick jag en ursäkt att ta mig en stund i lugn och ro med hjälp av två tidningar och en låda med lyxiga chokladpraliner. Det blir nog en lång paus. Eftersom Camino är en av mina favorittidningar vet jag att det tar en stund att läsa den, se tidigare inlägg. Reko har jag aldrig läst, så det ser jag fram emot extra.

Chokladpraliner, Muddus i Gällivare (men företaget flyttar snart till Dalarna).Mamma hade gjort en virkad korg av papperssnöre. Perfekt för mitt smink som nu ligger i en gammal plastlåda.


Varje barn får en tomte varje år, både mina och lillasysters barn. Roligt tycker jag. Vad barnen tycker struntar jag i när det gäller denna tradition!

Klappar

Några julkappar barnen fick av oss. Förhoppningsvis bra tips till andra :-)

Spöktrappan är ett mycket roligt sällskapsspel. Har med rätta vunnit flera priser, exempelvis Årets barnspel 2006 - Guldtärningen, läs mer här. Barnen (pjäserna) blir förvandlade till spöken och det gäller att hålla koncentrationen för att veta under vilket spöke sin egen pjäs gömmer sig.

Som stressad förälder är det positivt att spelet inte tar allt för lång stund... Jag spelade med en 7-, 8- och 10-åring och alla gillade spelet trots att det rekommenderas från 5 år, det verkar hålla över tid.

Det går att komplettera med extra delar om man vill vara fler än fyra spelare och det finns även en uppföljare, Spökskogen.

Den här serien med flera olika klassiska sånger i hårda böcker gillar hela familjen, även om de är mest tänkta till Lillasyster.

Catarina Kruusval
är även en bra författare, i sångböckerna har hon igen verkligen lyft fram sig själv som illustratör. Ett smart drag.

I övrigt är jag glad att de gamla sångerna sprids på ett nytt vis, för ibland undrar jag om verkligen alla barn får med sig de här sångerna hemifrån idag.

En rejäl och rolig sorteringsbräda.

Ett pussel svårare än förväntat tack vare oregelbundna kanter. Detaljerad bild, men pusselbitarna kunde ha fått vara något tjockare.

Mellanbrors favoritjulklapp förstår jag mig inte på, men han är överlycklig :-) Bakugan startpaket.

Sällskapsspel Spöktrappan, Enigma.
Bä bä vita lamm, Catarina Kruusval/Alice Tegnér.
Var bor du lilla råtta? Catarina Kruusval/Britt G Hallqvist.
Sorteringsbräda, Pintoys/Minimundus.
Piratpussel, Galt.

Trevlig fortsättning!Åter hemma efter flera dagars julfirande på landet önskar HomeRiver alla bloggvänner en trevlig fortsättning!

Full fart med pulkaåkning, pepparkaksbak med julklappsformar, skid- och, skoteråkning, sällskapsspel, UFO-ballonger.

Tomten kom med skoter när vi var ute
och grillade.
Lillasyster fick använda sin julklänning, se tidigare inlägg.


Pull-back groda till Lillasyster.


Mormor hade sytt denna coola dress enligt ett 70-talsmönster till Lillasysters waldorfdocka.

Groda, Minimundus.
Tyg i dockbyxor, 10-gruppen.

SkogssjalJag har haft lite otur på senaste tiden, med fel garn till fel sak. Men i denna sjal/halsduk kom både mönster och garn till sin rätt.

Roligare att sticka än bara lika varv efter varv som i en traditionell långhalsduk. men ändå en långhalsduk. Jag gillar dem, de är praktiska och blir fina och varma när de lindas något extra varv. Denna är knappt 2 meter lång. 

Beskrivning: Diagonal stickning, fritt efter muntlig beskrivning från Anntorps väv, Österlånggatan, Gamla stan. (Metamorphosis, jag har hittat dit!) Principen är kortfattat: Ökning i var sida innanför kantmaska tills halsduken är tillräckligt bred. Öka sedan varannat var i ena sidan och minska i andra. Minskning i var sida tills några maskor återstår och garnet dras igenom.

