Påta

Linhalsband

Samtidigt som jag tagit hand om Mellanbror har jag skapat två halsband.

Ett helt svart med en svart glaspärla. Ett blått med två kortare partier med naturfärgat och där mellan ett parti i svart. Lillasyster provade halsband och tyckte att det fungerade bra trots att det räckte runt hela kroppen och ned till golvet.

Inspiration: Detta halsband, fast helt annorlunda
Mönster: Inget
Teknik: Påtning
Material: Kalinka 100% lintråd, från Syfestivalen. Glaspärla från gömmorna.

Påtdocka kvar sedan jag var liten. Fast Mellanbror säger att det är en levande svamp. Ljusblå top HM, svart kofta KappAhl. 

Valborg

Valborg

Hoppas att ni alla får en trevlig valborgshelg!

Bubbla

Summering av dagen:
Någon har varit på förskolan, klättrat, sprungit barfota ute, gungat, kastat russin, kladdat.

Någon har varit på skolan, byggt banor i sandlådan i flera timmar, lyssnat på körsång och varit vid majbrasan.

Någon har varit hemma med sjukt barn, gjort två halsband, tagit hand om ren och smutsig tvätt, lagat fläskfilé med Ratatouille, arbetat med veteranbilklubbens medlemsregister.

Någon har arbetat, cyklat, lyssnat på kör (för ovanlighets skull lyssnat istället för att sjunga), varit vid majbrasan, längtat efter en motorcykeltur.

Någon har blivit mindre sjuk och varit ute för första gången på flera dagar, lekt med PetShopdjur, lekt med utklädningskläder, pysslat, tittat på filmen Ratatouille.

Gräslök och vårlök tittar upp. Årets majblomma 2009, i form av pins. Detalj av VW Bubbla "leksaksbil", tidigare present från mina föräldrar.

Banken

Banken

Om några år får vi se om det var rätt eller fel att binda bolånen idag... För oss känns det rätt nu i varje fall. Hellre förlora några kronor än att oroa sig och sväva i osäkerhet. Nu vet vi i varje fall vad vi betalar för en längre period framåt.

Mellanmål

Scones

Nu är det så vårfint, varmt och soligt att den som vill kan äta mellis utomhus!
Mellanbror mår mycket bättre sedan han fått penicillin, men han stannar fortfarande inne.

Duk vävd av min mamma. Glasfat. Scones.
Klassiska scones: 7½ dl vetemjöl, 1 tsk salt, 4 tsk bakpulver, 100 g kallt smör/margarin, 3 dl mjölk. Baka ut i delar. 250 grader, 12 minuter.

Möte

Höna

Bra möte med Storebrors skolfröken.

Till alla möten på skolan har jag med denna anteckningsbok. Det är ursprungligen en anteckningsbok med obehandlat kartongomslag målad i guld, två hönor i decoupage fastsatta med glitterlim.

Den som spar...

Sköldpadda

Dekorerad sparbössa till Lillasyster.

Tips: Använd penselns baksida för att måla prickar!

Scharlakansfeber

PetShops

Mellanbrors "öroninflammation" visade sig vara scharlakansfeber. Stackarn. Men med medicin borde det vända snart.

Djur Littlest PetShop (Hasbro) kan sjuka barn få.

Den döende dandyn

Jungstedt

Helt bra bok för sträckläsning. Första hälften var bättre än Den inre kretsen, andra halvan var lika bra utom väl ingående fördjupningar i fakta exempelvis om Dardel.

Den döende dandyn, Mari Jungstedt.
Tavlan med samma namn målades av Nils Dardel och återfinns idag på Moderna muséet. Ett museum som jag starkt rekommenderar oavsett konstintresse eller ej.

På hjul

Cykel

Första dagen för i år på cykel till och från arbetet. Skönt och avkopplande, men det är lite för långt. Några dagar ibland blir lagom.

Vad har du i fickan?

Plånbok
Om jag har jeans (vilket jag oftast har) har jag mobiltelefonen i ena fickan och plånboken i andra. På bilden syns min plånbok och allt som rymdes i den idag.

Det jag bar på mig:
Nyckel med nyckelbricka (ja, i plånboken), några mynt, några sedlar, 1 Alvedon, träningskort på Yoga, lista med viktiga person- och telefonnummer, passerkort till jobbet, bensinkort, Coopkort, 1 plåster, bibliotekskort, VISA-kort, körkort, stämpelkort på hälsokost och PocketShop, desinfekterande våtservett, patientbricka, rabattkort på Åhléns, Lindex, HM, PO.P, Stadium. Saknas på bilden gör busskort och tjänsteleg.

Efter fotot bestämde jag mig för att rensa bort de kundkort jag använder sällan. Men jag hade i varje fall inga kvitton som skräpade!

Vad har du i dina fickor? Eller i din plånbok? Eller i din handväska?

Liten plånbok Walk on Water. Köpt i Åre för många år sedan innan de var speciellt kända.

Barnkläder

Kläder
Jag har blivit utmanad av Ecolocobloggen. Här kommer svaren på Unisexutmaningen!

Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?
Jag tänker i första hand funktion och kvalitet när jag köper barnkläder. Dessutom tillkommer trivsel, utseende och om möjligt att kläderna är ekologiska eller öko-texmärkta. Jag köper även secondhand och syr en del barnkläder. Eftersom vi ärver barnkläder har vi större möjlighet att prioritera och välja eftersom vi inte behöver köpa så mycket. När det gäller utseende söker jag i första hand klassiskt unisex utseende, som POP-randigt och enfärgat, med unisex passform. Jag har svårt för stora tryck oavsett motiv. Helmönstrat kan fungera. Klädstilen för hela familjen är i första hand jeans + överdel. Till alla barnen köper vi jeans på pojkavdelningen på HM, där finns även ekologiska jeans ibland. Notera att det finns speciella tjejjeans även för de minsta! (Inte menat som tips, utan som exempel på när det går för långt.) En lillasyster efter två pojkar... Gissa själv! Självklart(?) blir det en en hel del rosa och klänningar. Men det balanseras med ärvda kläder från storebröderna. Det är förresten jättesnyggt med svart vinteroverall med cerise mössa till. Två tjejplagg som jag gillar mycket är strumpbyxor och tights/leggings (fungerar så klart även på pojkbäbisar).

Jag är noga med att undvika opraktiska kläder som exempelvis oömma kläder, för långa klänningar som inte går att leka i, snoddar i tröjor eller ärmslut, kläder som är svåra att ta av och på själv, för långa byxor (men jag gillar oversizetröjor), tröjor med huva. På sommaren undviker jag bara axlar, så det blir t-shirt även för Lillasyster (inte linne eller solklänning). Jag tvingar aldrig barnen att ta på sig något de inte trivs med eller tycker är fult. Däremot får de sällan följa med och handla. Istället handlar jag hem kläder, barnen får tycka och prova, och fungerar det inte så lämnar jag tillbaks. Kläder som är urväxta eller som inte används lämnar jag till biståndssecondhand eller säljer via Tradera. Jag har svårt för trasiga eller fläckiga kläder, sådana kläder blir fort skräp eller används som material till nya skapelser. Hål på jeansknän har jag dock tvingats att ökat toleransen för även om jag försöker att lappa. Appropå könstänkande kan jag nämna att min man handlar barnkläder och skor minst lika mycket och bra som mig :-)

Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?
Storebror har få kläder, han använder bara kläder som han gillar och använder dem tills de är urväxta eller utslitna. Har mest blå, grå och svarta kläder, men även gult. Plus helmönstrade t-shirts från ex. Me&I. Storebror påverkar inköp allt mer. Mellanbror har sedan flera år röd som favoritfärg vilket jag försöker tillmötesgå. Han älskar kläder och kan byta flera gånger per dag bara för att det är roligt. Därför har han också mer kläder att välja på. Dessutom tillkommer utklädningskläder i mängder. Mellanbror är väldigt öppen och gillar Dora Utforskaren. Där dämpar jag något, rosa t-shirt med Dora tror jag kan innebära problem på skolan. På förskolan kändes det mer okej, men då såg jag till att det var svart långärmad under. Båda pojkarna tycker om att matcha exempelvis strumpor med färg på tröja. De tycker också att det är roligt att välja ut kläder till Lillasyster. Lillasyster gillar också kläder, men hittills är mest för att hon tycker det är roligt att hon själv kan ta av och på olika plagg. Mest älskar hon skor, mössor och sin röda skaljacka som hon gärna har på sig inne också. Varje kväll avslutar vi med att pojkarna själva lägger fram kläder till nästa dag, och någon av oss föräldrar tar fram till Lillasyster.

Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?
Jag tycker att det är fruktansvärt när barn hämnas i sitt beteende på grund av opraktiska kläder! Det är grymt när ett barn inte kan springa på grund av skor som lätt ramlar av, bränner sig på bar hud, har byxor som ramlar ner och måste dras upp hela tiden, har snoddar och huvor som är i vägen, har kalla kläder som omöjliggör lek, inte har kläder som tål regn. Och så vidare. Utseendemässigt påverkas naturligtvis omgivningens intryck och beteende av barns (och vuxnas) kläder. Därför bör alla få välja för att framhäva sin personlighet. Däremot tror jag inte att valet av kläder är det viktigaste för könsrollerna. Där är det viktigare vad jag respektive min man gör hemma eller snarare med vilken inställning, att varje individ respekteras, och att varje person erbjuds att vara med och prova olika aktiviteter oavsett om de är traditionellt tjejiga eller killiga och utan speciella kommentarer kring detta.

Storebror är 8 år, Mellanbror är 6 år och Lillasyster blir 2 år i sommar. Blårandig tröja från Lingon&Blåbär, rödrandig hemmasydd, röd zootröja från Me&I (längst upp i mitten), 5-myror-tröja från Lindex, röd tröja lek och trafik från Kappahl (längst ned till höger).

Öronvärk

Sjuk
Det var inte konstigt att Mellanbror hade feber igår. I natt satte öronvärken igång. Stackars killen. Men kanske vänder det snart ändå, idag går febern ner av Alvedon i varje fall. Positivt är också att jag och min kan ta halva dagen var och ingen behöver vara helt hemma från arbetet. Undra hur många VAB-dagar det blir på ett år?

VAB = Vård av barn...

Ullig regnbåge

Regnbåge
Eftersom jag har åkt en hel del tåg i helgen passade jag på att sticka en regnbågsfärgad trekantssjal. Så snabbstickad och rolig. Inspiration från min kollega Eva M-B, även om hennes var stickad i lingarn.

Mönster: Modifierat eget (nedan)
Garn: 100 g multifägat tvåtrådigt ullgarn från Ullcentrum Öland / Syfestivalen
Stickor: Storlek 10, bambu
Lärdomar: När man använder multifärgat garn är det bra att tänka resultatet framför sig istället för att det bara blir som det blir. Hålmönstret i bägge kanter blev så diskret att det lika gärna kunde ha varit utan.

Trekantssjal
Genomgående rätstickning. Lägg upp 3 maskor löst på stickor 10 och sticka 2 v rätst. Fortsätt sticka rätst samtidigt som det ökas i båda sidorna på varannat v - innanför 1 kantm genom att göra 1 omslag. Fortsätt tills sjalen är lagom stor. Sticka varannan 1 rm, 1 omslag ett helt varv. Maska av på nästa varv.

Svart top från HM, blå top från Cubus.

Vänlig helg

Borlänge

Underbar helg hos min underbara vän E, på annan ort, med sin underbara familj. Underbart väder, underbar mat, underbart sällskap, underbar promenad. Nytt hus perfekt för precis dessa människor i underbart läge med underbar omgivning. Med mig hade jag mina underbara pojkar som trivdes och uppförde sig underbart.

Egentligen det enda som inte var underbart var att Mellanbror fick hög feber idag och sov i princip hela dagen. Väl på tåget gjorde det inget, men ändå tråkigt.

Detaljbild från Resonansrör på Framtidsmuséet i Borlänge där vi också var.

Packad

SJ

Ja, då är det resdags igen. Imorgon åker jag, Storebror och Mellanbror till våra tidigare grannar som flyttat till annan stad. Jag saknar dem så mycket, så jag har stora förväntningar på helgen.

Lite annan packning än här, men jag använder alltid "den ultimata packlistan" när jag reser. Jag har sammanställt den under flera år allt eftersom och tack vare den glömmer jag aldrig något! Dessutom är jag rätt bra på att packa litet. Det är skönt. Jag väljer alltså ut det nödvändiga från packlistan, tar bara med en bråkdel varje gång.

Den ultimata packlistan

adapter, (alkohol)drycker, dryck i handbagage (ej flyg), alsolsprit, antibakteriell kräm/tvättlappar, arbetsmaterial, dator, batterier, solladdad batteriladdare, barnprylar: leksaker, böcker, spel, blöjor, nappflaska,  vagn, välling, napp, spill-ej-mugg, ad-droppar, bärsjal, bilbarnstol, hakklapp, barnmat, förstorningsglas, snorkel, fruktknivar, teskedar, biljetter, visum, rabattkort, studentkort, bok för väntestunder (på engelska=kan bytas), reseguide, flora, ordbok, brandvarnare,

campingkort / turistkort, dagbok / anteckningsblock / brevpapper, diskmedel, -borste, torktrasa, propp, -trasa, -ho, termometer (lufttemperatur), ficklampa, pannlampa, extra glödlampor, film, fiskeutrustning? (flyg?), glasögonfodral, reservglasögon, linser, handduk, badlakan, halsduk, fuskpolo, hushållspapper, (häng)lås (för olåsta dörrar?)/ barnvagnslås, ID-handlingar / pass / (internationellt)körkort, ingånga skor ev. flera + finskor, kalender / filofax, kamera, engångskamera, kapsyl- / konservöppnare / korkskruv, kartor, kompass, GPS, kikare, kläder (läs mer på annan plats), galge, smycken, skoputs, -snören, kniv (ej på flyg!), multifunktionsverktyg (flyg?), kopia på pass och biljett, extra foton,

