Tygblöjor

Tygblöjor Imse

Eftersom jag fick en fråga om tygblöjor från ecolocobloggen kommer här ett inlägg :-)

Jag började med tygblöjor när Storebror var ett par månader 2001. Anledningen var att jag ville använda naturliga produkter närmast babykroppen i kombination med att jag inte ville förkasta på grund av okunskap, utan ville testa först. Jag har köpt nästan alla mina tygblöjor/blöjbyxor från Minimundus och är genomgående imponerad av deras service.

Jag har fortsatt med tygblöjor till Mellanbror och Lillasyster. Nu är anledningen framför allt ekonomisk och ren vana. Dessutom är det så skönt att ständigt släpa på blöjpaket och att fylla soptunnan över gränsen.

De tygblöjor vi har använt är vikblöjor i flanell med blöjbyxor Imse Vimse. Idag finns det roligare och kanske enklare blöjor att köpa. Det fanns visserligen allt-i-ett-blöjor Imse Vimse då också, men jag misstänkte lång torktid på dessa och ville ha det enkla.

Vi har gjort det så enkelt  som möjligt:
- Rispapper i blöjorna är lätta att spola ned i toaletten med bajset.
- Vi har inte använt tygblöjor förrän barnen varit flera veckor gamla, det är så mycket nytt ändå med de nyfödda
- På natten har vi alltid använt vanliga blöjor.
- Vi slänger tygblöjorna i vanliga tvättkorgen utan speciell behandling utom i extrema fall.
- Det är aldrig något måste, utan vanliga blöjor passar perfekt att varva med.

På förskolan
Storebror gick ett år på sin första förskola. Där fick vi inte ta med tygblöjor då personalen trodde att det var för jobbigt. Eftersom han ändå var 2½ år då övergick vi helt till vanliga blöjor för honom sista perioden. Sedan började båda pojkarna på den förskola där Lillasyster går idag. Där har det fungerat bra med ordinarie personal. Någon är osäker, men de ifrågasätter inte och vill lära sig att göra rätt. Däremot hade vi problem med en tidigare vikarie som både slängde tygblöjor och glömde att byta dem. För att underlätta gör jag ofta i ordning blöjbyxa med flanellvikis och rispapper klart inuti. Hemma gör jag i ordning allt eftersom och använder blöjbyxan flera byten på rad.

I fortsättningen tar jag hem blöjorna från förskolan i dessa kassar.

Bonus
: Flanellvikisarna är perfekt att använda som torktrasor i olika situationer, exempelvis i perioden innan barnen är torra och springer omkring i underbyxor och kissar varsom helst ibland...

På bilden är flanellvikisen slarvigt vikt med limpvikning. Det har vi börjat med ganska tidigt, men för de minsta används triangelvikning.


Kommentarer
Loa

Tack så mycket för alla bra tips! Just er inställning känns helt rätt för oss också. Satsa på tygblöjor - men känna att man kan varva med slitoslängblöjor också vid behov. Nu ser jag verkligen fram emot projekt tygblöjor i maj :-) Följ bloggen så får du se hur det går!kram

2009-04-17 @ 22:38:48
URL: http://www.ecolocobloggen.blogspot.com
metamorphosis

Åh, tygblöjor är bra!

Kanske ska ta och knåpa ihop ett inlägg kring dem jag med nu innan den epoken är över?

2009-04-19 @ 10:22:59
URL: http://metamorphosis.blogg.se/
metamorphosis

Nu, lagom tills att vi är på väg att packa undan blöjorna finns där nu ett inlägg i min blogg om dem... ;-)

2009-05-08 @ 14:02:31
URL: http://metamorphosis.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0