Material
Noro Kureyon sock yarn (70% ull, 30% nylon), färg 149, se även tidigare inlägg. Stickor 10.

Min egen kalenderEn alldeles egen adventskalender i vykortsformat.

Gammaldags motiv. Glitter.

Det är något jag unnar mig själv. Fram till julledigheten bor den på arbetsplatsen.

Grodprinsen


Har varit med ett gäng barn på förhandsvisning av Prinsessan och grodan.

- En klassisk Disneyfilm, till stor del tecknad för hand!
- Barntillåten, men barn under förskoleklass kan lika gärna stanna hemma
- Både stämningsfull, jazzig och pampig musik
- Fina klänningar, prinsessor och bröllop
- Söta och spännande djur
- Skräckinjagande vodoodoktor med skuggvarelser
- Jag hade gärna hört de engelska rösterna
- Föredömligt kort reklam!

Det är bra om barnen känner till den klassiska sagan om grodprinsen före filmen eftersom Prinsessan och grodan driver med sagan. Trots ovanliga vinklingar och roliga karaktärer känns filmen för slätstruken, inget att ta fram gång på gång. Inte alls i klass med Upp, se tidigare inlägg.

Harry Potter och DödsrelikernaHarry Potter-böckerna är fantastiska, det går inte säga annat. Bäst av allt är att de förtrollat mängder av barn till riktiga bokläsare! 

Denna sista bok är minst lika bra som föregångarna, kanske rent av extra bra. Det mest annorlunda är att boken huvudsakligen utspelar sig utanför Hogwarts och att Harry blir trollkarlsmyndig och får använda magi var han vill. Vilket visserligen inte är det lättaste då Harry är jagad och efterlyst av halva trollkarlsvärlden. 

Jag är genomgående fascinerad av hela serien och tack vare slutet känner jag mig nöjd och färdig nu! 

Fast det är inte riktigt sant. Vi läser första boken för Lillebror just nu och femte för Storebror. Och alla filmerna har heller inte kommit än. Jag ser fram emot att de blir kompletta. Ovanligt nog är jag lika nöjd med filmerna som böckerna!

Om du har fördomar och inte testat Harry Potter för att du tror att du inte gillar fantasy eller tror att det är böcker för barn, strunta i det och testa! Det här är tjocka, men lättlästa böcker som kan passa de allra flesta!

J.K Rowling, Harry Potter och dödsrelikerna.
Tidigare lästa böcker av samma författare: Harry Potter och de vises sten, Harry Potter och hemligheternas kammare, Harry Potter och fången från Azkaban, Harry Potter och den flammande bägaren, Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och Halvblodsprinsen.

På väg

Årets julkort är på väg eller redan framme. På ena sidan årets utvalda foton på alla barnen. På andra sidan bland annat en labyrint i form av julgran utifrån Storebrors önskemål.

Garnet är en kombinerad julklapp/födelsedagspresent till vännen R (80% ull, 20% alpacka). Perfekt att sticka en "Åremössa" av om hon vill. Se exempel på garn och Åremössa på Kaki, Åre.

Garn Milano, Hjertegarn. 

Så irriterande

Extremt irriterande. Dessa barnpennor såg långa och fina ut när jag köpte dem. Men när jag öppnade förpackningen var de betydligt kortare än förväntat! Usch för falsk marknadsföring.

Tack och lov är de av riktigt bra kvalitet, en lite mjukare pennkrita. Dessutom var de på ordentligt nedsatt pris. Förstår det, för det har nog varit många besvikna kunder med de här pennorna.

Pennkritor Giotto, Kreatima.

Alessandra Sanguinetti


Ophelias, 2002.


The Necklace, 1999.


The Wedding Bed, 2007.

Har du 45 minuter över i Stockholm (eller en hel dag...) - besök Kulturhuset! Det är alltid givande, både för barn och vuxna.

