Svartvinbärsbladssaft

Svartvinbär

Svartvinbärsbladssaft är ett långt ord. Men saft av svartvinbärsblad är verkligen värt att vänta på. En ovanlig men god smak.

2 l svartvinbärsblad, fast packade
2 l vatten
2 kg socker
3 citroner
60 g citronsyra (2 påsar)
ev. lite svartvinbär


Skölj bladen väl och lägg i en stor bunke av glas eller rostfritt stål. Koka vatten och socker tills lagen blir klar och slå över bladen. Skölj och borsta av citronerna väl. Använd obesprutade eller ekologiska citroner. Skiva och blanda tillsammans med vinbärsbladen Tillsätt citronsyra och rör om. Låt kallna och stå övertäckt i kylskåp i 5 dygn. Sila därefter saften genom silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor, går också bra att frysa. Ta ungefär 1/5 saft och 4/5 vatten vid servering, eller bara smaka vad som blir godast. Det som är kvar i silduken kan sköljas över med lite vatten för att därefter serveras direkt.

Lillasyster och Storebror plockar svartvinbärsblad. Lillasysters tröja, HM. Skor, Kavat. Byxor, Lingon&Blåbär. Storebror har jeans organic cotton, HM. Skor, Nike. Färdig saft på flaska.

Jägarspis

Jägarspis

Morfar och Storebror gjorde en jägarspis att koka kaffe på.

Ta en kubbe av valfri höjd, såga ett "kryss" uppifrån, fyll krysset längst ned med fnöske, näver eller tändvätska. Tänd på och kubben brinner länge. Bra för Storebror som gärna sköter om elden i många timmar!

Julklänning

JulklänningDenna gång var jag väldigt tidigt ute tydligen! Julklänning till Lillasyster.

Mönster: Julklänning stl. 2 år, Allt om Handarbete 11/2006
Tyg: Julduk från loppis, öko-tex beige underlakan, Åhléns. Se även tidigare inlägg.
Övrigt: Klänningen blev precis som jag hade tänkt mig! Men som vanligt höll tråden på att ta slut. Undrar när jag ska lära mig att köpa ny tråd inför varje nytt projekt? Överkjolen är helt lös från övriga klänningen men rynkad och fastsydd i midjan. Den faller finare på än liggande för fotografering :-) Jättebra mönster, gillar speciellt att överdelen har ordentliga infodringar.

Grönsaksprenumeration

Ås

Dagens leverans i min grönsaksprenumeration. Fantastiskt fina grönsaker. Lokalt odlade och ekologiska.

Största problemet var vad jag skulle göra med den superfina morotsblasten. Jag letade på internet men hittade ingen garanti för om de är ätbara. Mamma löste problemet så nu står morotsblasten fin i en vas tillsammans med vit blåklint!

Broccoli, blomkål, morötter, potatis (Raja), isbergssallad, sommarvitkål.

Våghalsiga killar

Bikes

Storebror och hans kompis H har äntligen fått 24-tummare! Gissa om de är glada!? Lämpligt nog bor vi bara några hundra meter från en cykelcrossbana. Ett varv tar ungefär en minut och många varv blir det!

Storebrors cykel till vänster, dirtbike Scott Voltage JR 24 Disc, 18 växlar, skivbromsar. Till höger, Cresent Vale, dämpare fram och bak, 21 växlar.

Oops! I did it again.

Blå

Det här var ett farligt pyssel. Det kan bli riktigt dyrt om jag ska göra halsband lite då och då! Stor risk för att vara vanebindande också.

Material: Pärlor, vaxad lintråd, mellandelar, motring och lås, allt från Panduro

Se även tidigare inlägg.