kortlek/litet spel (tips: luffarschack), soduko, kuvert, liten sax (flyg?), mapp att ha papper i och som stöd i väskan, mat (alltid nödproviant!), snacks, tuggummi, mediciner, preventivmedel, värktablett, /febernedsättare, allergitabletter, Malariamedicin, vitaminer, mjölksyretabletter, nässpray, blodstillande vadd, hydrokortisonkräm, smärtlindrade salva, febertermometer, första hjälpen kit, tryckförband, gasbinda, elastisk binda, kompresser, medel mot diarée, plåster,     lusmedel, skavsårsskydd, Echinea, fästingplockare, vätskeersättning, vattenreningstabletter, åksjuketabletter,  ögondroppar, tigerbalsam, mobiltelefon m (väckar)klocka, laddare, mp3-spelare, GameBoy, radio (för väder & nyheter), morgonrock (skönt på hotellet mm), sovkläder, myggmedel, myggnät, mössa, keps, vantar, handskar, långkalsong, solhatt, nycklar, passerkort, bil-, stug-/hotellnyckel, nässesär (för alla småprylar), packlista, pennor (även för att roa barn), pepparspray (tillåtet?), (picknick)filt, campingbord, -stolar, (zip)plastpåsar t skräp, tvätt, matrester, fynd mm, presenter, regnskydd till ryggsäck (finns inte vattentäta), rep, snöre, rem runt resväska, reseförsäkring/papper från Försäkringskassa, försäkringsbolag - servicekort, ryggsäck, väska (märkt, få ytterfickor-tjuvar, daypack), ev pengabälte/ värdepåse, salt (extra mycket), peppar, socker, kyddor, sarong (lakan, mössa, kjol, handduk, sjal, filt), skidor, stavar, reservskidspets, valla, pjäxor, snöskoskydd, snöskor, isdubbar, hjälm, lavinsond, handvärmare, isborr, sittdyna, solglasögon, skidglasögon, simglasögon, solskyddskräm, efter sol-lotion, kylbalsam, spade för snö, leksaksspade + hink, sportkläder, -utrustning, badkläder, Trangiakök + bränsle, (storm)tändstickor i  vattentät, kylbox  med frysklampar (bytes på campingar) / eldriven, ved (tidningar/böcker), sysaker, säkerhetsnålar, reparationssats, sängkläder/reselakan/sovsäck, liggunderlag, sovsäcktäcke för bussresa+masslogi, kudde, (silver)tape, kardborreband, gummiband, tallrikar, bestick, mugg/kåsa, visp, stekspade, skärbräde, decilitermått, telefonnummer & (mail)adresser, frimärken, tidtabeller (bussar, båtar, flyg, tåg), toalettartiklar & -papper, smink, tvål, schampo, rakning, spegel (stål/CDbaksida), tandkräm, -borste, -tråd, lotion, deo, lypsyl, hårsnodd, -tork, rakskum, nagelsax, flourtabletter, bomull, tops, tamponger / bindor, hårborste / kam, näsdukar, pincett, tvättmedel, (rese)tvättlina, klädnypor, tält (plus extra pinnar, lina), ev. vindsäck, tältlykta, underställ ex. ullfrotté, vaccinationsintyg (kontrollera vaccinationer), valuta/kontanter, kreditkort, resecheck, växelkurs, vandrarstav, vattenpåse, termos, vattenkokare, -flaska, verktyg, visitkort (till nya vänner)

visselpipa, våtservetter, (värme)ljus, örngott (packa kläder i=kudde), ögonbindel, öronproppar, hörselskydd

Min variant är snyggt uppstaplad också men här ville jag få in den på begräsad plats.

Girl Power

Poweryoga

Jag är så glad! Min "gamla" lärare i poweryoga har bestämt sig för att (efter ett långt uppehåll) köra 1-2 pass i veckan fram till sommaren. Jag var på första passet ikväll, det ger energi!

Hon är så inspirerande och träningen ger mig mycket. Att det dessutom tar några få minuter för mig att gå till lokalen är ytterligare ett plus. Jag tränar regelbundet hemma och försöker gå på Yinyoga och Ashtangayoga på stan, men det kräver större ansträngning.

Män kan självklart också träna yoga!!

Vanilj

Vanilj

Samma muffins som här, men för första gången bakade jag dem utan bär. Istället använde jag vaniljpulver som smaksättning. Resultatet blev bra!

Bourbon Vanilla, Ground Organic Vanilla Powder. Grytlapp, Åhléns.

Hon som tittade in

Wahlberg

Hon som tittade in av Karin Wahlberg var lika bra som hennes övriga böcker, eller faktiskt en av de bättre. Sidoberättelsen ger lika mycket som deckarstoryn. Två mordgåtor i ganska långsamt tempo, men inget som stör. Tyvärr har jag läst böckerna i fel ordning, men bra är de ändå. Och än har jag två olästa!

Karin Wahlberg: Sista jouren, Hon som tittade in, Ett fruset liv, Flickan med majblommorna, Blocket, Tröstaren.

Chili

Chili

Chili sin Carne, dvs Chili utan kött. Extra krydda gav kanel.

Tyvärr var det bara jag som gillade denna variant. "Vanlig" chili con carne brukar däremot gå hem.

Chili

Matlåda Rundlett, Tupperware.

Ekologiskt Energismart FairTrade

Ekologisk

Camino är ett magasin jag rekommenderar.

Skönhetstips och produktrepotage förekommer, men utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Riktigt intressanta och tänkvärda artiklar. I detta nummer bland annat repotage om biodynamisk odling i Järna, skörd av "ogräs" i stan och en del om vem som bestämmer vad god smak är.

Perfekt läsning efter en eftermiddag på länsmuséet med barnen. Vi var endast i en tillfällig upplevelseutställning om jorden, vulkaner, jordbävningar mm. Populärt!

Camino ges ut av en ekonomisk förening och produceras svanenmärkt.

Hjärngänget

Hjärngänget

Oj, vilka felaktiga förväntningar jag hade! Detta var inte alls den bok jag förväntade mig. Men den var riktigt bra, underhållande och tänkvärd.

I Hjärngänget porträtteras ett gäng historiska genier som alla var sjuka på något vis, exempelvis Stalin, Erik XIV, Wilson, Churchill och Kennedy. För varje person ges en historik både til gärning och sjukdom, jag får mig en bild av flera personer som jag inte direkt kände till tidigare och helt nya fakta för mig om samtliga. Roligt skrivet också. Det tråkiga var att text upprepades på väl många ställen, dock i något olika form, och att samhällskritiken var väl direkt ibland. Oftast på ett bra och tänkvärt sätt, men ibland övertydligt.

Liten bonus är att karikatyrerna i boken är ritade av min bildlärare från högstadiet.

Hjärngänget, Nisse Simonson. 2008. Författaren är läkare och föreläsare.

Gissa

Gissa

Inför EU-valet 7 juni 2009. Gissa vilket parti detta kan vara?!


 

Demokratiskt folkvalda politiker ska i sitt arbete försöka göra vardagen lite bättre för fler och fler.

Privatisering sätter fart på ekonomin, konkurrensen gynnar kvalitet och kan gynna individen ekonomiskt och i självbestämmande. Men grundtrygheten ska vara offentlig och för alla, exempelvis högkvalitativ förskola, skola, vård, tågtrafik, områden med speciellt känslig skog, natur eller kultur.

Studieförbund, idrottsföreningar mm ska inte få särskilda bidrag.

Ersättning vid sjukdom, föräldraledighet, arbetslöshet behöver inte vara allt för hög, men kunna överlevas på, men den ska sträcka sig under lång period.

Ju mer som satsas på små barn, desto mer sparas tack vare förebyggande arbete.

Behåll alkoholmonopolet via Systembolaget.

Föräldraledigheten ska nyttjas helt fritt av föräldrarna utan jämställdhetsbonus. Rätten att behålla sjukpenningnivån på föräldrapenningen vid ytterligare barn inom viss tid ska bort. Intyg från barnomsorg vid vård av barn ska bort.

Bygg ut befintlig vattenkraft. Använd de kärnkraftverk som finns. Men bygg inte ut kärnkraften och tillåt inte ny uranbrytning.

Värna om allemansrätten och tillåt ej avgifter på längdskidspår. Fritidsfisket ska ha en tillåtande inställning.

Tillit i första hand, inte kontroll i första hand.