Det är oundvikligt att fundera över skönhetsideal när man besöker Kulturhusets Alessandra Sanguinetti-utställning. Fotografen har under många år dokumenterat två flickor i Argentina från barndom till ungt vuxenliv. En spinkig och en betydligt större flicka. Flickornas utseende, kläder och rekvesita förstärker reflektioner kring var gränsen mellan vackert och fult är.

Mina favoritbilder var de som var mest vardagliga och till synes minst arrangerade, exempelvis när en släkting håller ena flickans hår när hon badar (Summer bath, 2000), när de båda flickorna står i ett rum under solljuset (The Ray Of Light, 2005) och en av flickorna stående tillsammans med sin pojkvän (Belinda and Pablo, 2006)

En mycket arrangerad bild fastnar också där flickorna är nedgrävda i jord och bara deras ansikten syns (Time flies, 2005). I övrigt arrangerar Sanguinetti många motiv utifrån kända verk och symboler vilket många verkar fastna för, exempelvis madonnan. Jag tycker det är intressant att fundera på vilka motiv hon har valt ut, vad och hur man väljer att dokumentera människor. Sen ser jag en fascination i det lilla, att klä ut sig och fantisera, leka teater.

Ett extra plus för fri entré, speciellt för att man då lättare har möjlighet att besöka samma utställning vid flera tillfällen. Att Kulturhuset lägger ut bra information och lärarhandledningar på hemsidan är ett annat extra plus.

I mina ögon var inte utställningen i närhet av Loretta Lux, se tidigare inlägg, men absolut en upplevelse värd ett besök!

© Alessandra Sanguinetti, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York. Bilder publicerade med tillstånd från Kulturhuset. Alessandra Sanguinetti, Kulturhuset/Galleri 3, 17 oktober 2009 till 10 januari 2010. Fritt inträde. http://alessandrasanguinetti.com/

Tillägg:
Lite roligt att få höra att Kulturhuset sätter upp mitt inlägg på deras pressklippstavla :-)

Kontrast till mina suddiga foton. På vägen ut blev jag "tvungen" att föreviga dessa planteringar i Kulturhusets entré. Härlig variant av gröna rum. Det gäller att ha ögonen öppna!

Årets julklappJag hade bestämt mig för en ny och ekologisk yogamatta. Men jag ångrade mig. Istället blev årets julklapp till mig själv dessa kängor från El Naturalista / Knulp. Visst är jag värd att köpa den i särklass dyraste julklappen till mig själv?

Charmigt att det följde med te och en skopåse av återvunnet material i skolådan :-)Mitt emot Knulp ligger Krabat som alltid har underbar skyltning, se även tidigare inlägg.

El Naturalista i La Rioja, Spanien tillverkar bekväma och miljövänliga skor. De använder endast naturliga och miljövänliga material och färger. I de stötdämpande sulorna återfinns naturgummi som återanvänts och skons läder är färgat med naturliga växtfärger. Designen sägs vara inspirerad av naturens färger och former.

Lucia

Lussete är ett av mina svarta favorittéer året runt. Fullt med smak av chili, apelsin och saffran.

Passa på att köp nu och förvara i täta burkar, för det tas bara fram inför jul... Trevlig lucia på er!

Lusse te, johan & nyström

Mitt liv som pingvinJag hade fått för mig att jag inte gillar Mazettis böcker. Vet inte alls varför eftersom jag gillade Grabben i graven bredvid. Kanske trodde jag att det var tantlitteratur? Eftersom jag hade dålig inspiration fick Storebror välja bok åt mig i bokhandeln och då blev det ändå Mitt liv som pingvin.

Det var ett bra val! En liten klurig bok, perfekt att ta med på resa. Speciellt med tanke på att den utspelar sig under en gruppresa i ishav. En av de tre huvudpersonerna, Alba, iakttar övriga resenärer och kategoriserar dem utifrån tänkta djurbeteenden. Thomas och Wilma pratar trevande förbi, men fascinerar, varandra.