Kära Gabriel

Gabriel

En bok skriven av en far till sin son som har atypisk autism och ADHD. Boken är en fantastisk kärleksförklaring som samtidigt speglar djup sorg liksom oro för framtiden. Det går inte att förstå allt som beskrivs i texten men jag fascineras av föräldrarnas inlevelseförmåga och närhet till lek och fantasi. Samtidigt gömmer sig den oändliga tröttheten och förvivlan bakom ett hörn.

Jag rekommenderar gärna denna bok som är snabbläst men väcker känslor. Avslutningsvis finns en bra faktadel om autism och ADHD.

Kära Gabriel, Halfdan W. Freihow

Stenar

Rocks

Inspirerad av ...all the little things samlade jag, Mellanbror och Storebror ihop våra bästa stenar i en låda. Passande just denna dag när vi var på "Skogens dag" och fick träffa amatörgeologer. Stensamlingen var med förstås. Där fanns även en mängd andra härliga aktiviteter som åka hölass, kasta älgklöv, prova orientering mm. Längre fram kanske det blir än finare låda i trä.

Passande armband

Armband

Det var så roligt att göra halsbandet till igår (se tidigare inlägg) att jag snabbt gjorde ett matchande armband.

Material: Pärlor, vaxad lintråd, motring och lås, allt från Panduro

Regnet det öser

Regn

Regnet öste ner i natt. Snarare forsade. Jag vaknade trots att jag försökte smita från ljudet ute genom att stänga fönstret.

Det blev orientering med blöta fötter idag. Men tack och lov till största del uppehåll. Extra bra för Mannen som var på motorcykelutbildning för att förbättra bromsning och svängar.

Oj!

Halsband

Oj, vad roligt det här var!
Invigde ett litet halsband på en trevlig kusinträff i kväll.

Material: Hänge, pärlor, mellandelar, vaxad lintråd, motring och lås, allt från Panduro
Lärdom: Snabbt och enkelt pyssel med oändliga möjligheter, det blir absolut fler halsband. Det fungerade bra att få till hyfsat täta knutar. Knutarna tar dock mycket mer tråd än man tror, så risken är att halsbandet blir kortare än tänkt om man inte tar till rejäla marginaler.

Stormvarning

Stormvarning

Ännu en amerikansk deckare tänkte jag när mamma propsade på att jag skulle läsa Stormvarning (se tidigare inlägg). Men där fick jag helt fel förväntningar. Denna bok är en dansk deckare som utspelar sig i Norge... Huvudpersonerna är en journalist och en nyfiken läkare.

Helt klart ett nöje att läsa. Men jag saknade beskrivande texter. Vissa händelser föll platt då de beskrevs korthugget när de kunde ha varit så mycket fylligare. Vissa delar kändes också som en kurslitteratur i medicindroger. Trots allt kan jag inte låta bli att fundera på vad uppföljaren kan innehålla...!

Stormvarning, Michael Katz Krefeld.

En liten kjol

Kjol

En liten kjol till Lillasyster.

Mönster: Kjol med sprund stl. 86, Ottobre 3/2003
TygFinecord bas i laxrosa, småblommig finecord Flora Rotra, NeaNobelle
Övrigt: Mycket snabbsydd och trevlig modell. Var dock lite slarvig när jag markerade ut sprunden. Ska markera bättre och även ändra mönstret något till lite djupare sprund om jag syr modellen fler gånger. Använde det sista av samma tyg som dessa byxor. Kjolen och byxorna kommer dessutom bägge från samma tidningsnummer. 

Förgiftningsinformation

Lykta

Mellanbror var törstig och trodde det var vatten. Tack och lov spottade han snabbt ut lampoljan på kläderna och blev avslöjad av lukten.