Mer förebyggande arbete än långa straff.

Synliga poliser i närområde med nolltolerans, fler poliser ute i trafiken.

Uppmuntra kollektivtrafik. Bra vägar i hela Sverige.

Stöd och uppmuntra bevarande av gamla hantverkstekniker, äldre svensk musik och dans, tidigare svensk konst, fotografi mm.

Satsa på kultur och skapande för alla åldrar.

Valfrihet och konkurrens gällande förskola, skola, äldreomsorg, vård mm med grund i offentlig verksamhet, gärna på entreprenad. Fristående och kooperativt enbart i liten skala.

Satsa på biblioteken som ska vara gratis och även finnas vid skolor.

Lokal och nära service är vitig.

Grundskolan är viktig och barnen ska bli duktiga i internationell jämförelse. Nationella prov som jämförelse från åk 3, men betyg tidigast från högstadiet.

För bra arbete ska det räcka med gymnasieutbildning. Högskola/universitet ska ställa höga krav på studenter och lärare och inte fungera som en allmän utbildning utan avse speciella yrkesutbildningar. Fördjupade forskningscenter är önskvärt.

Miljön är viktig och miljövänliga alternativ ska alltid väljas även om det är dyrare, men inte på bekostnad av kvalitet.

Mycket snabba beslut i invandringsfrågor och de inflyttade ska integreras i samhället.

Respekt och värnande om minoriteter som samer, invandrargrupper mm.

Statliga myndigheter ska fortsätta att vara statliga, koncentrera ansvarsområden och hålla nationell enhetlighet. Öka utbyte mellan myndigheter och öppna myndigheter för viss extern försäljning från myndigheten.

Korta handläggningstider i all statlig verksamhet.

Det ska vara lätt att nå läkare och personligt stöd även för "mindre krämpor".

Ja till monarkin.

Uppmuntra tekniska framsteg och innovationer.

Underlätta för småföretagande.

Bevara landsbygden, det ska gå att leva bra var som helst.

Revolutionera äldrevården med en "lyxig" tillvaro för de äldre.

Tillgänglighet utifrån olika funktionshinder och stöd utifrån behov ska finnas.

Avskaffa tv-licensen, betalning via skatten istället.

Hälsa är viktigt för alla. För barn, unga och gamla kan samhället stödja med bra, gärna ekologisk, mat lagad lokalt från grunden. Möjlighet och uppmuntran till rörelse i olika former ska stödjas.

Värna fjällmiljön.

Ingen kvotering, utan rätt person på rätt plats oberoende av kön och etniskt ursprung.

Nu ska vi sjunga

Nu ska vi sjunga

När Mellanbror bara var ett par år önskade han att börja i barnkör. Sedan när han till sist blev tillräckligt gammal vågade han inte vara med. För ett par veckor sedan gjorde han ändå ett försök, men det kändes inte bra. Idag fick han chansen att prova att vara med i en helt ny barnkör för lite yngre barn, och nu äntligen var det så roligt som han önskat!

Eftersom Mellanbror planerar sitt kommande framförande som vuxen i Melodifestivalen i detalj så blir barnkören en bra start. Han sparar också håret långt vilket kanske beror på att han ska sjunga hårdrock.

Klassiska sångboken Nu ska vi sjunga, 1953 års utgåva.

Presenter

Presenter
När jag fyllde år för några veckor sedan fick jag blomstercheckar. Nu har jag använt en till dessa härliga vårblommor! Penséen står i samma "kruka" som påskriset gjorde tidigare.

Gula rosor med lite grönt. Vas från Åhléns. Duken är en afrikansk handmålad duk som vi fick i bröllopspresent från vår granne med ursprung från Elfenbenskusten.

En större tröja

Biltröja

Biltröja.
Detta tyg köpte jag på Syfestivalen med Mellanbror i åtanke. Men han har redan så mycket tröjor och tyget räckte med råge till Storebror. Kanske Mellanbror kan ärva sen...

TygMjuka tyger, Syfestivalen. Det är en tunn swettiskvalitet i "urtvättad" look med biltryck. Jag är nog inte så förtjust i den urtvättade känslan. Storebror blev nöjd och tyget kostade bara 50:- totalt. Det finns dessutom en ganska stor bit kvar till senare. Svart mudd i halsen.
Tråd: Blå polyester, Gütermann.
Mönster: Reko Ottobre 4/-08, men med samma tyg hela ärmen. Storlek 128.
Lärdomar: Det är viktigt att vara noga när sista sömmen på halsringningen fästs.

En till tröja

Lila Grön
En riktigt glad vårtröja i lila och illgrönt till Lillasyster. Mycket starkare färger än på fotot.

Tyg: E-Slöjd, Syfestivalen.
Tråd: Skrikande grön polyester, Gütermann.
Mönster: Rille, Ottobre 6/-08. Men med upplagd ärm istället för mudd. Samma som den brunrosa tröjan. Storlek 86.
Övrigt: Namnlapp från Mina Namnband.
Lärdomar: Trixar lite med hur nära kanten jag ska lägga sömmen, börjar hitta en bra variant.

Tjejkväll

Da Vinci
Igår blev det en lång tjejkväll med Da Vinci koden på film och blåbärsmuffins. Min man var och spelade nätverksspel (läs lekte) med kompisar, pojkarna läste Bamse och somnade sedan. L med bäbis hälsade på och både bäbisen och Lillasyster ville vara med och var vakna riktigt sent förstås. Men det blev trevligt ändå. Tack för sällskap!

Jag undrar om det bor troll i mitt kök eftersom temperaturen på ugnen ställer om sig själv. Denna gång blev det lite bränt på utsidan, men ändå gott, förra gången startade brandvarnaren. Man ska inte skylla på barnen, men konstigt att temperaturen var annorlunda sedan de varit och tittat. 

12 stora blåbärsmuffins
1,25 dl mjukt smör (ca 100 g), 2,5 dl strösocker, 2 stora ägg, 5 dl mjöl, 1½ tsk bakpulver, 1,25 dl mjölk eller grädde, 1 tsk vaniljpulver, 2,5 dl blåbär, 0,25 tsk muskot. Vispa smör, socker och ägg. Tillsätt resten allt eftersom och vispa. Strö lite mjöl över blåbären och rör runt för att få blåbären att inte sjuka. Rör sedan i blåbären i smeten med en slickepott. Smörj och mjöla muffinsform eller ställ pappersformar i en muffinsform. Garnera med strösocker och muskot. Grädda 30 minuter i 175 grader. Något omgjort recept från Martha Stewarts. Denna gång använde jag vanliga muffinsformar, men de blir maffiga i amerikanska formar. 

Rosa tröja

Rosa Brun
Det blir förstås en hel del rosa till Lillasyster. Denna gång en brunrosa tröja, tyg köpt på Syfestivalen.

Tyg: E-Slöjd, Syfestivalen.
Tråd: Rosa, Coats/Nea Nobelle och brun, Gütermann. Inte självvalt, utan för att tråden tog slut.
Mönster: Rille, Ottobre 6/-08. Men med upplagd ärm istället för mudd. Storlek 86.
Lärdomar: Det hade varit snyggare med brun tråd på hela tröjan. Tyget från E-Slöjd var härligare än vad jag trodde. Tunnt och smidigt, men tätvävt och därför inte sladdrigt.

Rosa velourtights med liten broderad stjärna, Lindex.

Julklappströja

Pricktröja                 Prickig tröja

Lillasysters nya tröja.