Mazetti inleder befriande att
det är helt okej att hoppa över delar av boken, speciellt kursiva avsnitt. Bara därför läste jag extra noga... En skön bok som flyter på i ovanligt lugn och ro, den är ett nöje från stunden men lämnar inget långvarigt avtryck.

Mitt liv som pingvin, Katarina Mazetti.
Tidigare läst av samma författare: Grabben i graven bredvid (som jag även sett på film).

Gamla stans julmarknad

Gamla stans julmarknad är mysig!

Julstämning med mycket ätbart, glögg, ljus, granris och alla röda bodar. Det inramade torget bidrar till stämningen.

Det finns en del fynd både i marknaden och Gamla stans butiker, men även en del krafs förstås.

Fantastiskt fint och en bra idé är Gamla stans levande julkalender där olika grupper och personer sjunger och läser texter ur olika husfönster som öppnas runt om i området. Se Mäster Olofsgårdens hemsida.Julmarknaden kring Sergels torg i fula plasttält är bättre att undvika... Liksom den gräsliga "julgranen" mitt i Ringen på T-centralen. Den byter kontinuerligt färg och det är inte till någon fördel

JulfrukostJulfrukost på hotell.

Julskinka, lax, äggröra, Janssons frestelse, sill, glögg, saffransbröd, pepparkakor och tomtegröt förstås var en del som fanns utöver ordinarie frukostbuffé.

Lugnare än vanligt julbord. En paus i arbetet. Ett steg in i julstämning.

Det snöarStorebror och jag har gjort ett litet pyssel tillsammans.

Traditionella snöflingor av silkepapper otraditionellt monterade på ett svart kartongark. Fint och lättare att bevara än lösa pappersflingor. Fotat då spraylimmet fortfarande blänkte...

SkolfotonÄntligen har jag hittat en variant för barnens skolfoton. Enkelt att fylla på år efter år.

En tavla för varje barn där man kan se hur de växer och utvecklas, på bilden Storebror. Jag är ingen scrappare (som synes), men jag är nöjd med att jag hittade ett syrafritt scrappapper som lite roligare bakgrund. Fotona fästs upp allt eftersom med syrafri dubbelhäftande tape.

Förhoppningsvis ska det rymmas foton ända från förskolan till och med gymnasiet :-)

Ram, Gallerix. Scrapbookingmaterial, Panduro.

Använd det du har 9 - V-sjal

Inspirerad av Metamorphosis fina v-sjalar var jag tvungen att prova att göra en själv :-) Samtidigt blev sjalen ett avslut i Novemberutmaningen, Beas Barnslikheter.

Material: Härligt butiksfärgat ullgarn med polyester, Marias garn. Se fler bilder på garnet i tidigare inlägg.
Mönster: Från Svarta Fåret/veckotidning.
Övrigt: Det blev en mysig sjal, lagom liten att använda som halsduk. Tyvärr kom inte garnet till sin rätt även om färgerna är underbara (och svåra att fota i mörker). Tyvärr kom inte heller modellen till sin rätt. Ett längdfärgat garn (eller vad det kan heta) hade nog varit perfekt, jämför med en annan sjal jag gjort, se tidigare inlägg. Men det var roligt och enkelt att sticka, så det kan säkert bli fler v-sjalar.

NattsysternÄnnu en ryslig deckare av Lindell. Nattsystern uppfyller mina förväntningar vad gäller bra och spännande deckare på gränsen till psykisk skräck.

Tyvärr uppfyller den även mina förväntningar vad gäller huvudpersonens förehavanden. Lindell verkar vilja framhäva negativa sidor av män. I förra boken var det lite bättre, se tidigare inlägg.

Nattsystern, Unni Lindell.
Tidigare läst av samma författare: Ormbäraren, Rödluvan, Drömfångaren, Sorgmantel och Esmeralda (suverän barnbok), Mystiska Milla och spökskolan: den första sanningen (barnbok)

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0