Denna gång gick det bra, men om någon dricker exempelvis lampolja rekommenderas följande:

- Lättflytande oljeprodukter kan ge kemisk lunginflammation. Långvarig hudkontakt, till exempel från indränkta kläder, kan ge brännskada. Gäller ex. tändvätska, lampolja, lacknafta, fotogen, diesel och eldningsolja. 
-  Framkalla inte kräkning. Ge några matskedar grädde om barnet är opåverkat.
- Till sjukhus om hosta, andningsbesvär, kräkningar eller slöhet uppkommer inom 4 timmar.
Ta av indränkta kläder. Tvätta med tvål och vatten. Eventuell brännskada ska behandlas av läkare.
- Ring sjukvårdsrådgivningen (1177) eller begär Giftinformationscentralen (via 112)

Källa Giftinformationscentralen - www.giftinformation.se

Avkapslar

Avkapslar

I generationer har släkten samlat avkapslar, det vill säga navkapslar som ramlat loss och blivit liggande. Inte lika vanligt nu för tiden.

Små utflykter

Färja

Fyra öar. Två bilfärjor. Nyfikna barn, nyfikna kossor. Små utflykter.
Kossor

Samlare

Vinbär

Börjat plocka vinbär idag. Tänk att de bara hänger gratis läckerheter ute på min gård. Obesprutade. Färdiga att samla.

Solvarma mogna svartavinbär plockade direkt från busken är en ren njutning.

Vad gör du människa?

Hönor

En bok om matens ursprung
i blandad form av fakta/dagbok/roman. Småskaligt jordbruk och gamla svenska lantraser framhävs varmt och boken ger en tankeställare kring den mat vi ställer fram på bordet. Kanske är boken väl vriden mot drömmen om boendet på landet, men det finns idéer att ta till sig även om man väljer att bo i stan. Det kanske inte behöver vara svart eller vitt, alla kan göra något.

Jag tyckte att det var mest intressant att läsa om jordbrukshistoria på olika platser i vårt land, om gamla lantraser liksom författarens små berättelser från lantlivet. Annat som tas upp i boken är bland annat genmanipulerade växter, bake off-bröd, slow food-rörelsen, långväga mattransporter och EU:s jordbrukspolitik.

Vad gör du människa? Om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter. Nina Östman.

Små nåldynor

Nåldynor

Jag var verkligen i behov av en nåldyna. Med hjälp av tiny pincushion tutorial gick det på nolltid att göra fyra. Ett snabbt och enkelt pyssel som tar vara på minsta resttyg och korkar som annars blivit skräp!

Velour, Kallikå. Svartvit bomull, 10-gruppen. Svartvita bandet är en snedremsa, Ohlsons tyger Sveavägen. Band med dalahästar, loppis.

IKEA

Nu är det dags att ta ner skyltarna "nej till reklam".
IKEA-katalogen är snart i vart hus.

Kan du inte hålla dig så finns katalogen på IKEA:s hemsida.

Fånga en ko

VW

Egentligen är det bättre att undvika att fånga en ko...

Hur som helst har jag målat kofångare och deras fästen idag. Också ett litet pyssel.

Volanger

Indiska
Blus

Lite volanger så där till hösten. Köpte denna blus idag. Köpte den för att jag trivdes med den, men ett plus är att den är tillverkad av ekologisk bomull. Det var också bra att etiketten av miljöhänsyn uppmanade till att använda plagget ofta, men tvätta det sällan. Mannen tyckte också att blusen var bra, men att den påminde om en disktrasa...

Har också hämtat en av vinterjackorna från kemtvätten idag. Kändes som fel säsong, men skönt att det är gjort.

Blus, Indiska. Nedre bilden publicerad med tillstånd från Indiska.se.

Drömfångaren

Drömfångare
Det är lite bokblogg här för tillfället. Men jag laddar för att sy lite mer snart :-)

Rätt ordinär, men mycket bra och spännande deckare, på gränsen till psykologisk skräck. Det som väckte mest känslor var inte kriminalfallet utan hur flera barn blev illa behandlade i boken. Jag ryser. Upprörande är också hur kommisarie Cato isaksen behandlar sina kvinnor. En sak som irriterade mig lite var en konstig översättning från norska på några ställen.