Tyg: Från mamma i julklapp. Hon hade köpt det på Hornsgatan i Stockholm. Mudden är en bit från en av mina fd. tröjor.
Tråd: Gråblå polyester, Gütermann
Mönster: Egen kombination av Rille och Elly, Ottobre 6/-08. Storlek 86.

Under tröjan syns en frottétunika från Me&I, men i stor storlek så att den kan användas som klänning.

Tygblöjor

Tygblöjor Imse

Eftersom jag fick en fråga om tygblöjor från ecolocobloggen kommer här ett inlägg :-)

Jag började med tygblöjor när Storebror var ett par månader 2001. Anledningen var att jag ville använda naturliga produkter närmast babykroppen i kombination med att jag inte ville förkasta på grund av okunskap, utan ville testa först. Jag har köpt nästan alla mina tygblöjor/blöjbyxor från Minimundus och är genomgående imponerad av deras service.

Jag har fortsatt med tygblöjor till Mellanbror och Lillasyster. Nu är anledningen framför allt ekonomisk och ren vana. Dessutom är det så skönt att ständigt släpa på blöjpaket och att fylla soptunnan över gränsen.

De tygblöjor vi har använt är vikblöjor i flanell med blöjbyxor Imse Vimse. Idag finns det roligare och kanske enklare blöjor att köpa. Det fanns visserligen allt-i-ett-blöjor Imse Vimse då också, men jag misstänkte lång torktid på dessa och ville ha det enkla.

Vi har gjort det så enkelt  som möjligt:
- Rispapper i blöjorna är lätta att spola ned i toaletten med bajset.
- Vi har inte använt tygblöjor förrän barnen varit flera veckor gamla, det är så mycket nytt ändå med de nyfödda
- På natten har vi alltid använt vanliga blöjor.
- Vi slänger tygblöjorna i vanliga tvättkorgen utan speciell behandling utom i extrema fall.
- Det är aldrig något måste, utan vanliga blöjor passar perfekt att varva med.

På förskolan
Storebror gick ett år på sin första förskola. Där fick vi inte ta med tygblöjor då personalen trodde att det var för jobbigt. Eftersom han ändå var 2½ år då övergick vi helt till vanliga blöjor för honom sista perioden. Sedan började båda pojkarna på den förskola där Lillasyster går idag. Där har det fungerat bra med ordinarie personal. Någon är osäker, men de ifrågasätter inte och vill lära sig att göra rätt. Däremot hade vi problem med en tidigare vikarie som både slängde tygblöjor och glömde att byta dem. För att underlätta gör jag ofta i ordning blöjbyxa med flanellvikis och rispapper klart inuti. Hemma gör jag i ordning allt eftersom och använder blöjbyxan flera byten på rad.

I fortsättningen tar jag hem blöjorna från förskolan i dessa kassar.

Bonus
: Flanellvikisarna är perfekt att använda som torktrasor i olika situationer, exempelvis i perioden innan barnen är torra och springer omkring i underbyxor och kissar varsom helst ibland...

På bilden är flanellvikisen slarvigt vikt med limpvikning. Det har vi börjat med ganska tidigt, men för de minsta används triangelvikning.

Smile

Lisa Ekdahl

Härlig skiva! Give Me That Slow Knowing Smile med Lisa Ekdahl

Lisa Ekdahl är sig lik, men jag tycker att hon har varit lite för mycket tidigare ibland. Här är det speciella soundet nedtonat alldeles lagom, till ännu bättre! Låten I Don´t Mind är favoriten hittills. Skivan blir nog en bakgrundsskiva i motsats till Caroline af Ugglas skiva som dominerar direkt när jag startar den. 

Godis

Saltå

De torkade aprikoserna från Saltå Kvarn visade sig vara en höjdare.  De smakar inte alls som jag är van att torkade aprikoser smakar. Det är en helt annan, väldigt trevlig smak! Att aprikoserna är Kravmärkta och osvavlade bidrar till smaken.

Torkade aprikoser brukar svavlas för att frukten inte ska mörkna. De färska aprikosena stängs in i rum med svaveldioxid totalt under ett dygn. Ekologiska aprikoser är alltid osvavlade. Källa: Saltå Kvarn.

Åter

Jobba

Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba Jobba


Filofax, gåva från min man i början av 2000-talet. Penna Ballograf. Arbetsmaterial.

Shoppa

Shoppa Shoppa Shoppa Shoppa Shoppa Shoppa Shoppa Shoppa

Åter från arbetet i Stockholm. Pappa undrade vilken utställning jag skulle besöka denna gång. Men tyvärr fanns varken tid eller ork. En sväng på stan hann jag i varje fall med. Tågresan hem blev en upplevelse med ett tåg fullt av festande resenärer och skidor på väg mot Åre.

Gratis tidningar och broschyrer. Sömnadsbeskrivning på fyra olika väskor från Panduro. Minitandkräm. Stängöglor till eventuellt blivande armband, Panduro. Biodynamisk och ekologisk Äppeljuice, Saltå Kvarn och ekologiska aprikoser, Saltå Kvarn. Calendula Shampoo & Body Wash och Calendula ansiktscreme ekologiska från Weleda. Deoderant Thaisten innehållande enbart alun och vatten från PUB hälsokost.

Jag har använt motsvarande deoderant i sprayflaska ett tag. Den fungerar bra men är lite jobbig då den sätter igen sig om man inte använder den dagligen så nu går jag tillbaks till den "hårda varianten". Fattas på bilden gör två små enkla metallpennvässare och ett minisudd i form av en nyckelpiga, allt från Kreatima, Sveavägen. En tidning köpte jag också till tågresan.

Skyltfönster

Dagens finaste skyltfönster. Dåligt fotat, men ändå...

Kalikå 1Kalikå 2
Kalikå 3 

3 fönster Krabat, Kungsgatan. Det första med underbara plastdjur från Schleich, det andra med vårkänsla och det tredje i påskfärg.

Knulp

Knulp, Kungsgatan med origamifåglar.

Bägge butikerna med produkter i hög kvalitet.

Årstidshylla

Årstidshylla

I köket har vi en årstidshylla. Eller egentligen två hyllor. Så här ser den ut i påsktid. Jag undrar vad vi ska byta ut till för pyssel när påsken är över? När är förresten påsken över? När plockar ni bort påskdekorationerna?

Busiga barn

Busiga barn


Idag har vi haft huset fullt av busungar. Eller egentligen har de varit ute mest. Vi har också varit på biblioteket. Alla har varit nöjda och glada så det har varit en toppendag.

Dinkelgröt

Största buset stod Storebror för. Han hade bytt ut innehållet i sockerströaren till salt! Inte populärt!


Gröt på Dinkelmannagryn med ekologisk mellanmjölk och massor av kanel och ... salt ..! Porslin Churchill, OUT of the BLUE. Se även här.

Nugatkakor

Sju sorters kakor
Cookies. Grandma's cookbook from 1954.

Nybakade Nugatkakor. Recept från Sju sorters kakor 1954 års version, tidigare mormors. Snabbakat. Populärt hos både mina barn och Storebrors kompis H. Jag hade kunnat tänka mig lite mer smaksättning, men ändå en god ganska neutral kaka. Notera i receptet nedan vad som avses med Nugat!

Lärdomar
Kakan flöt inte ut så mycket vilket jag misstänkte, men det är bra att komma ihåg. Ett tips är att titta på ugnsvredet så att man vet vad man egentligen ställer in... Trots att jag väckte liv i brandlarmet blev resultatet bra. Jag skar kakorna omedelbart efter gräddningen och tror att det är smidigast.