Böcker brukar passera fort, men en bestående effekt av denna bok är att jag nu inte tänker göra några drömfångare med mina barn...

Drömfångaren, Unni Lindell.
Tidigare läst av samma författare: Ormbäraren, Rödluvan och Esmeralda (suverän barnbok)

Blå fötter

Blåsocka

Pyttiga tjocksockor till Lillasyster.


Material: Juvel från norska Idéna. 100% ull. 
Mönster: Mitt favoritsockmönster, "Fotformade skidsockor", Allt om Handarbete 11/1986. Men med omgjord tå. Ungefär storlek 22.
Övrigt: Bambustickor 3½. Bäst med denna stickbeskrivning är den långa mudden och att det är ett enkelt mönster utan något extra.

Barnstol, IKEA. (Obehandlad vid inköp.)

Packad och klar

Packad

Det är så skönt att vara packad och klar! När jag någon gång ska iväg har jag min packlista, samma som jag väljer från varje gång. Då missar jag ingenting. Samtidigt försöker jag att ta med så lite som möjligt.

Ett annat knep är att jag har en färdigpackad leksakslåda att ta med till barnen på exempelvis tågresor. I den finns saker som aldrig annars tas fram. Det är bland annat lego och en minilegoplatta, ett kortspel, några plastdjur och småbilar, pennor, pennvässare, Pixiböcker eller motsvarande, hörlurar som passar på tåget, korsord från veckotidningar, små tomma rit-/skrivhäften som både kan vara köpta eller hemmagjorda. Därefter kompletterar jag med bok, ev. GameBoy, karta till resmålet, russin mm efter behov.

Låda, Tupperware.

Till fjälls

Fjäll

Dagens utflykt i fjällen. Underbart väder. Glada barn. Många cyklister och flygare att titta på och imponeras av. Roliga äventyr. Även om en promenad till en glaciär blev en oplanerat lång omväg...

Närkontakt

Elk

Enorma och fascinerande djur.

Vi har klappat, matat och aktat oss för stora, tunga klövar. Storebror vågade till och med smaka älgmjölk! (Det smakade grädde.)

Lyckans hjul

Lyckans

Ingemarsson är grym!
Hennes böcker är verkligen bra och de är omöjliga att lägga ifrån sig. Riktiga sträckläsarböcker. Denna är inget undantag. Beskrivs som en feelgood-roman och den känslan kan jag intyga.

Konstigt att det går att skriva så spännande och bra utan att det är deckare...

Konstigt att det går att skriva så spännande och bra om tre grannar och deras vardagsliv!

Ingemarsson, Kajsa. Lyckans hjul.
Tidigare lästa av samma författare: Små citroner gula, På det fjärde ska det ske, Inte enklare än så, Den ryska vännen.

Mille fleur

Broderi

Ett somrigt minibroderi, snabbt och roligt.
Ovant för mig som brukar brodera korsstygn. Här var det även mille fleur, franska knutar och speciell perminsöm (de snurrade blommorna längst ned).

Broderi, Permin of Copenhagen. Ram, Gallerix.

Sin ensamma kropp

Elsie

Lånat denna bok av min mamma. Nu kan hon få tillbaks den för att lägga till i sitt register som nu passerat 1000 böcker... Mamma påstod att jag är för ung för att läsa denna bok. Det är möjligt att jag inte förstår allt som rör sig i tankarna på huvudpersonens som är 72, men tillräckligt för att tycka om boken.

Precis som när jag läste Kvinnan som mötte en hund fascineras jag över att Elsie Johansson är en riktigt skicklig författare. Hon kan konsten att berätta ingenting och samtidigt allting! Boken utspelar sig hemma hos huvudpersonen som i princip inte lämnar sitt hus. Eller snarare i hennes dialog med sina egna tankar, i sin ensamma kropp.

Johansson, Elsie. Sin ensamma kropp.

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0