Nugatkakor
425 gr vetemjöl, 213 gr smör eller margarin, 213 gr socker, 1 ägg, 1 msk vatten. Ingredienserna arbetas väl tillsamman. Nugat erhålles om man smälter 2-3 msk socker i en panna, varefter man låter detta kallna. Stötes sedan i mortel. Degen blandas därefter med finkrossad nugat, rullas och får kallna. Rullen kan också plattas till, så att kakorna blir avlånga. Skäres i skivor och gräddas i medelvarm ugn, 200-225 grader.
Servett från Me&I.

Klassiker

007

Tonight's movie: Golden eye.


I vår barnfamilj tar det för oss vuxna flera kvällar att se en hel film... Först ska barnen somna och inte vakna upp igen. Sen ska vi vuxna orka vara vakna. Dessutom blir det regelbundna pauser för att jag ska hämta tidningar, pyssel eller handarbete som jag håller på med samtidigt som jag tittar.

Igår och ikväll är det en klassiker som gäller - Goldeneye med Bond, James Bond. Jag gillar generellt Bondfilmer, gamla som nya, även om det finns bättre och sämre.

Vapnet tillhör Mellanbrors Playmobilgubbar... I Goldeneye från 1995 är det Pierce Brosnan som spelar Bond. Svenska Izabella Scorupco är både Bondbrud och kvinnlig huvudperson.

Kassar med vårkänsla

Blommiga väskor
Homemade bags for cloth diapers.

Två nya kassar är skapade. Tanken är att de ska följa med hem från förskolan med använda tygblöjor och annat som ska tvättas. Det känns inte bra för miljön att använda minst en engångspåse varje dag annars.

Tyg: Vaxduk med tygkänsla, från KB köpt på Tygfestivalen
Tråd: Coats babyrosa, NeaNobelle
Mönster: Inget, fri konstruktion.
Lärdomar: Inget. Ett lätt, snabbt och roligt projekt.

Så enkelt

Tomat Feta Sallad

Simple and tasty. Tomato salad with Greek cheese.


Så enkelt och så gott med en simpel sallad med coctailtomat och fetaost!

Skål: Kosta Boda Grape, design Ann Wolff f. Wärff. Studentpresent från farbror. Några assietter hör till.

Vårkläder

Vårkläder
Minirensning av garderoben. Ut med tjocktröjor, in med kortärmat och ljusare färger.

Byxor: MC-byxor i skinn, Halvarssons. Tillhörande jacka med armbågsskydd och ryggskydd kändes för varmt och onödigt ute på gården... Blå kortärmad blus hemmasydd i övertaget tyg. Gul tunika hemmasydd i lakan från IKEA...

Påskägg

Påskägg

Jag gillar påskpyssel och brukar pyssla mer till påsk än till jul. Jag gillar också att packa påskägg!

Dessa påskägg får barnen i påsk. Det var ursprungligen två enfärgade ägg (gul och blå) och ett standardägg med påskmotiv vilka jag sedan pysslat med. Tanken är att äggen ska kunna återanvändas vilket jag i och för sig redan gjort i flera år tidigare i odekorerat skick.

Det gula och blå ägget fick troligast jag och min syster på 1980-talet av vår farmor. Det bronsfärgade ägget är målat med bronsfärg. Därefter är alla äggen behandlade med Panduro Lacklim Medium som jag även använt för att göra servettdecoupage. Avslutningsvis strödde jag löst glitter över och ringlade glitterlim runt utvalda motiv. Eventuellt kompletterar jag med fint band och något mer nästa år. Vi får se.

Årets innehåll:
Lillasyster får det bronsfärgade ägget med russin och en gosedjurshöna i regnjacka.
Mellanbror får det gula ägget med påskgodis, Dumle mini och en utklädningsnäsa i form av näbb.
Storebror får det blå ägget med påskgodis, Dumle mini och ett "prisma" som man ser spännande speglingar / bilder i när man tittar genom.

Barnen fick också gå en spännande skattjakt med ledtrådar i stugan. Morfar hade ordnat skattjakten och mormor hade fixat skatten. Det var påskägg som barnen själva fick dekorera med färg, klistermärken och "bin" på ståltråd. De fick både godis, dekorationsägg till påskriset och studsbollar. Lillasyster fick också en leksak.

Påskäggen på bilden:
Alla leksaker från Kalikå, Kungsgatan Stockholm. Påskgodis från Caramella, Slöjdgatan Stockholm.
Tips: Caramella har stor omsättning och har därför färskt godis. De har alla tänkbara lösgodis men även exklusivt godis och säsongens godis. Min favoritgodisaffär. Perfekt att jag bor långt därifrån...

Cool docka

Cooling

Denna coola docka gjorde min farmor till barnbarnen, troligast under 1970-talets första hälft. Kreativitet!!

Påskris

Påskris

Det större påskriset ute har Storebror klippt och dekorerat klassiskt med påskfjädrar. "Vasen" är ett dräningingsrör och brevid ligger en sten svampmålad för att föreställa ett påskägg.

Minipåskriset inne har jag dekorerat med okardad ull från Wåhlstedts / Syfestivalen och 3 mm satinband från Panduro. Påskduken kommer från Indiska och det påskiga tre-i-rad-spelet från Village Kungsgatan från ett tidigare år. Den nedersta stora bilden visar minipåskriset kompletterat med några av barnens alster.

Tegelbaserade dräningingsrör hade sin storhetsperiod mellan andra världskriget och1970-talet då de började ersättas av dräneringsrör i plast.

Barnfamiljens stöd

IKEA
Barnfamiljens bästa stöd! IKEA-kassen är suverän! Till priset av några kronor är det helt fascinerande hur välanvända pengar det är.

Kassen kan exempelvis användas till att bära skidpjäxorna, strandpackningen, sopåtervinningen, ved eller för att förvara barnens skrymmande utekläder eller hockeyprylar. Bra förvaring som går att hänga upp också. Det finns förstås massor av andra användningsområden som exempelvis leka med genom att dra ett litet barn eftersig i kassen.

Hjälp i köket

Pannkaka

Ett tips är att ta hjälp av barnen i köket. Då blir de sysselsatta och jag får faktiskt hjälp. Långsiktigt får de bra kunskap med sig förstås.


Lillasyster (drygt 1½ år) tittar mest på, men kan också skära mjuka saker med bordskniv exempelvis banan. Hon kan också hjälpa till att duka lite. Vispa är roligt och baka förstås. Provsmaka och känna på olika ingredienser är också spännande.


Mellanbror (6 år) tycker om att använda elvispen och att mäta olika ingredienser. Mellanmål fixar han galant på egen hand, även om det inte jämt är frivilligt. Han dukar bordet, skriver placeringskort och hjälper till med delar av matlagningen och använder microvågsugnen (men kan inte bedöma tid själv).


Storebror (8 år) lagar mat nästan helt själv. Spagetti och köttfärssås behöver han bara hjälp med sista finhackningen av löken (annars blir det väl stora bitar), justera plattorna och tömma av pastavattnet. Resten gör han själv - plockar fram allt som behövs eftersom han lärt sig receptet, steker, kryddar osv. Frukost, mellanmål och hantering av microvågsugnen går som en dans.


Annat vi gör för att uppmuntra barnens delaktighet i köket är att vi gett pojkarna barnkokböcker och recept i presenter och egna sockerkaksformar mm. På söndagar har vi önskemiddag där vi turas om var fjärde söndag att önska maten. I förlängningen ska alla också planera och handla för given summa samt laga maten själv. Lillasyster ska också få önska mat, men hon får öva mer på att prata först...


Ugnspannkaka: 3 dl vetemjöl, 8 dl standardmjölk, 4 ägg, ½ tsk salt, 50 g smör. Sättt ugnen på 225 grader. Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt salt. Bryn smöret i en långpanna i ugnen. Häll i smeten och grädda pannkakan mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg och 'stannat'. Recept från Bonniers Kokbok, 2002. Jag brukar ta något mindre mängd mjölk och grädda lite längre tid.

På bilden: Lillasyster har påskgul tröja från Lindex och påskigt förkläde som mormor sytt. Klassisk ugnsform i glas. Grytunderlägg Bladverk från Plutoprodukter.

Iskallt

Isbjörn

En fantastisk fotobok i jätteformat. Vitt, vitt, is, is. Och lite rött blod. Isen, Vattnet, Framtiden, Arbetet på is.

Mäktiga foton, några i utvikmodell. Bilder bara att njuta av eller med bitter eftersmak i kombination med korta texter om klimatförändringarna. Boken är skapad för att väcka känslor och det lyckas den bra med. Även barnen fascineras av bilderna, speciellt bilder av djurbarn och norrsken.

Imponerar gör förstås arbetet med att ta fram boken, två personer som arbetade i Stockholm valde att istället tillbringa åratal i Arktis för att dokumentera en värld som kan komma att försvinna. Men de ser fortfarande möjligheten att vända utvecklingen och uppmanar läsaren att reagera och agera.

Värld av is: ett hotat Arktis, foto Mierielle de la Lez, text Fredrik Granath, 2008. I september 2009 kommer nya bilder att publiceras i National Geographic.

Hemligheter

Yes

Det enkla kan vara det bästa. En av mina hemligheter är att använda Yes Parfymfri handdiskmedel lite överallt. Jag använder det bland annat till handdisk förstås, för städ i badrum, tillsammans med Såpa i skurvattnet och i en städduschflaska, dessutom till all tvätt både i maskin och för hand och även för fläckbehandling. Fungerar utmärkt, men det är noga att inte överdosera i tvättmaskinen, det behövs bara drygt en tesked per maskin.

Tyvärr har innehållet ändrats lite. Tidigare var Yes Parfymfri märkt med både Svanen och Astma- och Allergiförbundets symboler. När innehållet ändrades söktes inte om ny allergimärkning. Jag är nöjd med produkten, men jag undrar om jag ska ge Ocean en chans på grund av detta. Frågan är om den är lika dryg och effektiv.

Tips: Till sommaren finns Svanenmärkt solskyddslotion.

Nålbindning

Nålbindning
My first Naalbinded gloves. Naalbinding is a very old technique.

Nu är mina första nålbundna / sömmade vantar färdiga!! Det var mycket svårt att få in tekniken. Tack vare att jag fått en bennål i gåva och instruktioner kämpade jag på. Jag gjorde helt fel många gånger... men till sist! Stöd fick jag också av boken Nålbindning, Märta Brodén från 1974 och en del som jag hittat på nätet.

Första bilden visar när jag nålbinder. Därefter resultatet innan bearbetning. Sista bilden visar de färdiga vantarna filtade / valkade och lite uppruggade.

Material: Garnstudio Drops Eskimo ullgarn färg 01 natur köpt i lokala garnbutiken, nålbindningsnål i ben (gåva)
Teknik: Jag använde mig av en teknik med många öglor på nålen - en ny, den förra, tre gamla bakom tummen, tummaskan och tråden - totalt 7 öglor i varje stygn. Tätt och hållbart!
Lärdomar: Hjälp vad svårt det var från början. Sen började det fungera bra så småningom. Det var ovant i början att arbeta med trådbitar, precis som när man broderar. Dessa ska sedan tvinnas ihop med nästa bit och det tyckte jag var svårt, kanske berodde det även på garnet. Det var en bra idé att arbeta med bägge vantarna samtidigt. Ovant var det också att börja från toppen av vanten. För mig hör det dessutom inte till vanligheterna att jag arbetar ganska fritt utan mönster, roligt att prova!
Mest nöjd: Jag har lärt mig att nålbinda som jag tittat på i flera år men inte vetat vem jag ska fråga om starthjälp. Att det blev ett par färdiga vantar som jag dessutom är nöjd med var en otrolig bonus. Praktiskt att arbetet inte repar upp sig, då gör det inget om nyfikna barn känner och tittar.
Nästa steg: Precis när vantarna var färdiga kom vårvärmen! Jag vill göra ett par till i ett tunnare naturullgarn, men kanske får det vänta till hösten. Då skulle jag kunna tänka mig att prova på någon dekoration eller virkad nederkant också.

Nålbindning / sömning är en teknik som har ursprung minst från vikingatiden. Nålbindningsnålen är oftast av ben eller trä och kan ha lite olika längd och utseende. Tekniken går ut på att öglor sys ihop efter varandra i flera lager. Nålbindning har börjat komma tillbaks mycket tack vare lajv (levande rollspel).

Små blänk

Blänk

L-Oreal Glam Shine Cream
 är en favorit på min lilla begränsade make-up hylla. Det är ett mellanting mellan läppstift och läppglans. Det är roligt att de finns både matta, neutrala, glänsande, glittriga, starka färger osv. Jag använder någon av dem i princip varje dag. Det håller lagom länge, känns naturligt och torkar inte ut. Innehållet är tyvärr inte så naturligt däremot... Jag brukar inte trivas med klistriga, för glänsande läppglans och läppstift brukar ofta kännas stela eller vara för färgrika, så denna produkt passar mig perfekt!

På bilden är det 100 Sweet Nude, 205 Sexy Plum och 202 Brown Attitude. 100 är praktisk på resa då den är lagom neutral och matt och även går att använda som rouge om det är nödvändigt. Fattas på bilden gör en som ligger i väskan och en som är i lådan på jobbet. Men dem minns jag inte färgerna på nu, dessutom brukar jag ändå varva färger när jag köper nytt.

Tips: Ibland säljs de i trepack på exempelvis Arlanda, Perfume and Cosmetics, i terminal 4. Eller 3 för 2.

MängderDet finns alltid mängder att göra. Vad sägs om denna hög av tvätt? Gympakläder för två pojkar. Och det är efter veckans första dag...

Allvar

LuxLux
The Rose Garden, 2001                   Portrait of Antonia, 2007

Jag har varit på utställning på Kulturhuset. Det är en konstfotoutställning med ett stort antal barnbilder av tyska Loretta Lux. Bilderna kallas för fantasiporträtt där utgångspunkten är fotografier som därefter bearbetats noga och länge med hjälp av måleri och dator. Barnen ser både verkliga och overkliga ut. De är både platta utan skuggor och samtidigt står de ut från bilderna. Alla barnen är allvarliga och ser liksom nollställda ut.

När jag såg utställningen funderade jag bland annat på barnens frisyrer och kläder, hur konstnären tekniskt arbetat med bilderna, varför en bild föreställde en hund (The Dog, 2007) och varför några få vuxna fanns representerade.

Det var också intressant hur bilderna var placerade. Bilden föreställande ett äldre barn liggande på marken i fjällen, barnet såg nästan skadat ut, blev så mycket mer dramatisk med en bild av jägare med gevär brevid (The Wanderer, 2003 och The Hunter, 2003).

Kanske är det rena avskalade det jag ändå fastnar för mest i bilderna.

Det var så många bilder som ger mycket intryck att det nästan blev för mycket...! En paus erbjöds genom att titta på en kortfilm med Loretta Lux om henne och bilderna. Då fick jag veta mer om framställandet av bilderna och om Lorettas östtyska barndom och synen på barndomen som en förlorad tid.

Det gav en extra dimension att se på fotoutställningen Limbo, Lovisa Ringborg, före och efter Loretta Lux utställning! Stora lackade bearbetade foton med märkliga motiv.

Bilderna är © Loretta Lux, publicerade med tillstånd från Kulturhuset. Utställningen pågår till och med 17 maj, galleri våning 5, och inträdet är fritt.

Grattis

En av säsongens sista snöäventyr?
Snön
Igår blev det födelsedagsfirande på stranden i naturreservat.
Pinnbröd, älgfärsburgare, pannkaka, korv, tårta(!!) mm. Lek, sol, fiske (utan napp), närmsta släkten med. Vilken dag!

Tält
Och på natten blev det tält för mig och sönerna!

Kortet är taget efter natten, det var bättre uppspänt när vi sov! Men det var svårt att spänna eftersom det inte gick att dra efter då bågarna satte fast sig sjäva i snön. Istället fick jag flytta dem manuellt. Och eftersom det inte fanns några vintertältpinnar använde vi spadar och stavar. Det blev inte ett dugg kallt, vi har frysit mycket mer på sommaren. Det var i och för sig några få minusgrader bara. Enda risken för kyla var om man "ramlade" av liggunderlaget.

Utrustning:
Tält: Hilleberg Nammatj 2 GT
Sovsäckar: Jag och Mellanbror sov i två hopsatta Everest Classic Jr 3,6. Storebror sov i dubbla Haglöfs Camplite.
Liggunderlag: Everest självuppblåsande till mig och Mellanbror. Storebror hade dubbla klassiska underlag.
Klädsel: funktionsunderställ och tunn fleece, mössor ibland.
Lyx: Kuddar, gosedjur, ficklampor och krypavstånd hem.

Smycke i lin

Halsband
Utifrån Karin Öbergs idé har jag gjort ett lindat halsband av  svart och blått lingarn. Jag fick lära mig hur direkt av Karin på Syfestivalen där jag också köpte hennes garn.

Kalinka 100 gram ren lin/nystan, 320 meter per 100 gram, grovlek: 20/4

Presentregn

Presenter
Presentregn!
Något från Lush till J.
Schampokakan Hybrid med bland annat lakritsdoft till lilla e, också från Lush.
Gissa vad... till metamorphosis.

Syfestival

Syfest
Jaha, nu har jag att göra för lååång tid framöver. Precis som att jag inte hade idéer och material redan tidigare... Jag har varit på Syfestivalen. Jag är ledsen att säga det, men ni som inte var där missade något... Upplevelsen var det viktigaste, även om det blev shoppat också. Jag passade på att titta och delta i olika workshops, känna och fråga.

Mina inköp:
-Lingarn i fin kvalitet i svart, blått, natur från Karin Öberg. Kan kanske bli olika typer av halsband?
-En hög med okardat ull i olika färger, köpt på lösvikt från Wåhlstedts. Kan kanske bli påskpynt och använda i tovning?
-Två olika nystan med ullgarn från Ullcentrum Öland. Kan kanske bli två olika halsdukar?
-Resårband. Bra pris, alltid bara att ha.
-10 meter svart vaxat bomullssnöre från Rosa Kompaniet. För att prova smyckesmakramé?
-Brun velour, swettistyg med bilar (svårt att se på fotot) och igelkottar från MjukaTyger. Till barnkläder.
-Bomullstyg med muffins från Syrummet. Till barnkläder?
-Rosa vaxduk med tygkänsla från KB. Ska bli en påse för använda tygblöjor på förskolan.
-Från E-Slöjd kommer olika trikå -  rosa/brunrandig, brun, djurmönstrad, grön och grön/lilarandig trikå. Till barnkläder.
En present från Nysta är inte med på bilden. Tråkigt nog har butiken snabbt upphört, men finns kvar som nätbutik.

Summering av syfestivalen:
Mindre bra: Jag hittade ingen minimanchester som jag trivdes med, det var tråkigt för det behövde jag. NeaNobelle blev en besvikelse, dels på grund av mina höga förväntningar, dels på grund av priserna. Deras tyger är väldigt mycket dyrare än andra som ändå håller fin kvalitet (Fix- och Kalikåkvalitet, E-slöjd t.ex) och erbjudandena var samma som i webbutiken. Japanskt broderi fastnade jag inte för och workshopen i petit points och skuggstickning fungerade inte att se på eller vara med i. Banangarnet motsvarade inte mina förväntningar, och en tråkig monter utan tillverkade alster gav inget. Jag hade gärna köpt massor av garn till en tröja/kofta till mig och annat exempelvis från Solkusten, men det blir dyrt... Tråkigt var det också att ha en febrig dotter hemma. Tack lilla e för att hon fick vara hos dig!

Bra
:
Lagom mycket besökare, det fanns möjlighet att titta och fråga. Roligt att se nya saker för mig, som smyckesmakramé, hooky (dra mattrasor genom säckväv till en "väv"), talapp mm. Sen gillar jag förstås naturmaterialen mycket, som lin och ull, yllebroderi, nålbindning, tovning mm.

Tips
:
Bra att jag tog med en stor väska som även jackan rymdes i (även om det fanns garderobsinlämning). Bra att jag hade med mig mycket kontanter då det var ett fåtal säljare som tog kort. Bra att jag hade med mig mått på tygmängd för olika plagg. Bra att jag åt en ordentlig frukost som jag stod mig på fram till tidig middag, då slösade jag ingen tid på att äta... Bra att jag kunde titta snabbt och ytligt på virkning, Scrapbooking, symaskiner, lapptäckstyger/quilt (fanns massor) och smyckestillverkning! Då kunde jag fördjupa mig mer på det som intresserade mig extra till exempel garn, tyg, broderier. Men jag blev ändå inspirerad till ett smycke i garn och köpte vaxat bomullssnöre om jag vill testa makramésmycken. Eftersom jag är morgonpigg var jag tidigt på plats och fick bara stå i en mycket kort kö, och då passade jag ändå på att läsa en bok...

Det var också roligt att titta på besökarna. Många hade egentillverkade saker på sig eller med sig. Det var också roligt att se/träffa personer som jag läst om i tidningar/på nätet.

Gardin
Den här kjolen hade jag på mig och fick en hel del uppmärksamhet för det. Egentligen är det mormors gardinkappa som jag sytt om...

Det finns en film från Syfestivalens första dag här. Men någon kö såg alltså inte jag!

I vår brevlåda

Brev
TACK för de fina vykorten och brevet som ramlat in i vår brevlåda på senaste tiden!

Ett vykort från DisneyLand, ett personligt brev med en härlig barnteckning och ett alldeles speciellt kort till bara mig! Utvalt inför Syfestivalen - läs här och här.

Inre kretsen

Inre
Den inre kretsen av Mari Jungstedt håller samma klass som de tidigare. Kanonbra. Bäst av allt är att jag har flera olästa böcker kvar av henne! Svenska deckare med brevidhistoria är nog min favoritgengre.

Mari Jungstedt: Den du inte ser, I denna stilla natt, Den inre kretsen, Den döende dandyn, I denna ljuva sommartid, Den mörka ängeln, Den dubbla tystnaden.   

HomeRiver *

Pyssel, skapande, ekologiskt, barn och familj.

RSS 2.0